Sneeuw en Nederland. We hebben er een haat liefde verhouding mee. Zeker als het gaat om het verkeer en we zien veelal de ongemakken van de winter in combinatie met sneeuw. Toch heeft het ook iets bijzonders, zeker als je kijkt hoe het de natuur en het landschap transformeert. Vanochtend toen ik wakker werd stond ik niet direct te trappelen van ongeduld om eventjes erop uit te gaan. Maar na kortstondig contact met betuwefotograaf Ronald kwam toch de inspiratie om te gaan fotograferen.

Oud Reemst

Spullen gepakt, reserveaccu in de broekzak, pet op en de 24-70 lens op de camera. En hup de auto in richting Schaarsbergen. Gelukkig waren de wegen beter begaanbaar in vergelijking met gisteravond. Bij aankomst in Schaarsbergen doorgereden, want het plekje dat ik bedacht had sprak me niet aan. Dan maar door naar Oud Reemst wat ik ook als locatie in gedachte had. Auto parkeren en wat doen we… regenlaarzen of de wandelschoenen aan houden. Toch maar de laatste gekozen, ondanks dat de paden door de ‘smeltende sneeuw’ drassig en behoorlijk nat waren. Direct was het raak. Vooraan stond een kudde paarden te in 2 groepjes te drinken in het besneeuwde landschap. Geweldig, al direct een fraaie perspectief met een gave wolkenlucht.

Genieten

Onder winterse omstandigheden fotograferen blijft uitdagend. Hoe belicht je de sneeuw goed en waarop belicht je. Gelukkig was het verschil in licht tussen lucht en grond niet al te groot, maar wel de achtergrond met het bos. Dus op een zeker moment gekozen om voor de zekerheid een paar brackets te schieten. Een van de opnames die ik vandaag wilde maken was van de bosrand. Op sommige plekken is dan soms nog wat kleur te vinden en ligt er wat sneeuw op de takken. Dat geeft in mijn ogen een leuk speels effect, zeker als het de achtergrond van het bos donkerder is.

Een ander idee wat ik had was om een foto van de bosrand te maken met nog de oranje kleuren van de beukenlaan van Oud Reemst erin om die mooi te laten contrasteren met het witte van de besneeuwde ondergrond. Onderstaande foto heb ik nabewerkt in Luminar 2018. Luminar is naast NIK Collection een leuke aanvulling om eenvoudig foto’s een extra touch te geven.

Ruim 2 uur heb ik door de sneeuw lopen struinen. Het licht werkte mee en de sfeer was prima om de voor de 10e keer dit jaar winterse opnames te maken. Op het einde moest ik nog wel even toegeven aan mijn passie, fotograferen van wolkenluchten. Want een naderende bui creëerde een mooie textuur in de lucht. En dus middels een panorama dit proberen vast te leggen.

Onderstaand een impressie van de opnames die ik maakte vandaag.

 

error: Content is protected !!