Hulpmiddelen voor het maken van een zonsopkomstfoto

Veel mensen die fotograferen, of het nu op vakantie is of zoals ik doe als hobby,  leggen weleens een zonsondergang vast. Een zonsopkomst kom je al minder vaak tegen. Want zeg nu eens eerlijk….niemand staat toch graag voor dag en dauw op (zeker in de zomer niet!) en al helemaal niet als het vakantie of weekend is!

Een  mooie zonsopkomst vastleggen  blijft ook voor mij een uitdaging, immers 4, 5 uur of half 6’s ochtends opstaan pffffftttt ben al moe als ik eraan denk 😉 Dan wil je ook zeker weten dat je beloond wordt met dat mooie ochtendlicht en met een zonnetje in je beeld. In dit artikel een paar tips om het vroege opstaan te belonen en met een glimlach thuis te komen.

  1. Het weer
  2. Verken de locatie, ken de locatie of voorspel de locatie
  3. Gebruik filters en een statief
  4. De avond ervoor

Het kan vriezen het kan dooien

weatherpro app scherm detailIn Nederland zijn we allemaal wel bezig met het weer. Het kan vriezen het kan dooien en als ik nu naar buiten kijken dan lijkt het wel herfst. Gisterochtend ging ik toch voor dag en dauw erop uit, terwijl de algemene weersvoorspelling voor zaterdag 28 maart regen was. En terugkijkend op gisteren klopte dat ook.  Maar als je bovenstaande foto bekijkt zou je niet zeggen dat dit gisterochtend was. Hoe komt dit? Maak gebruik van een goede gedetailleerde weerapp zoals weatherpro. Laat je niet leiden door hoe het weer nu is, want opklaringen of weersveranderingen vinden voortdurend plaats. Deze app vertelt je redelijk nauwkeurig wat het weer ongeveer op delen van de dag gaat doen. Zoals je in de schermafbeelding van de app ziet. Ook zie je waarom ik ondanks dat het vrijdagmiddag ook zwaar bewolkt en regende toch doorzette om de afspraak door te laten gaan. Het zou -1 graad vriezen, dus redelijk helder zijn ’s nachts. Ook de weerscondities ’s avonds deden mij nog meer vertrouwen geven in de weersvoorspelling. Kortom bestudeer het weer.

Verken de fotolokatie

Ken je locatie of verken de locatie. Is het in de buurt en dan bedoel ik binnen 30 minuten rijd afstand, zorg dat je er dan eens geweest bent en probeer je een beeld te vormen waar de zon op of onder gaat. Is het verder weg, bestudeer dan via Flickr, Panaramio of Google Images foto’s van de locatie. Of mail een bekende die daar woont. In alle gevallen gebruik ik de app Suncalc of bezoek ik suncalc.net. Ook The Photographers Emeris kan dit. Ik gebruik de eerste omdat die lekker eenvoudig is. Zo weet ik altijd vooraf waar de zon ‘ongeveer’ opkomt.

In een volgend blogje vertel ik meer over de techniek in het veld en nog een paar tips voor de avond ervoor.

Hier nog een paar foto’s van vóór dat de zon zich liet zien. Klik op de onderstaande afbeelding om ze te zien.

error: Content is protected !!