Ik zou het niet doen, maar toch heb ik het weer gedaan

Ieder jaar zeg ik tegen mezelf dat ik het niet ga doen, maar toch ben ik dit jaar weer overstag gegaan om de tulpen te fotograferen. Onderstaand een serie beelden die ik de afgelopen 2-3 jaar vastlegde. En weet je wat het leuke is, de meeste zijn gemaakt op nog geen half uur rijden van huis.

Waarom niet de tulpen fotograferen?

Een van mijn allereerste tulpenbeelden ooit, 13 jaar geleden (2010) vastgelegd met mijn Sony A300 in combinatie met de kit lens 18-70 mm.) ergens in Noord Holland. (50 mm. 1/500e sec. f/5.6, ISO200

Mijn eerste tulpenfoto dateert van 2010, het was na een bezoek aan het magazijn van Action in Zwaagdijk Noord Holland. In die tijd nam ik altijd mijn camera nog mee onderweg om ergens te fotograferen. En de jaren erna ging ik er altijd op uit voor de tulpen. Een rondrit door Noord-Holland leverde toen niet altijd het gewenste succes op van een molentje met tulpen. Maar nadat ik met Ronald Verwijs op eerste Paasdag bij Schermerhorn de lang verwachte foto van tulpen en een molen maakte en het jaar erop in de achtertuin van Ellen van den Doel ook heerlijk de bollenvelden had vastgelegd is er waarschijnlijk een soort van verzadiging ontstaan om ze zelf vast te leggen.

Tulpen in de mist in de Flevo polder

Toch heb ik de afgelopen jaren steeds wel foto’s van de tulpen gemaakt en uiteindelijk ook met wat mist. Twee jaar geleden ging ik mee op pad met de gewassen fotograaf Jeroen Schouten. Hij nam me mee de polder in en daar maakte ik een fijne serie met een tulpenveld in de opkomende mist. ( 16 mm. 1/30e sec. met f/11, ISO100)

Absolute aanraders om tulpenfoto’s van te bekijken zijn naast die van Jeroen zijn die van Roberto Coletti, Ellen van den Doel en Albert Dros. Laatstgenoemde weet ieder jaar weer nieuwe unieke spectaculaire beelden te maken van de bollenvelden. Dit jaar zelfs met bliksem! Maar het waren Roy Poots en P@tje fotografie die me dit jaar met hun post van de tulpen inspireerde om toch te gaan. Nadat ik thuiskwam na een vroege ochtendwandeling over de Dutch Serengeti en de dauw zag op enkele tulpen in eigen tuin maakte ik mijn eerste tulpen foto van 2023.

Marco close up van een tulp in eigen tuin

Marco close up van een tulp in eigen tuin. (100 mm. 1/320e sec. met f/3.5 ISO100)

Om de hoek naar de tulpen

Panorama van de tulpen bij Pannerden

Panorama van het Pannerdse tulpenveld. Leuke aan een panorama maken, je hebt een wijds beeld maar dankzij het langere brandpunt krijg je toch de compressie en details, zonder het vertekenende wijdse beeld waarbij alles verder weg lijkt. (28 mm. 1/30e sec. f/14, ISO400 5 liggende beelden (focus stacked) ).

Deze eerste close-up van een tulp in eigen tuin, smaakte naar meer. Zo stond ik afgelopen week tijdens een nette zonsondergang weer in de klei. Wat me aanstak om toch weer te gaan waren de lekkere wolkenluchten die we overdag hadden de afgelopen dagen. We zijn de laatste jaren verwend geraakt in het voorjaar met vaak zomerse condities, maar persoonlijk heb ik er geen enkel probleem mee dat het koeler, natter en dus bewolkter was. Helaas had ik steeds met die April doet wat ie wil omstandigheden dit jaar geen tijd of camera bij me. Maar door die wolkenluchten begon het anderhalve maand na IJsland weer te kriebelen om te fotograferen. Het was alleen een kwestie van het moment vinden. En ik denk dat ik goed getimed heb, want afgelopen week hingen er ’s avonds nog wat wolken en dus ruim op tijd voor zonsondergang een fraai tulpenveld op gezocht. En mede dankzij dit bollenveld dichtbij huis, ging ik er toch weer voor 🙂 

Hoe fotografeer ik de tulpen

Qua fotografie techniek is het niet echt spannend vind ik zelf, ook om dat de condities erg rustig waren en een tulpenveld fotograferen spelen is met lijnen, hoog-laag, je filters en het beschikbare licht. Onderstaand een paar beelden 

Tulpen in het gouden uur

Een van de eerste foto’s die ik maakte bij het tulpenveld. Langere brandpunt, hoger standpunt om zo mijn eigen schaduw, door de zon in de rug, uit het beeld te houden. Handig hulpmiddel, de ontspanner op 10 sec. of dankzij een bluetooth afstandbediening op afstand van je camera kunnen staan. (102 mm. f/11, 1/100e sec., ISO400 (focus stack 6 beelden)

Up side down Tulpen

Up side down Tulpen. Nadat ik de typische landschapsfoto’s had gemaakt, ben ik op zoek gegaan naar details. Zoals bijvoorbeeld een poedeltje water waarin de naast gelegen tulpen reflecteren. (400 mm. 1/125e sec. met f/5.6, ISO 400)

Tulp voor het tulpenbed

De dirigent, part I. Een leuk detail om te fotograferen blijft met een telelens, in mijn geval met mijn 100-400 mm. objectief op enige afstand gaan liggen en focussen op het aan de voorzijde van het tulpenbed vrij staande tulpje. (zie de making off) 391 mm. 1/400e sec. met f/5.6, ISO400.

Fotograaf op de grond bij tulpenveld

Behind the scenes en the making of de dirigent I en II. Plat op de buik aan de rand op voldoende afstand van het tulpenveld.

Eenzame tulp

De dirigent II, iets ander standpunt om de tulp helemaal vrij te maken voor het tulpenbed.

 

Rode tulp in geel tulpen veld.

Er zijn altijd wel boven een rij tulpen afwijkende tulpen te vinden die uitsteken en/of anders van kleur zijn. Hoewel het al sneller donker werd kon ik mede dankzij statief, de ISO waarde laag houden en voldoende scherpte krijgen (ondanks een klein beetje wind) met een sluitertijd van slechts 1/10e van een seconde. (400 mm. 1/10e sec. f/5.6, ISO400)

 

Collectie tulpen beelden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!