Een foto maken van de Waalbrug met wandelaars tijdens de 4daagse van Nijmegen en de brug in een diagonaal tijdens het blauwe uur. Dat was zo ongeveer de opdracht van de makers van het monopoly spel die dit ook een speciale 4daagse editie op de markt willen gaan brengen. Dit moest de middenplaat foto worden.

Eerdere ervaring met monopolyspel

4daagse monopoly

In 2016 kwam ik via mijn blue hour afbeelding van de John Frostbrug in contact met de makers van specifieke monopoly steden spellen. In dit blog “een trots moment” lees je daar meer over. Vanuit dit contact kwam ook later de vraag of ik de foto wilde leveren of maken van de Nijmeegse Waalbrug voor een te ontwikkelen monopoly spel over de 4daagse. Zo gezegd, zo gedaan.

2016 1ekeer 4daagse Waalbrug

4daagse van Nijmegen wandelaars steken waalbrug over

De eerste wandelaars passeren de Waalbrug tijdens de 4daagse. Ultieme uitdaging sluitertijd en blue hour (foto uit 2016)

Dus daar stond ik dan 19 juli 2016 op notabene mijn trouwdag om iets na vier uur ‘s ochtends op een krib aan de Waal deze foto te maken. De eerste wandelaars trokken al zingend en luid pratend de brug over. Voor diegene die niet weten wat de 4daagse is. De 4daagse is een meerdaagse wandelprestatietocht waaraan jaarlijks tienduizenden wandelaars deelnemen. Vanuit heel de wereld komen zij naar Nijmegen om vier dagen te wandelen in de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving. Na vier dagen wandelen wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de Via Gladiola om daarna het welverdiende Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen. Daarnaast is de 4daagse ook bekend om de gezellige zomerfeesten die voor, tijdens en tot na afloop van de 4daagse in heel Nijmegen centrum gevierd worden.

De uitdaging achter de 4daagse foto

De opdracht: “Maak in het blauwe uur een foto van de wandelaars die de Waalbrug tijdens de 4daagse oversteken.”, klinkt makkelijker dan gezegd. De uitdagingen vanuit mijn perspectief op een rijtje gezet.

  1. Extreem vroeg opstaan(0300 uur liep de wekker af)…. Om op tijd, kwart voor vier in Veur Lent te zijn en dan nog naar de Waal te fietsen om na een korte wandeling naar de fotospot om iets na vieren klaar te staan.
  2. Planning, vooraf verkeer situatie inschatten, merendeel van de normale toegangswegen zijn afgezet dus ik moest een plan bedenken. In 2016 nam ik nog mijn eigen fiets mee, maar in 2017 mocht ik uit de tuin van collega Stella die om de hoek woont haar fiets lenen. Dit verschafte mij tevens een ideale parkeerplaats.
  3. Timingblue hour, het blauwe uur is in de zomer tussen 04:09 en 05:15, waarbij de verlichting van de brug al iets eerder uitgaat
  4. Locatie, waar ga je staan? Aan de Nijmeegse kant en schiet je tegen de zon in of aan de Lentse kant en kun je in je compositie nog iets van Nijmegen meenemen en waar zie je de wandelaars het beste. Puur op gevoel, mensen zijwaarts van voren sprak mij meer aan en ben zo telkens aan de Lentse zijde gaan staan. Mede ook bepaald door in 2016 en 2017 een paar avonden ervoor gaan scouten.
  5. Timing wandelaars, in feite is dit de grootste en lastigste uitdaging. Je moet daarbij ook weten dat de wandelaars slechts 1x de oude Nijmeegse waalbrug voor de 4daagse oversteken. Dus op wandeldag 1 van de 4daagse moet het gebeuren. Ook moet je er echt voor dag en dauw staan, want de groep 50K wandelaars start omstreeks 4 uur en komt tussen 4 en half 5 de brug over.
  6. Je foto vooraf visualiseren, wat ik wilde is een brug vol met wandelaars, van voor tot achter en dan is bovenstaande informatie over de 4daagse handig om te weten. Te vroeg fotograferen, dan zijn de sluitertijden ook met hoge ISO te lang voor de wandelaars die minstens vastgelegd moeten worden bij 1/40e. Te laat en het blauwe uur effect door de snel mee kleurende gouden lucht is weg. En vallen er grote gaten tussen de groepen wandelaars want ze starten in blokken om zo ruimte tussen de groepen te creëren.
  7. Camera instellingen, sluit aan bij het bovenstaande, in het vroege blue hour zul je om de wandelaars te bevriezen hoge ISO waarde moeten gebruiken, met als gevolg ruis. Dus de mix in sluitertijd en ISO is de grootste technische uitdaging. Van wege dit doel had ik via CameraNU een Sony A7SII en adapter geregeld. Deze was de avond ervoor bezorgd dus mezelf in een paar uurtjes tijd deze camera eigen gemaakt. Daarnaast had ik nog een back up via een andere fotograaf georganiseerd die een D810 en groothoeklens had en aan de overzijde stond Ronald Verwijs ook met zijn camera en drone klaar. Deze laatste heeft zo zijn eigen serie geschoten.

Vervolgens ben ik bijna vanaf hetzelfde punt gaan fotograferen en gespeeld eigenlijk met een belichting gericht op het blauwe uur en een belichting gericht op de wandelaars met een acceptabele ISO.

  1. Kennis van Photoshop en maskeren, want doordat ik een aantal beelden geschoten heb gericht op het blauwe uur en separaat de 4daagse wandelaars kon ik nadien in de nabewerking de foto’s samenvoegen.
Monopoly 4Daagse stedenspel van de Nijmeegse 4daagse

het eindresultaat voor het monopoly spel over de 4daagse, het spel kun je hier reserveren:  http://vierdaagse.stedenspellen.nl 

Genieten van het 4daagse moment

Naast dat het een opdracht was, heb ik het niet helemaal zo beleefd als opdracht. Immers ik heb vooral genoten van het moment en het gevoel. Het is namelijk echt een unieke beleving om je hobby te bedrijven en voor je over die kleurrijke brug, duizenden enthousiaste 4daagse wandelaars aan je voorbij zien te trekken. Sommigen zien jou ook staan en juichen en zwaaien je toe. Totdat er even een stilte in de groepen valt als het na vijf uur in de ochtend is. Dan is het even rustig met wandelaars en geluiden. Maar dit is maar van korte duur want even later komt de echte grote stroom op gang vlak voor half 6. Ook dan komt de zon erbij in je beeld komt. Je fotografeert dan door op je gemak en kunt dan je eigen serie van de 4daagse maken.

Waalbrug 4daagse wandelaars Nijmegen

De grote groep wandelaars passeert even na half 6 de Waalbrug. Op de achtergrond de krib waar ik rond 4 uur ’s ochtends in het donker stond, 

Zelf ben ik erg benieuwd hoe jullie dit aangepakt zouden hebben. Wat kan anders, slimmer of beter. Ik lees het graag om zo te leren van jullie voor een volgende keer. En ik denk dat ondanks dat de opdracht ingevuld is, ik dit jaar toch maar weer ga, puur voor het moment want in het eerste jaar had ik nachtwolken en in het tweede jaar een mooie blue hour moment met wandelaars.

Onderstaand mijn foto impressie van de Nijmeegse 4daagse vanaf de Lentse zijde

 

 

 

error: Content is protected !!