3 filters is genoeg!

Ik schreef recent diverse blogs en meerdere keren passeerde het onderwerp filters de revu. Zo nu en dan, nee regelmatig is de terugkerende vraag via de e-mail. ‘Wat gebruik jij?’ en ‘Wat raad je aan om te kopen?’ Onderstaand vanuit mijn ervaring een kleine aanbeveling.  Zelf gebruik ik min of meer de Filters genoemd uit de tabel Filter like a pro 😉 Deze set heb ik de afgelopen jaren bij elkaar opgebouwd. Dus stap voor stap aangeschaft. Maar een zgh. Big Stopper, Hard en Soft Grad ND4 0,6 zijn in het begin al meer als genoeg.

Basis begint met ringen

Het begint bij het begin. Je hebt altijd  een verloopring, houder en dan pas je filters. De verloopring is op zich pas spannend op 2 momenten. Moment 1; als je groothoek hebt op crop en gebruikt vanaf 10 tot 15 mm. Moment 2 als je FullFrame gebruikt vanaf 16 mm tot 24 mm. Heb je een crop camera en groothoeklens schaf dan bijv. de P-Type groothoekhouder of een standaard ring aan. Werk je met full frame en vanaf 16 tot 24 mm. dan altijd een wide angle adapterring gebruiken. Wil je weten welke ring je nodig hebt, op je lensdop of lens staat de lens diameter, bijv. 67, 72 of 77 mm.

Stel je hebt twee lenzen een 67 en 77 mm. dan kun je ze beide kopen zodat op beide camera’s een ring kan zitten (dit doe ik met mijn tele-lens en groothoek) of een step-up ring van 67 naar 77 mm. want een filter kan ook mooi zijn i.c.m. je telelens. Vaak zijn de ringen redelijk betaalbaar, maar pas op een montage of adapterring is niet geschikt voor verschillende systemen/houders! Even afhankelijk van je achtergrond en je camera heb ik drie keuzes samengesteld om te beginnen met filteren en UITERAARD daarin ook de kwestie budget mee laten wegen.

Filteren

Ik kan géén vergelijkend waren onderzoek doen, want heb nu eenmaal niet van diverse merken onder dezelfde omstandigheden filters kunnen testen. Onderstaande tips zijn puur op basis van eigen ervaring en dat wat ik van bevriende fotografen heb gehoord en gelezen.

  Filter Free Style Filters Full Frame Style Filter Like a Pro*3
Ervaring Beginnend fotograaf

Filters zijn nieuw voor je

Ervaren fotograaf
Weleens met filters gewerkt
Gevorderd fotograaf
Can’t Live without filters
Geschikt voor Crop Crop & Fullframe Fullframe (Crop)
Verloopring Standaard ring bijv. 77 mm. Standaard ring / Wide angle ring*1 Wide angle ring
Houder Standaard P-type houder Lee filter foundation kit Lee foundation kit professional
Houder Groothoekhouder P-Type n.v.t. n.v.t.
Filter 1 84.5 mm. Classic line soft grad medium 84.5 mm. Ultimate line  ND4 (0.6)
2 stops soft grad
Lee filter ND 0.6 2 stops soft grad
Filter 2 84.5 mm. Classic line soft grad medium 84.5 mm. Ultimate line ND4 (0.6)
2 stops hard grad
Lee filter ND 0.6 2 stops hard grad
Prijsindicatie  *2 Ca. EUR 65,00 compleet Filter EUR 99,90

Houder EUR 84,95

Adapterring standaard EUR 27,95

Filters EUR 218,00

Houder EUR 84,95

Wide angle adapterring EUR 54,95

Optioneel Classic Line X-Stopper B&W schroeffilter ND10

Of X-Stopper ND10 ultimate line

Big Stopper ND10

Reversed Grad ND 0.9 3 stops

Tip Overweeg als je zonsondergang of opgang leuk vindt ook eens een reversed grad Overweeg als je zonsondergang of zonsopgangen vaak fotografeert de reversed grad Little Stopper
Grijsfilters ND 0.6 / ND 0.9

*1 http://www.leefilters.com/index.php/camera-directory/camera-dir-list/category/wideangle-rings vooral bij groothoeklenzen ontstaat gemakkelijk vignettering. Deze adapter ring laat de houder dichter op de lens aansluiten, waarmee je vignettering voorkomt.

*2 incl. ring, houder en filters

*3 Heb zelf een lichte voorkeur voor Lee omdat ik daar zéér enthousiast over de houder van ben, zelf geen ervaring met Hi-Tech.

Kortom voor ca. 65 EURO kun je al langzaam aan beginnen met filteren. Ben je langzaam je fotokit aan het uitbreiden en nog steeds happy met je crop camera dan kun je langzaam aan al upgraden naar de Lee of Hi-Tech set. Waarbij ik de Lee houder zal aanraden! Waarom, zelden een zo doordacht bevestigingssysteem gezien als dat van Lee.

Nb. Puur gebaseerd op eigen ervaring.

Foto’s met filters gemaakt

Onderstaand een serie van mijn foto’s waarin ik mijn filters nadrukkelijk toegepast heb i.c.m. nabewerking in 95%.

error: Content is protected !!