In deze blog lees je mijn gebruikerservaring met de nieuwe Sony A7IV en mijn keuze om deze camera toe te voegen aan mijn fototas. Vooraf, ik ben fotograaf, met 0-video ervaring dus verwacht in deze blog geen informatie van me over het video gedeelte. Wel over mijn ervaring van de laatste 3 maanden met deze nieuwe camera en waarom ik deze camera gekocht heb. En her en der wat foto’s en dingen die me opvielen over deze camera.

Geschiedenisles de Sony A7III

Na mijn systeemcamera avontuur met Fuji, was het voor mij als full frame Canon spiegelreflexcamera gebruiker met bovengemiddelde interesse in gear een mooi moment toen de Sony A7III op de markt kwam in 2018. Na een uitgebreide kennismaking en testperiode was ik om. Ik besloot mijn Canon 5DMKIII spiegelreflex ervoor in te ruilen. Redenen waarom ik toen overstapte:
–       Het handzame en lichte formaat van camerabody.
–       Dynamisch bereik.
–       Hoge ISO-waardes die mogelijk waren.
–       Ook het WYSIWYG sprak me enorm aan dankzij de digitale zoeker, vooral toen ik dit ervaren had tijdens het fotograferen van een paar events.
–       Accuduur.
–       Het gebruiksgemak dankzij programmeerbaarheid van alle knoppen op de body. 

Sony A7IV focus geen fictie

Maria kapelletje op de heuvel in Lingewaard

avondlicht bij het kapelletje, ook in deze condities is het dynamische bereik van de Sony A7IV voortreffelijk, schaduwen haal je prima op

En niet te vergeten. Het fantastische autofocus systeem met 759 fase detectie en 425 contrast detectie punten en in 2018 compleet baanbrekend; mens en dier EYE AF waarover de camera beschikte. Een camera die voor mij meer allrounder is mede dankzij de snelheid waarmee 10 beelden per seconden kunnen worden vastgelegd. Maar anderzijds ook een camera die wel puike foto’s moest kunnen maken en die de legendarische Canon moest overtreffen qua beeldkwaliteit. Dat alles lukt met de A7III of beter gezegd de ILCE-7M3. Helaas nam ik vervroegd afscheid van deze camera door een blunder van mijn kant. De camera klemde ik niet correct vast op mijn balhoofd, waardoor de complete set zo voorover in het water liet vallen! Maar door verzekerd te zijn en dankzij de jaarlijkse cashback acties kwam de Sony A7RIII in 2019 in beeld.

De nieuwe Sony A7IV

De A7III (en de marketing eromheen) in combinatie met de vele verkrijgbare objectieven, native Sony, maar ook die van Tamron en Sigma maakten van de A7III een enorm succes. Na de latere introductie van de A9, de A7RIV, A7SIII en recentelijk nog de A1, was het wachten op de Sony A7IV. Of te wel het nieuwe ‘instapmodel’ van Sony’s fullframe hybride camera serie. Zou deze camera in staat zijn het succes van de weten A7III te overtreffen, 3 jaar na de introductie?  

Opvallendste kenmerken van de nieuwe A7IV?

Sony A7IV systeemcamera met kantelbaar scherm

De nieuwe Sony A7IV systeemcamera met kantelbare scherm, nieuwe menustructuur, de processor uit de Sony A1 en een gloednieuwe 35 Mp sensor

De body van de A7IV voelt hetzelfde als deze eerdere genoemde camera’s. Ook beschikt de A7IV over het op de A7SIII en A1 geïntroduceerde nieuwe menustructuur met een verbeterd touchscreen. Iets wat ik alleen met macro en foto stacking gebruik om mijn focuspunt te verleggen. Ik was gewend aan het oude menu in mijn A7RIII en RIV, dus moest even wennen aan deze nieuwe. Het is nu dus wel jammer dat ze deze nieuwe menustructuur niet als update voor de A7RIV bieden. Nu beide camera’s hetzelfde voelen voor me, zou het helemaal af zijn als de menu’s ook exact hetzelfde zouden werken. Is dit erg? Nee niet per sé, want ik heb de knoppen en het snelmenu exact hetzelfde kunnen configureren. En dat is wel een van de fijne dingen met een systeemcamera, je stelt ze compleet naar je eigen hand in. 

Bloesem in de Oost-Betuwe

dankzij de track autofocus en een snellere sluitertijd kon ik deze bloesem scherp vastleggen terwijl het waaide in de boomgaard

De nieuwe Sony is lekker snel met zijn focus en nog steeds het tempo waarmee je beelden kunt vastleggen. Dit komt omdat de A7IV beschikt over de nieuwe BIONZ XR processor, die niet geheel toevallig in de Sony A1 geïntroduceerd is. De A7IV beschikt ook over een gloednieuwe sensor, een 33 Megapixel BSI  sensor! Een sensorgrootte die tussen de A7III 24,2 megapixel en bijvoorbeeld mijn oude A7RIII 42,4 megapixel inzit. De ISO range is gelijk gebleven.Deze was al goed dus dit beloofd wat. Ook beschikt de A7IV over de autofocus 759 autofocus fase detectie punten van hoog niveau met real time tracking en full time EYE AF met lock on tracking.

Bird Eye AF

Ook is er toegevoegd Eye AF voor vogels, naast de al bestaand human en animal EYE AF in combinatie met real time tracking. Deze toevoeging hoop ik dit jaar wellicht eens in een vogelhut te kunnen testen. Het is niet direct een functie die ik erg belangrijk vindt of per sé nodig heb, maar wel erg leuk is om te hebben Wat me wel opviel, ten opzichte van mijn A7RIV, EYE AF werkt supersnel! Het zegt iets over de ontwikkeling van deze camera en wat goed is hebben ze verder weten te verbeteren!

Enkele opvallende nieuwe zaken in de Sony A7IV

Aardschaduw werpt fraaie kleuren over Keulen

De Sony A7IV produceert fijne kleuren en details

Nieuw is dat je in het eerste kaartslot van de camera nu ook CF Expresse type A geheugenkaarten kunt gebruiken of net als het tweede slot een SD kaart ook kunt toepassen. Voor fotografen die meer acties willen vastleggen en meer snelheid in opslag zoeken is de CF Expresse een dure maar mooie optie.  De digitale zoeker is nu 3,69 miljoen pixel, 1,6x meer dan de A7III. Een mooie heldere digitale zoeker.

Het flip-flop scherm

Het grote beeldscherm heeft als belangrijkste toevoeging dat je deze kunt uitklappen en draaien. Ik was al tevreden met het klapschermpje, maar nu is het vooral als je portret modus foto’s maakt ook vanuit een laag standpunt je liveview op dit display goed afleesbaar.
Okay kritische noot, als ik soms op het display en de mogelijkheden van de Nikon Z6/Z7’s van Sander Grefte of Ellen van den Doel kijk dan zijn die echt wel scherper en met de touchfuncties nog praktischer! Tot nu toe kan ik alleen maar zeggen, handig om soms het scherm te beschermen en om te klappen. Waarbij ik voor macro of creatieve standpunten het een ontzettend handige toevoeging vindt.
Wat ook wel fijn is, is de inkeping om het display open te klappen. Klein nadeel, als je net als ik met L-Brackets werkt dan dien je rekening te houden met de zijkant van je L-bracket. Zelf heb ik direct de nieuw ontworpen Smallrigg 3660 L-Bracket aangeschaft. Klap je het schermpje helemaal open dan moet je rekening houden met het scharniertje en dat je aan de zijkant die L-Bracket hebt zitten.

Ergonomie

Andere voelbare verandering aan de camera is de steeds verder verbeterde ergonomie. De handgreep is dieper en fijner qua greep. De knoppen zijn beter afgewerkt en ook de bedieningsfuncties zijn weer verder verbeterd. Denk hierbij aan het moduswiel, waar je nu ook drie in plaats van twee eigen instelling als geheugen kunt opslaan. En hoewel ik het niet vaak zal gebruiken, onder deze knop zit een andere ring om mee naar de videofuncties te schakelen. Want de Sony’s zijn ook zogeheten hybride camera’s, geschikt voor foto en video, dus net als de videoknop aan de bovenzijde mooi op een andere plek ondergebracht.

Naar eigen hand programmeerbaar

Een ander opvallend detail is het draaiwiel voor belichtingscompensatie. Op alle andere Sony’s is deze bedoeld voor belichting dankzij de nummers. Maar op de A7IV is deze helemaal zwart. Nee ze zijn niet vergeten de cijfers en streepjes te graferen. Het is bedoeld zoals de andere draaiwieltjes, je kunt het nu ook voor andere functies programmeren. Misschien dat ik er wel een diafragma wiel van maak en dan een van de andere ga gebruiken voor belichtingscompensatie. Dat brengt me bij het menu. Naast de layout waarover ik het al eerder had, (jammer dat de A7RIV dit niet kan krijgen vanwege de processor zeggen ze), kun je de programmeerheid van knoppen veel praktischer toewijzen omdat dit verduidelijkt is met grafische weergave. Dit werkt erg fijn en je hebt er geen YouTube video meer voor nodig of handleiding om ze naar eigen wens in te stellen, je ziet nu visueel en meerdere groepjes hoe je dit exact naar je eigen wens kunt veranderen. Jammer weer dan wel dat ik driftig zocht naar de functie voor IR bediening waarover de nieuwe SOny A7IV niet meer beschikt. Dus een tweede Bluetooth remote aanschaffen.

Waarom de A7RIII verruilen voor de A7IV?

Rozendaalse veld en winterse bui

Winters licht, de 35 Mp sensor levert rijke gedetailleerde beelden af

Zoals je eerder kon lezen, ik had een A7RIII en heb de A7RIV. De R-serie, staande voor resolutie, is ook precies de reden dat ik die heb aangeschaft. Details! Maar wat me erg goed beviel, omdat het kan, is het hebben van twee identieke bodies! Voorbeeld in de Vogezen, of aan zee met slechter weer. Je bereidt je setup voor, op de ene body de groothoek en op de andere je telezoom. Snel wisselen en in geval van, heb je een ‘reserve body’. Maar waarom dan van de A7RIII naar de A7IV? Eigenlijk omdat ik tijdens mijn Vogezen trip ervaarde dat ik het verschil in de bediening ietwat onhandig vond. Andere reden was economisch. De A7RIII en III blijven op de markt en zijn behoorlijk in prijs gezakt al, waarschijnlijk zullen er meer en meer ingeruilde exemplaren op de markt komen, voor een A7RIV of de nieuwe A7IV wat de restwaarde ook wat onder druk zal zetten. Maar vooral gedaan vanwege de bediening, de nieuwe sensor en verbetering aan de beeldkwaliteit, waar ik zelf nieuwsgierig naar was. En tot slot, omdat het kon! Iets met G.A.S., ik houd nu eenmaal van nieuwe spulletjes.

Hoe bevalt de A7IV nu?

Blue hour = beeldkwaliteit Arnhem John Frostbrug

De nieuwe A7IV gaat prima om met details en kleuren zoals bijvoorbeeld in het blauwe uur

Ik heb de nieuwe Sony A7IV systeemcamera sinds begin februari 2022 in gebruik. Ik kan alleen maar zeggen, het is naast de A7RIV een feestje om te gebruiken. Alles waarom ik de A7RIII inruilde klopt voor me, het is gewoon intuïtief werken, zo ervaarde ik laatst ook tijdens een foto opdracht. Het is dat ik zie door een paar details dat het de IV vs. de RIV, maar anders zou je het niet merken. Het kantelscherm heb nog niet veel gebruikt, maar wel zeer gericht de body mee op pad genomen. Dit was veelal tijdens wandelingen. Een leuk detail is dan dat de clipjes waar je normaliter je camerariem aan vastmaakt niet meer rammelen, maar mooi vastzitten. Dus geen gerammel meer. En zo heb ik dus naast mijn RIV een camera voor elke dag erbij, om mee te nemen. Ook de beelden zijn uitstekend. Heb een vergelijk in het blauwe uur gedaan maar deze videoclip van Roy Poots bevestigd mijn vermoedens.

Voor wie is de Sony A7IV geschikt?

Persoonlijk vind ik het nog best lastig om tot slot in dit artikel te bepalen of de A7IV iets voor je is. Toch probeer ik het.

  • Film je regelmatig dan is de upgrade zeker aan te raden, mede dankzij de verbeterde body en haar functieknoppen. Ook gezien de verbeterede video functies en opname mogelijkheden. Zie de vlog van Matthijs de Deugd op Youtube:
  • Ben je landschapfotograaf en heb je al een Sony A7XXX? Overweeg dan de A7RIII of A7RIV. Twee keer per jaar heeft Sony i.s.m. Cameranu interessante cashback of inruil deals en dan scoor je een mooie nieuwe hoge resolutiebody voor een zeer nette prijs. Ik zou dan eerder voor een R-serie gaan, mits je budget het toe laat. Dit om de simpele reden dat je nog meer details vastlegt en je een enorm potentieel om te croppen overhoudt. Maar vooral details, erg veel details!
  • Kom je van APS-C af, bijvoorbeeld je hebt een Nikon, Canon of ouder model Sony, dan is de A7IV de perfecte toegang tot het Sony fullframe systeem segment. Schaf er een Laowa 10-18 / Tamron 17-28 / 28-200 en Sony 200-600 mm. objectieven bij aan en je hebt een erg fraaie kit met vier objectieven waarmee je van 10 mm fullframe tot 600 mm. kunt fotograferen. Voor EUR 7.258 ben je voorzien van super complete kit, voor ca. EUR 150 meer heb je een extra accu en 2 64 Gb sd kaarten erbij en je kunt weer jaren vooruit 😉
  • Is je budget beperkt en je wil wel upgraden naar fullframe, besef dan dat de A7III al voor scherpe prijzen nieuw en tweedehands te vinden is online. Ook nieuw is de oudere A7III ca. EUR 800 scherper geprijsd vs. de A7IV, die je voor EUR 2.799 in huis hebt. 
  • Op CameraNu vergelijk je makkelijk de A7III vs. de A7IV https://www.cameranu.nl/nl/vergelijk/sony-a7s3-a73-a74
  • Heb je het liefste het nieuwste van het nieuwste, dan is de A7IV jouw camera. Weer helemaal van deze tijd en de allerlaatste stand van techniek aan boord. 
     

 Plus en minpunten Sony A7IV

+ fijne handgreep, licht prettig in de hand
+ kantelbare scherm die je makkelijk dankzij de inkeping openklapt en volledig draait
+ nieuwe menustructuur en indeling
+ programmeerbare knoppen
+ nieuwe sensor en kleuren lijken weer een stap verder en beter doorontwikkeld te zijn
+ heldere gedetaileerde zoeker
+ Gesloten sluiter tijdens lenswisselen, bij lenswissel sluit het slutiergordijn dus minder kans op stof tijdens wisselen 🙂 (hoewel de meningen over het gebruik hiervan verdeeld zijn)

– prijzig, EUR 2.799 voor de body
– L-bracket en flipflop scherm werken nog niet optimaal samen
– ontbreken cijfers op draaiwiel (ik mis ze wel)
– de oogdetectie sensor lijkt gevoeliger dan op mijn A7RIV

Tot slot raad ik je aan deze onderstaande vlog eens te bekijken. Roy Poots en ik als gast nemen je mee in onze eerste ervaringen met de nieuwe Sony A7IV… leuker wordt het niet!

 

Foto gallerij met beelden gemaakt met de nieuwe Sony A7IV

error: Content is protected !!