We balanceren op de laatste bladzijde van 2014 sprak de deejay op radio NPO2 net tijdens de afkondiging van Armin van Buurens hit ‘This is what it feels like” die op nummer 146 staat in de Top2000. De Top2000 een iconisch programma wat ik de laatste jaren in deze periode steeds meer ben gaan waarderen. Je hoort zoveel verschillende muziek en ongemerkt denk je bij het beluisteren weer terug aan eerdere momenten. Vaste traditie is ook om in deze periode een persoonlijke foto top 50 of iets dergelijks te presenteren. Centraal daarbij staat herbeleven. Bij de Top2000 bewandel je vele jaren, ik beperk me in deze Top 25 maar tot het bijna achter ons liggende jaar 2014.

Over deze Top25

Van deze 25 foto’s zitten er wel véél foto’s tussen die ik zelf ook in mijn persoonlijke top 10, 25 of 50 zou plaatsen. Absoluut. De Top 3 daarentegen bekijk ik met scepcisme. Immers ze zijn op één of andere manier in Flickrs algoritme van Explore terecht gekomen. Dat wil zeggen dat uit de ruim 6,000 uploads iedere minuut –Dat zijn 8.6 miljoen foto’s per dag! Uit deze foto’s kiest het unieke en geheime Flickr Interestingness algorithm 500 foto’s die ze showcasen gedurende 24 uur lang in hun sectie Explore. Of te wel 1 foto uit iedere 17,000 uploads per dag maakt kans hierin opgenomen te worden. Zelf vind ik deze 3 prima foto’s anders deel ik ze niet, maar foto 4 is bijvoorbeeld mijn eigen persoonlijke favoriet voor héél 2014! Waarom? Dat lees je in deze blogpost op mijn oude website. Verder zie je véél (gelukkig) typische Dave foto’s, immers van de 25 fot’s zijn er maar liefst 15 opnames die het predicaat Blue Hour bevatten 🙂 Hier lees je meer over waarom ik ze gek ben van het blauwe uur.

Samen

Iedere foto heeft zo wel zijn verhaal en overéénkomst. Van de 25 foto’s ben ik denk ik slechts 3x alleen op pad geweest, kortom ik maak mijn mooiste foto’s altijd samen met iemand. Meestal is dat Patrick van Wolferen, vriend en fotomaatje! Maar bij verschillende andere momenten kwam ook Ronald Verwijs in beeld. Dankzij hem maakte ik foto 12. een ouderwetse ansichtkaart van Molen De Vlinder aan de Linge, Deil. Dit jaar maakte ik enkele magische momenten mee op de Posbank, samen met Ronald Verwijs maar ook met een fotovriend die ik via Flickr heb leren kennen Pieter Poot, alias PPinguïn. Magisch omdat na vele keren van bezoeken eindelijk het licht, de condities dermate waren dat alles wat ik zocht in de opnames die ik er wilde maken aanwezig waren. Foto 13. Posbank Veluwezoom- kleurrijke zonsopkomst de Zijpenberg is hier het voorbeeld van 🙂

Kastelen en molens géén cliché, citytrip en PC Crash

Ook ontdekte ik dit jaar dat het fotograferen van objecten als molens en kastelen niet per sé cliche foto’s hoeft op te leveren. Foto 8. Kasteel Heemstede in herfsttooi is daar een voorbeeld van. De herfst was nog voorzichtig onderweg, maar die ene maandag in de herfstvakantie die Patrick en ik hadden uitgekozen om te fotograferen zat alles mee qua weer en licht. Dan wordt het maken van foto’s opeens héél gemakkelijk. Gelukkig staat ook 1 foto van mijn bezoek aan London dit najaar in de top25, foto 9. St. Pancras colourful tunnel of light. Samen met mijn dochter en haar vriendin en haar vader waren we met zijn vieren voor 3 dagen in London. Via twee fotoclubleden kreeg ik de tip om hier te gaan kijken. Plekje gevonden en uit de ‘losse pols’ even deze foto genomen. Als ik die foto nu weer zie moet ik denken aan de heerlijke city trip die we maakten! Ook Texel mag wat mij betreft niet ontbreken in dit jaaroverzicht. En dat doet het ook niet met foto 11. Always take the weather with you! Texel 2014 de Vuurturen. Tijdens het Pinksterweekend waren we met een grote groep vrienden naar Broadway op Texel. Een traditie die we al jaren hebben. We waren er op tijd die vrijdag en vlak na het eten besloot ik nog even naar de vuurtoren te rijden. Er was nog net wat activiteit in de lucht en mede dankzij het gebruik van grijsverloopfilters kon ik deze fraaie after sunset/blue hour opname maken op deze mooie voorjaars zomeravond maken….. Wat ik hierbij wel moet vermelden en wat bij deze terugblik helaas niet onvermeld mag blijven is dat ik medio Augustus een groot deel van mijn fotocollectie verloor door een PC Crash! Dankzij het feit dat ik dus redelijk consequent foto’s deel op Flickr is het voor de ’topfoto’s’ ook een goede backup! Meer over deze PC crash en de gevolgen ervan lees je op mijn oude website hier.

Bruggen in het blauwe uur en de lerende fotograaf

Van de 25 foto’s zijn  er 6 met als hoofdonderwerp een brug. Eind 2013 werd de nieuwe brug ‘De Oversteek’ in Nijmegen in gebruik genomen. Begin 2014 ben ik een paar keer naar deze mooi verlichte brug over de Waal geweest om vast te leggen, persoonlijk mooiste vind ik foto 6. De Oversteek part II. Nog vaker ben ik dit jaar bij de Arnhemse John Frostbrug geweest (bekijk hier mijn verzameling foto’s van de John Frostbrug in Arnhem), die met 2 foto’s toch nog mooi vertegenwoordigd is in deze top 25. Foto 15. Arnhem stadje aan de Rijn, maakte ik op een voor mij ongebruikelijk standpunt bij het fotograferen van de John Frostbrug. De in Groningen woonachtige Koos de Wit, en eveneens Blue Hour specialist, was voor werk in Nijmegen en via Flickr hadden we contact gehad over fotograferen van de Arnhemse John Frostbrug. Ik ontmoette hem vlak voor het blauwe uur en ik bedacht me, mede op zijn aangeven dat vanaf een iets verder standpunt, mede door de rimpelloze Rijn en mooie wolkenlucht het van een iets ander standpunt ook interessant zou zijn om vast te leggen. Heeft zeker geen verkeerde foto opgeleverd, mede door het gebruik van de vlijmscherpe 50 mm. lens. Een mooie ontmoeting op een mooie fotolokatie, dank je wel Koos! Foto 20. John Frostbrug Arnhem revisited maakte ik vanaf mijn gebruikelijke standpunt, vlak naast de brug. Deze is genomen tijdens de afsluiting van de eerste seizoenshelft met Fotoclub Focel waar ik sinds 2011 lid van ben. Op verzoek van de mede clubleden heb ik deze avond georganiseerd en met bijna de hele fotoclub hebben we op en om de John Frostbrug in het blauwe uur foto’s gemaakt. Zelf kon ik deze foto nog maken die weer uniek was mede door de lage stand van de Rijn. Helaas moest ik midden in het blauwe uur eerder afhaken om één van mijn kinderen op te halen die met zijn klas op kamp was wegens heimwee. Zo zie je maar weer dat foto’s maken niet alleen een herinnering oproept over het maken van de foto maar ook over wat er nog meer gebeurde. Tot slot foto 25. Walking in Wonder – ‘Thinker’  Deze is onderdeel van de serie Walking in Wonder die ik medio 2015 zal presenteren. Eerder dit jaar ben ik aan het foto mentoraat in de afdeling Gelderland-Zuid gaan deelnemen en zal in 2015 een serie foto’s in deze sfeer en stijl presenteren. Deze foto maakte ik net als foto 23. in Arnhem, Mariëndaal. Naast dat ze beide in Mariëndaal zijn gemaakt, zijn ze ook op nieuwe manieren bewerkt. Leuk dus dat ze ook in deze top 25 staan, want het zegt iets over het leerproces dat ik nog steeds mee maak. De ene door gebruik van nieuwe software, NIK Collection Colour FX en de andere door toepassen van een Lightroom bewerkingstechniek geïnspireerd door Serge Ramelli.

Achtergrondinfo 

Wat kan ik nog meer zeggen over deze top 25 die jullie hierboven als afbeelding zien. Laat ik eerst wat zeggen over de totstandkoming van deze Top 25. Deze is gebaseerd op de foto’s die ik heb gedeeld op mijn fotopagina van Flickr. Primaire functie van Flickr voor mij sinds 2009 is om foto’s te delen met de foto community en als centrale bron voor het delen naar podia zoals Facebook, Twitter en Pintrest.   In totaal heb ik in 2014 daar 700 foto’s naar toe geupload, waarvan er ruim 500 verborgen zijn en alleen zichtbaar zijn via dit blog of voor een selecte groep mensen die bepaalde foto’s wel mogen zien. Ik zet Flickr dus ook in als een foto archief die verbonden is met dit recent gestarte blog, daar later meer over. Dat betekend dus dat ik ca. 200 foto’s heb geupload naar Flickr en via dit kanaal gedeeld heb met de ‘buitenwereld’. Dat zijn dus gemiddeld 4 foto’s per week.  Op Flickr kan ik niet echt véél verder in detail kijken qua statistieken en heb me vooralsnog niet in apps of tools verdiept die dit wel kunnen.

Samenstellen foto Top 25

Deze Foto Top 25 heb ik uiteindelijk gemaakt via Dopiaza.org waar je kunt aangeven binnen welke periode je foto’s via de zogeheten ‘Most Interestings’ een album van wil maken. In dit geval dus alle foto’s die ik tussen 1 januari en vandaag heb geupload naar Flickr. Dopiaza maakt dan een nieuw album voor je aan met de hoeveelheid foto’s die jij daarin wenst te hebben. Dit album die jezelf een naam kunt geven en wordt dan automatisch aan Flickr toegevoegd. Ik heb er in dit geval voor gekozen om een Top 25 te laten samenstellen. Hierbij kijkt de set maker van Dopiaza eerder naar Views dan naar reacties of Favs. Daarom zie je bijvoorbeeld dat foto 4. Theather Odeon/De Spiegel beter scoort dan foto 5. Magisch! Posbank, veluwezoom van de Zijpenberg puur vanwege de views, het bekijks dat deze heeft gehad. Dit zal te maken hebben met het feit dat de foto’s geïndexeerd zijn bij Google, het theather in Zwolle vaker wordt gezocht en mijn foto dan verschijnt in de zoekresultaten en daarmee waarschijnlijk views blijft genereren. Nadat de set gemaakt is in Flickr en dus te vinden is, maak ik er via bighugelabs een foto mozaïek van die ik vanuit deze site kan delen op Flickr en downloaden als afbeelding zoals jullie op deze site zien!

Ik rond hierbij mijn laatste artikel van dit jaar af, de Top2000 is belandt bij nummer 118, Earth Song van Michael Jackson…… kortom deze blog met ondertussen nog een gesprek over een aanvraag voor foto’s van mij :-), duurde 28 mummers.

Ik besluit met mijn fotografiewens: “May the Light Be With You”….meer in het nieuwe jaar want er valt nog zoveel te vertellen en te fotograferen 🙂

//Dave

Ps. je bekijkt de foto’s hier op Flickr

 

 

 

 

error: Content is protected !!