Met deze blog wil ik je graag inspireren hoe je fotografie mogelijkheden kunt ontdekken die ik zelf de maand Januari voor mezelf heb ontdekt. Daarmee heb ik bestaande patronen weten te doorbreken en als je net als ik over een Adobe Photoshop Lightroom abonnement beschikt ook nieuwe mogelijkheden kunnen ontdekken. Lees mee.

 Beginnen bij het begin

Het is een bewolkte zaterdagmiddag, januari kende in mijn beleving veel sombere dagen met weinig kleur en zon. Ook vandaag is het in eerste instantie zwaarbewolkt en kleurloos weer. Het waait en bewolking drijft vanuit het zuidwesten over het oosten van het land. Ik besluit om met Kashia te gaan wandelen. En aangezien ik een vrije zaterdagmiddag heb, besluit ik naar de Oversteek te rijden. Kies niet voor de Spiegelwaal, want daar is het altijd al druk en nu met Corona waarschijnlijk al helemaal. Dus doorgereden naar de Oversteek. Leuke aan deze plek is je kunt een stukje de brug op lopen. Op de brug kun je al genieten van het prachtig uitzicht. En op de brug kun je op een zeker moment, als het geen hoogwater is (zoals nu) naar beneden lopen en heerlijk struinen langs de rivier. Legio foto mogelijkheden en pret momenten voor de hond. Kortom, de eerste tip en ook het advies van mijn beste fotovriend, K-W-W. (Kijken wat het wordt) en vooral ga er dus lekker op uit.

Uitzicht vanaf de Oversteek

Uitzicht vanaf de Oversteek

Denk zwart-wit

Er zijn stevige contrasten. Maar als ik mijn eerste foto’s heb gemaakt, op het display van mijn camera kijk zie ik dat ik kleur en sfeer mis. Ik neem een besluit. Zal het vast ergens in een vlog of foto magazine hebben gelezen; “Zet je camera eens op zwart-wit modus”. Dus in mijn zoeker en op het kantelbare display zie ik de beelden na deze instelling in zwart-wit verschijnen. Opeens zie ik weer de lol in waarom ik de camera meenam. In de camera heb ik de in-camera zwart-wit instellingen wel wat meer contrast gegeven. Hiermee ziet het beeld op display en in de zoeker er wat pittiger uit. Zo krijg ik steeds meer zin om mijn kleine Sony RX100VII deze middag te gebruiken. Je legt je beeld in RAW vast maar ziet toch je zwart-wit beeld.

Wandelaars langs de Oversteek

Door de zwart-wit instelling krijgt een ogenschijnlijk saai beeld al direct meer karakter. in kleur had ik deze denk ik niet gemaakt. Wandelaars langs de Waal, een populaire activiteit tijdens de Corona pandemie

Wat ook deze middag werkte, naast de K-W-W gedachte. Het gemak van een kleine compacte allrounder, de Sony RX100VII camera. Het leuke aan de RX100VII deze middag vond ik toch wel het kleine zoekertje. Niet het meest spannende aan deze camera, maar ik vind het net fijner werken dan de camera onhandig voor je houden als een soort smartphone. De zoeker helpt gewoon bij het kadreren. Ik heb deze camera wel iets onhandzaam gemaakt door een cage erom te doen. Maar de handigheid zit in de fijne grip die je ervoor terugkrijgt. Ieder nadeel heb zijn voordeel was toch wat die bekende Amsterdamse filosoof zei?

Lightroom

Bij thuiskomst importeer ik de foto’s in naar mijn Lightroom. Volgens mij sinds de laatste updates van Lightroom kun je ook je RAW files importeren met de camera settings. Of te wel ze worden in RAW geïmporteerd, met de instellingen die je in het veld had. Dus met de zwart-wit setting.

Lijnen, Lucht en Licht

Lijnen, Lucht en Licht

Sinds ik de smaak met fotografie in 2009 te pakken kreeg ben ik in RAW gaan fotograferen. Simpelweg omdat ik daar toen al de voordelen van in zag. Ook omdat ik het leuk vind om mijn visie op wat ik voel op mijn manier in mijn beelden over te brengen. Dat doe ik al sinds Adobe Lightroom 1.0 beschikbaar was. Ik heb ooit als marketingcommunicatie medewerker zelf brochures en andere reclame werk ontwikkeld. Daarvoor gebruikte ik  Adobe InDesign, Photoshop en Illustrator. Deze programma’s waren me niet onbekend. Ik denk dat ik daarom ook Lightroom vrij snel onder de knie had. Een bijzondere functie die ik 2009 gebruikte was de presentatie tool. Foto’s editen en later een fotopresentatie aan de familie tonen op de laptop aan de tafel. Kan me nog goed herinneren hoe leuk dat moment was.

Anno nu beschik ik over het Adobe fotografieplan, met 20Gb opslagruimte, Lightroom Classic en Adobe photoshop op de desktop. In deze suite is ook al langere tijd Adobe Photoshop Lightroom beschikbaar. Voorheen heette deze app Lightroom CC, maar nu dus Adobe Photoshop Lightroom. Ook is er Photoshop voor op de iPad. Adobe Photoshop Lightroom gebruikte ik eigenlijk alleen op mijn MacBook pro die ik tijdens vakanties en reizen meeneem om direct mijn foto’s te bewerken en op te slaan. Vind het wel verwarrende naamgeving, maar goed onthoud staat er classic dan werk je met de desktop app, staat ervoor Photoshop dan heb je de app. 

Adobe Photoshop Lightroom op de iPad

Sinds mijn iPad van ettelijke jaren oud echt niet meer kan dan YouTube clipjes afspelen, besloot ik maar eens nieuwe te kopen. Uiteindelijk werd het de iPad Air 2020. Doorslaggevend de prijs-kwaliteit, 64 Gb en vooral het Pro-scherm: een volledig gelamineerd display met antireflectiecoating zodat het beter afleesbaar is, brede kleurweergave en True Tone voor de kleurechtheid. Zodra ik de iPad in mijn bezit had heb ik de Adobe Photoshop Lightroom op de iPad gezet. Want ik wil in 2021 minder vaak achter mijn iMac zitten. Maar juist foto’s selecteren en de eerste Lightroom basis bewerkingen op de iPad doen. Zo ben ik dus in Januari aan de slag gegaan met de iPad op te nemen in mijn workflow. En dat kwam me goed van pas met deze serie die ik in zwart wit schoot langs de Waal.

Selektieve kleuren in een zwart wit omzetting van een roeister

Selektieve kleuren in een zwart wit omzetting van een roeister

Workflow met Adobe Photoshop Lightroom

Idealiter zou ik via de USB-C aansluiting de Sony A7RIII beelden direct kunnen importeren naar de iPad. Of met behulp van een USB-C naar SD-kaartlezer de foto’s direct als RAW-file op de iPad kunnen importeren middels de SD kaart uit de Sony RX100VII. Dit is een van de nieuwere functies van Lightroom die je kunt gebruiken in plaats van de meer traditionele oplossing, via de desktop en dan via de cloud zoals ik het momenteel gebruik.

Lijnen, Licht en Lucht + het menselijke element

Lijnen, Licht en Lucht + het menselijke element. Weer eens wat anders

Van tevoren heb ik daarom nagedacht of ik de 256 Gb versie of de 64 Gb zou nemen. De eerste zou vooral handig zijn als ik direct RAW-files zou importeren. Maar dat heb ik dus niet gedaan, want ik wil gewoon mijn RAW-files eerst via de iMac importeren of tijdens vakantie naar de MacBook. Vanuit hier kan ik ze direct back-uppen naar mijn Cloud services zoals backupblaze of crashplan. Andere voordeel en waar het mij vooral om te doen is, ze staan ook direct in de Lightroom Cloud. Dit doe je door een collectie in je Lightroom desktop app te maken. Al direct bij de import van je bestanden uit je camera kun je deze ook in een collectie plaatsen.

Deze collectie kun je synchroniseren. Zo kan ik direct de ‘RAW-files’ op mijn iPad krijgen via deze Cloud functie. Okay de fysieke files staan als ‘kopie’ in je Cloud omgeving en komen via deze brug op de Adobe Lightroom app op je iPad. Deze collectie die ik ‘onder handen werk’ heb genoemd is dynamisch. Want een bewerking op de foto op je IPad, zie je even later op je desktop alweer terug. Of omgekeerd een correctie van dezelfde foto in je standaard folder op de desktop komt ook weer doorsijpelen op je iPad in die eerdergenoemde collectie.

wandelaar trap zwart wit beeld

Ik moest er even op wachten, maar de wandelaar op de trap maakte dit beeld voor me af.

Tot slot

Ik kan over Lightroom nog veel meer vertellen, maar zal ik nu niet doen. Laat ik het er vooral bij houden dat ik met veel plezier deze serie beelden van deze heerlijke middag op de iPad heb bewerkt. Voordeel lekker comfortabel op de bank. Nagenieten van de kleine handzame RX100, anders omgaan met fotograferen op een zaterdagmiddag en zien wat het wordt. Omdenken als kleurliefhebber, zwart wit kiezen en gaan voor contrasten met lijnen en de lucht. En tot slot benutten van je technische hupmiddelen die je vaak onbenut laat middels Adobe Photoshop Lightroom en zo herbeleven vanaf de bank.

Wat ga jij anders doen? Welke mogelijkheden die je nu onbenut laat ga je alsnog benutten?

Samengevat tips:

  • Ga makkelijk onderweg, gebruik 1 lens of zoals ik deed een compact camera of anders je smartphone
  • Stel je camera in op een zwart wit profiel 
  • Focus op elementen en benader deze uit alle hoeken
  • Daag jezelf uit langer stil te staan, met of zonder mensen in je beeld
  • Benut de cloud functies die je hebt, zoals bijvoorbeeld die van Lightroom
  • Bewerk je foto’s op je smartphone of tablet
  • Durf zwart en wit nadrukkelijk aan te zetten in de nabewerking
  • Gewoon doen en K-W-W
error: Content is protected !!