Een berichtje via Instagram: “Houdt je whatsapp in de gaten!”… luttele seconde later bzzz bzzz…. Roy Poots: “Dave ik heb iets leuks voor je, best wel exclusief. Zaterdag over een week zijn de wereldhavendagen in Rotterdam. En aan het einde is er vuurwerk naast de Erasmusbrug. We hebben geregeld dat we bij het Inntel hotel op het balkon mogen staan…… In deze videoclip van Nederlands leukste vlogger, Roy Pootz, krijg je alvast een indruk van wat me te wachten stond en waarom ik er ook zo naar uit keek. Want ik volg al geruime tijd een groep enthousiaste fotografen uit het Rotterdamse die van tijd tot tijd ergens in Rotterdam vanaf een balkon, dak over de stad heen fotograferen. Dus je kunt je wel voorstellen dat toen ik als ‘plattelandsjochie’ gevraagd werd een gat in de lucht sprong en direct deze uitnodiging aannam om vuurwerk te fotograferen tijdens de wereldhavendagen 2019.

fotograferen tijdens wereldhavendagen 2019

het uitzicht op Rotterdam was adembenemend

Hoogtevrees en vuurwerk fotograferen tijdens de wereldhavendagen

Wat ik maar niet verklapt heb, is dat ik wel een beetje last van hoogtevrees heb. En dat een van de dingen waar ik dan vooral last van heb is dat ik bang ben dat mijn camera spullen vallen. Zeker gezien mijn eerdere avonturen met vallende camera’s begin dit jaar is mijn onzekerheid nog groot. Ondanks dat ik nog zorgvuldiger dan ooit mijn camera in het arca swiss systeem klem.  Kortom hoogtevrees vooral in de zin van bang dat er iets gebeurt. In dit korte filmpclipje een kleine impressie van het terras van waar af we fotografeerden.

Hoe fotografeer je vuurwerk

vuurwerk fotograferen tijdens de wereldhavendagen 2019

Even ingezoomend om tijdens de eerste show wat meer details vast te leggen tijdens de wereldhavendagen 2019

Bonus op deze avond was niet alleen het fantastische uitzicht, maar zoals gezegd het vuurwerk dat we konden fotograferen naast de Erasmusbrug. In de app groep kwamen al de meest schitterende foto’s van de mogelijke compositie voorbij met vuurwerk. De ene vuurwerk foto nog mooier dan de andere. Dat riep bij mij direct de vraag op “hoe fotografeer je vuurwerk?”. Eigenlijk is dat, nu enkele uren na het vuurwerk gefotografeerd te hebben, helemaal niet zo moeilijk. Ik heb mijn witbalans op daglicht gezet, zodat die niet meer kon afwijken. Aangezien er weinig wind stond bedacht ik me dat de sluitertijd best wat langer mocht zijn ca. 2 à 3 seconden. Dus terwijl de avond was gevallen, helaas ging het vuurwerk ver na het blauwe uurtje pas afgestoken worden, op zoek naar de ideale settings. Daarbij hadden we het geluk dat er vlak voor de show wat bootjes met romeinse kaarsen over de Maas op en neer gingen varen. Dus daarop besloten dat een volle stop onderbelichten ook handig was. Daarmee kwam ik uit op ongeveer 2,0 sec. f/8 ISO200. Daarna heb ik eigenlijk tussen de eerste salvo’s door goed via mijn zoeker gekeken of de instellingen klopten. Achteraf gezien had ik best een beetje langer kunnen belichten en mijn sluitertijd kunnen verlengen naar 3 à 5 seconden. Maar de foto’s waarmee ik thuis ben gekomen na het vuurwerk gefotografeerd te hebben ben ik zeer tevreden. Maar de ene ontlading is de andere niet dus uiteindelijk is mijn advies om goed mee te timen en gaande weg de show ontdek je vanzelf welke ontlading de mooiste effecten zijn.

vuurwerk fotograferen

De ene vuurwerk explosie is de andere niet

Benro true night filter en vuurwerk fotograferen

Dankzij het op tijd op het dakterras mogen zijn, kon ik wennen enerzijds aan de hoogte en zo vertrouwen krijgen in het mezelf veilig voelen. Anderzijds gaf het ruim voldoende gelegenheid om te werken aan de juiste belichtingsinstellingen. En terwijl ik dit deed, besloten om de Benro true night filter eens uit mijn tas te halen en te ‘testen’. 

zonder Benro Treu Night filtermet Benro Treu Night filter

En aangezien ik in avondfotografie geen fan ben van gele en bruine tones, die door de rook en de bewolking als gevolg van de lichtvervuiling impact hebben op de avondfoto, besloten na een aantal opnames het True Night filter te gebruiken. Gelukkig stonden we droog, de wind kwam van achter ons en vielen de reflecties van de verlichting mee. Normaal wil je in avondfotografie geen filters gebruiken, vanwege die reflecties of flare die in je beeld kunnen verschijnen, maar na even de testopnames goed bekeken te hebben, vond ik geen gekke reflecties terug en simpelweg de kleuren met filter bevielen me beter. Met name in de lucht zie je het effect van het filter terug. Beide foto’s zijn met dezelfde instellingen bewerkt.

Genieten van het vuurwerk tijdens de wereldhavendagen

En zo hebben we anderhalf uur op het dakterras doorgebracht en twee vuurwerkshows bewonderd. Om mijn hoogtevrees te bedwingen heb ik vooral zo min mogelijk de diepte in gekeken en de camera bij tijd en wijle vastgehouden. Bovenalles vooral naar het vuurwerk gekeken en van het uitzicht genoten! Wat betreft het vuurwerk. Het zullen waarschijnlijk de typische Nederlandse regeltjes zijn dat de sloep met vuurwerk wat ver naar achteren moest blijven van de Erasmusbrug af. Dat was wat mij betreft het enige wat iets beter had gekund, immers ik had het vuurwerk het liefste tussen de Rotterdam en het havengebouw in gehad. En terwijl de wind verder toenam, er weer wat regen viel verlieten we het smalle dakterras om nog even een groepsfoto te maken. Daarmee kwam aan een heerlijke gezellige en unieke avond helaas een einde en restte mij nog de reis terug naar huis.

Dakstampers

De groep Dakstampers, vlnr. Niels, ik, Nico, Roy, John, Anthony, Menno, Martijn en rechts Ellen. Op de voorgrond liggend Vincent. Dames en heren via deze weg BEDANKT voor de uitnodiging. Ellen tof je weer gezien te hebben en Martijn, nice too have a face with the name.

 

fotograferen tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam

Genieten van een fantastisch uitzicht, het liefste had ik het vuurwerk tussen de twee gebouwen in gehad.

 

error: Content is protected !!