Een nieuw jaar een nieuwe camera

Als gepassioneerd fotograaf ben ik niet alleen gek van foto’s maken, maar ook alles op het gebied van techniek, camera’s, lenzen, software, PC’s en accessoires heeft daarbij méér dan mijn aandacht. Nog los van de foto’s van bevriende of andere fotograven bekijken.

Ik lees blogs en sites die allerlei speculaties over nieuwe camera’s en hun nieuwste technieken die ze verwachten belichten, om nog maar te zwijgen van nieuwssites. Momenteel is Nikon de camera fabrikant die menig fotografie liefhebber verraste. Niet door hun super professionele en al eerder aangekondigde Nikon D5, maar juist een Nikon D500 die met allerlei specs in het boven segment voor consumenten een mooie up-2-date camera neerzet met mooie nieuwe feautures. Direct laaide weer de discussie op, wie heeft de beste camera op dit vlak? Canon, Nikon of is het toch Sony met hun unieke innovatieve A7RII camera met giga hoeveelheden pixels en ultieme dynamisch bereik? De afgelopen week upgrade oede vriend en blue hour inspirator Maarten Takens upgrade zich zelf spontaan ook nog eens naar de 5DsR met maar liefst 50,3 megapixels en nam mijn fotomaatje Patrick een gloednieuwe Nikon D750 in gebruik. Dus je kunt je voorstellen, dit thema had meer dan mijn aandacht. Hoewel ik me besef dat het nog steeds gaat om degene die de foto maakt en de camera en vooral de kwaliteit van de lens daarna bepalend is!

Een nieuw jaar een nieuwe camera, logisch toch?

Zelf besloot ik einde van de week dus óók maar een nieuwe camera te kopen! Niet omdat het moest, maar omdat het kon en ik er eigenlijk al na het verkopen van de Fuji X-T1 (spijt van) mee rond liep. Ik denk wel dat ik zo ondertussen al heel wat camera’s in mijn bezit heb gehad J. Op mijn erelijst staan tot dusver de Sony Alpha A300, Sony Alpha A500, Canon EOS 7D, Canon EOS 5DMKII, Canon Powershot G1X, Fuji X-A1, Fuji X-T1. En naast de Canon EOS 5DMKIII en de Canon Powershot G7X die ik nu in gebruik heb, beschik ik sinds donderdagavond dus over een Fuji X-T10. En nee geen grote professionele camera, maar een handige alleskunner, slechts 16 megapixels, maar met unieke X-Trans sensor, digitale zoeker (briljant) en fantastische lenzen in een handzame verpakking! Je leest hier van alles kort en bondig over Fuji. De Canon Powershot G7X blijft!! Handig voor onderweg, als ik echt iets eenvoudigs bij me wil hebben en simpelweg omdat de kids, ondanks hun smartphones, unaniem houden zeiden!

Waarom de Fuji X-T10

Zoals hierboven al genoemd, de sfeer, de kleuren die de Fuji neer zet zijn uniek voor mij. Is de Canon 5DMKIII als fullframe camera dan niet veel beter en heeft die dat ook niet? Ja, daar zijn hele sites mee vol geschreven. Voor mij is de Canon nog steeds de perfect camera. Robuust, snel, unieke beeldkwaliteit dankzij de beproefde full frame sensor, professioneel en je kunt er mega grootformaat beelden mee vastleggen en ideaal onder alle weersomstandigheden. Kortom voor ‘werk’, ‘landschap’, ‘sea-scaping’ en ‘blue hour city scapes’ echt perfect. Maar met de kleine Fuji X-T10 loop je lekker door een stad, museum of wat dan ook.  Ook het gemak en de ongekende digitale heldere zoeker die op deze camera zit, samen met de fraaie kleurprofielen zoals Provia, Velvia en Classic Chrome zijn voor mij om van te smullen als je een middagje er op uit gaat en erna met je foto’s aan de slag gaat.  Maar je hebt toch ook zo’n ultra kleine Canon Powershot G7X? Ja, ook die is er nog, hoewel ik al een koper heb. Enorm veel plezier gehad van dit cameraatje op Curaçao! Ook als ik de beeldkwaliteit bekijk na het laten drukken van mijn fotoboek, dan is hier zeker niets mis mee. Ja, er is bij mij wel een soort van emotionele binding met mijn camera’s J

Wensen

Kortom niet meer megapixels, maar minder. Niet groter, maar kleiner en lekker fotograferen, was het daar allemaal niet om begonnen? En ja wensen blijven er altijd J Voor 2016 staat op de vervang- annex wensenlijst de PC die toe is aan vervanging, idealiter een nieuwe lichtsterke 50 mm. f/1.4 lens (de oude heb ik echt versleten) en ja als de 5DMKIV inderdaad een beter dynamisch bereik heeft dan de 5DMKIII vervangen, want er moet altijd iets te wensen overblijven.

Openlucht museum Arnhem

Afgelopen zondagmiddag kon ik eindelijk de nog maagdelijke Fuji X-T10 en 18-55 f/2.8-4 gebruiken (de camera was door de eerste eigenaar amper gebruikt!) tijdens ons bezoekje aan het openlucht museum in Arnhem. Heerlijk ermee gespeeld, met mooi winters licht en lekker anders gefotografeerd voor mijn gevoel, kijk en oordeel zelf onderstaand J

error: Content is protected !!