Je kent het vast wel, je hobby is landschapfotografie, je geniet van de natuur, de seizoenen en vooral van het mooie licht. Fotograferen kan dan een behoorlijke uitdaging zijn als je dit wil combineren met je werk. Want waarschijnlijk kun je net als ik niet altijd op het juiste moment op de juiste toplocaties die je op je too shoot list heb staan. En als dan eens het licht supergaaf is en je hebt tijd, maar je kunt niet zijn waar je wilt zijn, wat doe je dan? In deze korte blog inspiratie en tips gemengd met beelden door de jaren heen van de Huissense wijk Loovelden.

Je eigen plekje hebben

De belangrijkste tip en antwoord op bovenstaande vraag is ga fotograferen om de hoek. Laat je niet gek maken door al die iconische supergave fotospots. Maar vind je eigen plekje waar je lopend of op de fiets naar toe kunt. Voor mij is dat om de hoek en letterlijk de wijk waarin ik al tientallen jaren woon, Huissen Loovelden. Het bevat een waterpark met aangrenzend dezelfde soort huizen als waar ik zelf in woon. Een ander deel bevat een wijk die ik zelf klein Volendam noem door de groene huizen en een ander deel grenst aan een park dat zich van Huissen tot Nijmegen uitstrekt en dat Park Lingezegen heet. Hoewel dit alles niet vergelijkbaar is met Kinderdijk, Reitdiephaven of aan de Maas ergens in Rotterdam. Ben ik zelf erg blij met een plekje als dit om de hoek te hebben. Waarschijnlijk bof ik, maar voor mij is om de hoek vaak een uitkomst om mijn passie, fotografie, te bedrijven.

Hoe fotograferen om de hoek is ontstaan

Sinds 2009 fotografeer ik. Eén van mijn eerste foto’s die in de buurt kwam wat ik wilde maken, maakte ik om de hoek. Ik herinner me nog goed hoe ik online geïnspireerd was door fraaie foto’s met een zon in beeld en mooie oranje tones een fraaie doortekening van het landschap of contouren met een zon die als een ster in je beeld was. Op dat moment snapte ik niet hoe die andere fotografen dat deden.

Eigenlijk benutte ik toen om de hoek fotograferen als mijn eigen fotocursuslokatie. Ik las iets, hoorde iets en dacht; “oh ik loop even de hoek om en ga het daar proberen”. Ook omdat ik zelf de plekjes in de wijk prachtig vind om te fotograferen en dat kon combineren met dingen uitproberen. En zo bleef ik er fotograferen.

Huissen, Loovelden, de blauwe wig fotograferen om de hoek

Een van de eerste foto’s die ik om de hoek maakte in 2008

Altijd dichtbij is de uitkomst

Een van de leukste dingen aan fotograferen om de hoek is je kunt er altijd naar toe. En dat laatste doe ik vooral als het licht en de kleuren fenomenaal worden. Juist dan is om de hoek een perfect uitkomst om frustratie te voorkomen, toch te genieten en je fotografie te blijven verbeteren. En het leuke is ook dat ik tijdens het schrijven van deze blog onverwachts ontdekte door de laatste jaren heen om de hoek zie transformeren. Zo heb je niet alleen een plekje om altijd te fotograferen, maar documenteer je als het ware ook de geschiedenis van je eigen omgeving. Leuk dus.

Huissen, Loovelden, kleurrijke wolkenlucht

Mijn passie voor het blauwe uur oefenen om de hoek en dan deze te gekke lucht mee pakken om de hoek (Nb. Canon EOS7D 10-22 mm)

Onderstaand een overzicht van de kleurrijke beelden die ik om de hoek kon fotograferen

error: Content is protected !!