3 verschillende momenten op 1 dezelfde plek

Gisteren en eergisteren bezocht ik 3x dezelfde locatie op drie verschillende momenten op de dag met verschillende weer en lichtcondities om een zomer landschap te fotograferen. Het is volop zomer in Nederland en in mum van tijd zijn de graanvelden mooi goudkleurig geworden. Perfect voor een zomer landschap opname met kleurcontrasten die ik vergelijk met fotografie in het blauwe uur.

De goudkleurige graanakkers in het zomer landschap

Huissen, graanveld, zomers landschap

Een foto uit 2016 die ik nog steeds niet heb kunnen overtreffen

Het zomer landschap om te fotograferen zijn de bloeiende graanakkers. Twee jaar geleden bofte ik letterlijk en figuurlijk met een schitterend graanveld net buiten Huissen. Hier kon ik het pittoreske stadje fraai op de achtergrond meenemen in mijn beeld. Ook de zomerse avondkleuren maakten deze foto voor mij bijzonder.

Verdwenen als sneeuw voor de zon

Dit leek mij een interessante lokatie voor een nieuw zomer landschap foto (foto genomen 21 juni 2018)

Om de zomer landschap foto van alweer 2 jaar geleden proberen te overtreffen, was ik al eerder op zoek geweest naar een mooie nieuwe locatie met een graanveld. Zo had ik ergens vlak buiten Huissen een fraaie boom op het oog vlak naast een graanveld. Dus daar ’s avonds gaan kijken. Alleen terwijl ik deze foto maakte kwam ik al tot de conclusie dat dit het voor een avondfoto niet ging worden. Het was dus heel snel weer thuis met een dubbele teleurstelling, want ook de fraaie wolkenlucht verdween als sneeuw voor de zon.

Het kapelletje op de heuvel

Dus op zoek naar een nieuwe locatie voor een zomer landschap. De inspiratie vond ik via Instagram dankzij een fraaie post van Paul Glastra. Hier zag ik een bijzonder fraai beeld van het bekende Maria kapelletje op de heuvel. Dus direct na het sporten eergisteren met camera er naar toe gereden. Want de hele dag waren er al fraaie zomerse wolkenpartijen, perfect voor een zomer landschap. Het plaatje wat ik er wilde maken had ik grotendeels al voor ogen, denkende aan de foto die ik juli 2017 niet ver hier vandaan schoot. Alleen niet de zomer landschap foto voor me, omdat ik me mateloos stoor aan de landschap ontsierende hoogspanningsmasten.

Graanveld, zomerslandschap

De foto die als inspiratie diende maar niet de zomer landschap foto van 2017 is

Alleen zo spectaculair als het toen was, wist ik zou het nu niet worden want er was geen onweer of regen voorspeld. Toch was het een prima verkenning bij het graanveld, met prima licht voor een zomer landschap. Heb hier gespeeld met scherpte-diepte door met kleine diafragma’s te werken en te kijken of ik een focus stack zou kunnen maken. Alleen doordat er behoorlijk wat wind stond is dit laatste niet echt gelukt. Wel kreeg ik een prima beeld vanaf waar je hier een zomer landschap foto kan maken van het graanveld en het Mariakapelletje. Kortom op een ander moment nog maar eens gaan kijken.

zomers landschap, graanveld, maria kapelletje, monument

het eerste foto moment bij het Maria kapelletje en het graanveld

Focus stack
Focus stacking is een techniek om een aantal foto’s samen te voegen zodat je van voor tot achter alles in focus (scherp) krijgt.

Geschiedenis maria kapelletje

'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe', Bemmel, Lingewaard, monument

Maria kapelletje ‘Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe’

Het monument ‘Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe’ herinnert de inwoners van Bemmel (gemeente Lingewaard) aan het slagveld op en om De Heuvel (ten zuidwesten van Huissen), waar in september en oktober 1944 zwaar werd gevochten tussen Britse en Duitse tank- en infanterie-eenheden. De kapel bevindt zich op het voormalige slagveld.

Blijven opletten

graanveld, zomer landschap, zonsondergang

‘Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe’ oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de felle strijd in de tweede wereld oorlog

Terwijl de avond vorderde bleven er wolken in de lucht. Normaliter als het weer verbeterd en de avond bereikt het gouden uur, dan verdwijnen deze wolken hier in het oosten als sneeuw voor de zon, zoals ik eerder aanhaalde. Alleen deze keer niet! Dus besloot ik, rekening houdend met dit feit dat wolken vaak zomaar opeens verdwijnen tijdens het gouden uur, nog maar even te gaan kijken bij het kapelletje op de heuvel omringd door het goudkleurige graan voor een zomer landschap foto. Dit even gaan kijken heeft me geen windeieren gelegd, want gelukkig had ik het weer goed ingeschat. En zat het allemaal mee.

zomer landschap, graanveld, maria kapel

Een lager standpunt en de zon die bijna onder is kleurt de hemel

Zo kreeg ik een mooie zomerse avondkleurenspel voorgeschoteld. En kwam ik sinds tijden weer met ruim 100 foto’s thuis en maakte mijn grijsverloopfilters overuren. Allemaal ingrediënten die horen bij een zomers landschapfoto. Eindelijk weer eens een stuitermoment. En dankzij de eerdere verkenning kon ik probleemloos spelen met composities.

zomer landschap, graanveld, maria kapelletje

Lijnenspel was goed zichtbaar vanaf de hoger liggende weg

Mooiste aan graanvelden is dat je door een iets hoger standpunt fraai de lijnen kunt benutten als een soort van leading line naar de achtergrond. Het Maria kappeletje was eigenlijk niet eens nodig geweest, maar er wel dankbaar gebruik van gemaakt. Wel heb ik me voorzichtig bewogen door het graan door zelf ook deze sporen te volgen. Ook een lager standpunt kan prima werken.

3x is scheepsrecht voor een zomers landschap

 zomer landschap, graanveld, Huissen, Lingewaard

Zomer landschap met Hollandse stapelwolken (zonder polarisatiefilter)

Of het niet genoeg was op waren er ook stapelwolken voorspeld gisteren. Dus terwijl ik in de schaduw buiten zat bij te komen na mijn zaterdagochtend ritueel van sporten, toch maar weer snel de schoenen aangetrokken. Ook dit keer weer richting het kapelletje en de graanvelden gereden. Want het goudkleurige graan op een typische wolkenlucht vormt in een prima zomerse compositie, juist overdag.

Onderstaande foto’s gespeeld met het polarisatiefilter om de wolken in het zomer landschap te benadrukken. Ook dit filter gebruikt omdat het graan wat warmer te kleuren. Ondanks het zomerse licht neemt de landscape polariser wel bijna 1 stop licht weg, dus in combinatie met een klein diafragma als f/16 komt de sluitertijd zo maar op een kleine 1/60eseconde uit bij ISO100. Gelukkig was het relatief windstil. Het effect van het polarisatiefilter zie je ook goed in deze voor en na foto’s.

Akker, dave zuuring, De kapel in Bemmel, Eerbetoon, Gelderland, Graanveld, heuvel. gedenk Maria Kapel, Huissen, kapelletje, landschap, Lingewaard, nldazuufotografeert.com, Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe, sunset, zonsonderganggraanveld, zomers landschap

Links met Lee landscape polariser in gebruik, rechts zonder.

graanveld, zomers landschap

Tot slot

  • Verkennen van een foto lokatie is altijd een extra uitkomst
  • Ga meerdere keren naar een plekje, op verschillende momenten van de dag
  • Speel met compositie en verschillende camera instellingen
  • Maak gebruik van de sporen als leading lines
  • Varieer in hoogte met je statief
  • Denk aan je hyperfocale afstand of pas focus stacking toe als het kan
  • Varieer tussen, groothoek en zoomlens
  • Gebruik filters of benut meerdere belichtingen middels HDR

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!