Afgelopen weekend was het prachtig weer. Lekker buiten bezig zijn. Van alles gedaan en dan heb je zondag, tijd voor jezelf gecreëerd. Wat doe jij dan? Nou ik had besloten naar Westkapelle te gaan fotograferen op het einde van dag.

Waarom Westkapelle? Ik wilde graag aan zee zijn, dat gevoel en nog een nieuwe foto maken voor mijn mentoraat serie (fotobond dingetje). Dit moest een seascape zijn met in elk geval een houten element in het water. En gelukkig kun je dit prima vinden in Westkapelle. Just in time, bij aanvang van het gouden uur stond ik boven aan zee. Twee coasters snelden voorbij, prachtig zonlicht en een stevig briesje dat het wel ‘koud’ maakte, zorgde voor een heerlijke eerste impressie, die de auto rit van 2,5 uur méér dan de moeite waard maakte. Dan stapje voor stapje in je “foto-geniet-flow” komen. Omdat de zon prachtig op het zuiderhoofd scheen, al direct besloten daar mijn foto onderwerp van te maken. Moest ook wel, want het was springtij geweest. Dus het water had hoger gestaan dan normaal en ondanks dat het tij aflopend was kon ik niet gaan voor de markante houten zeewering, achter het zuiderhoofd.

X-stopper 84.5 mm. filters ultimate line
Omdat ik ook geruime tijd de nieuwe X-Stopper van 84.5 mm. filters uit de ultimate line, beschikbaar gesteld door Camerafilterstore.nl, in mijn tas heb, bedacht ik me dat ik deze hier aan zee prima kon gebruiken. Mede dankzij de praktische Lee foundation filter houder telkens ook voor en na foto’s gemaakt. Onderstaand krijg je zo een mooie indruk van de foto zonder filter en met. Overigens de foto met long exposure techniek ook gecombineert met de 84.5 mm. hard grad ND4 0,6 stop grijsverloopfilter om de lucht wat verder door te drukken en donkerder te maken.Zuiderhoofd, Westkapelle, Noordzee, seascape, magic hour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuiderhoofd, Westkapelle, Noordzee, seascape, magic hour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is goed om te zien welke effect een lange sluitertijd heeft op de kleuren van de foto en de sfeer. Overigens zijn de instellingen niet exact gelijk. De standaardopname is op f/8  (1/6oe sec., brandpunt 35 mm.) en de long exposure op f/8 (53 seconden,  brnadpunt 35 mm.) Beide op ISO100.  Bewust f/8 gekozen om zo niet extreem lang te hoeven te belichten. Beide foto’s zijn met dezelfde instellingen alléén in Lightroom nabewerkt (Witbalans, crop, highlight, whites, blacks, lens correctie en camera profiel landscape)

In een ander bericht zal ik meer foto’s tonen van Westkapelle. Even door over de X-Stopper van 84.5 mm. filters. Deze filter moet concurreren met de Lee Big Stopper. Verrassend genoeg is de Big Stopper momenteel goedkoper dan de X-Stopper (EUR 5,00 op dit moment van schrijven). Je ziet optisch amper verschil in het gebruik. Deze avond heb ik de Lee niet gebruikt, dus kan deze niet tonen qua beeld. Wel zie je als je beide filters in je handen houdt het verschil. De Lee heeft aan de achterzijde nog een extra kunststof rubberachtige stripje om zo leklicht tussen filterhouder en lens te voorkomen. Ondanks dat de X-Stopper van 84.5 mm. filter dit niet heeft heb ik nergens last van gehad. Tot slot…spelen met filters is echt leuk als je ermee oefent en speelt met je sluitertijden. Het doet iets extra’s met je kleur en je krijgt er een mooi effect mee. En over de 84.5 mm. grijsverloopfilters. Ja ik gebruik ook deze nog steeds naar tevredenheid…ze passen perfect in de Lee foundation kit houder en qua prijs-kwaliteit is er niets mis mee. Kortom, puur een keuze van budget en vertrouwen hebben in.

 

 

error: Content is protected !!