‘een kijkje achter de schermen van de CEWE Photo awards 2016’

Zaterdag 11 juni jongstleden was ik winnaar af voor de CEWE Photo awards. Wil Crooymans werd winnaar van de 3e editie van deze jaarlijkse fotowedstrijd met zijn sfeervolle en onderscheidende foto van Amsterdam. Maar hoe kwam deze keuze tot stand, want over smaak valt wel of niet te twisten. Als jurylid neem ik jullie mee achter de schermen die uiteindelijk leidt tot de winnaar van de Made in Holland fotowedstrijd 2016.

Over de CEWE fotowedstrijd

Anderhalf maand lang konden de deelnemers iedere week één foto insturen, met uiteindelijk meer dan 2.000 inzendingen. Uit deze inzendingen nomineert de crew van CEWE wekelijks gedurende de 6 rondes dat men kon inzenden een twintig tal foto’s om zo uiteindelijk naar de jury dag toe te werken met 120 foto’s.

Jurylid zijn

Wat een verrassing was het toen ik medio April door Leonie Martens, brand manager van CEWE fotoservice werd gevraagd of ik het leuk zou vinden jurylid te zijn voor de fotowedstrijd 2016. Eigenlijk hoefde ik hier niet lang over na te denken, maar dat kun je hier terug lezen.  En zo toog ik in mei naar de jurydag op kantoor bij CEWE in Nunspeet. Grappige is wel dat ik die dag een complete fotodag had, vrij van mijn dagelijkse werk bij Toyota Material Handling. Eerst ’s ochtends even naar Zwolle om te kijken of ik voor NewScene het pas opgeleverde Oogzorgcentrum Zwolle kon fotograferen. Toen de jurering tot de vroege middag en daarna weer terug naar Zwolle om het oogzorgcentrum op de gevoelige plaat te zetten 🙂

Jurydag

Zoals vaker gebeurt was ik veel te vroeg aanwezig, dus kwam ik in de vergaderkamer van CEWE terecht waar mijn winnende foto van 2015 aan de muur hing, tussen de andere winnende foto’s van de eerdere fotowedstrijden. Blijft een mooi moment om te weten dat je daar hangt en mensen je foto zien. Rond 11 uur schoven de andere juryleden aan en binnen no time lagen 120 A4-tjes op tafel en waren standbye op de beamer om evt. digitaal groot te bekijken.

12-nldazuu-2016-0518

 

Na een korte kennismaking begonnen we met de jurering. Iedereen kreeg 10 geeltjes en kon zo zijn 10 foto’s nomineren. Gelukkig had ik van te voren al op de website gekeken en had zo al mijn voorkeuren, maar vindt ze maar eens terug op de grote tafel. Dat iedereen anders kijkt naar foto’s moge duidelijk zijn, dus bleven er naar de eerste ronde nog ruim 50 foto’s over. Opnieuw verdeelden we onze geeltjes en een top 20 tekende zich af, immers je zag steeds meer foto’s met meer dan 1 geeltje die een stem van een jury lid had ontvangen.

Keuzes maken

14-nldazuu-2016-0518

Er kan er maar 1 winnen, 10 prijzen te vergeven en nog twintig foto’s op tafel. Dan vervolgens ga je in beraad als jury. We hebben allemaal gestemd en luisteren naar elkaars motivaties bij de keuzes. Goede inhoudelijke discussies, we schuiven de nummer 1, de nummer 5 wordt 12 en verschuift van 12 weer naar 4. Lastig, waar kijk je naar. Sommige foto’s hebben de gun factor, sommige leveren discussie op want wat als je een element uit de foto weglaat, is het dan nog Made in Holland als link. Wat vinden we van de techniek? Heeft de fotograaf moeite moeten doen voor zijn foto of was het een geluksmoment. Dan heb je nog de gun factor, originaliteit en onderscheidenheid. Uiteindelijk schuiven we nog een paar keer, eten van onze broodjes, drinken wat om uiteindelijk het eens met elkaar te worden. Ja dit is de top 3, dit zijn ze. Ik maak zelf nog snel een foto van de top 10 omdat we afspreken nog met elkaar een kort commentaar bij de foto’s te schrijven en de jurering is ten einde.

Prijsuitreiking

20-nldazuu-2016-0611

Rond kwart voor 10 arriveerde ik in een volle Burgers Bush zaal waar koffie en koek werd geserveerd. De genomineerden wachten vol spanning af wat er zou gaan komen. Als voormalig prijswinnaar loop je er nu toch wel anders rond dan een jaar geleden. Wel bijzonder dat je weet dat er onder de genomineerden bekende fotograven zijn van je en jij weet met een paar anderen al de uitslag! Al snel opende de deuren van de grote zaal zich en vulde deze zich snel met de genomineerden en hun aanhang.

Verrassing

38-nldazuu-2016-0611

Foto: Hans Hebbenk

Zelf mochten we als jury ook nog even ten tonele verschijnen tot mijn grote verbazing en verrasing! Omdat mijn kleine compacte Canon G7X nog om mijn pols zat, dacht ik even om een selfie te maken. Maar aangezien ik daar niet zo handig in ben toch maar gewoon een foto van het publiek gemaakt. Uit handen van CEWE ontvingen we een mooie kleurrijke bos bloemen, waarna er snel tot de orde van de dag werd doorgegaan. En al snel begonnen we aan de top 10, kortom de prijzen werden uitgereikt.

39-nldazuu-2016-0611

Foto: Hans Hebbenk

Wil Crooymans won de 2016 editie van de Made in Holland CEWE Photo awards met zijn fraaie opname van Amsterdam. Je leest hier meer over op het blogje van CEWE fotoservice. Bekijk daar ook de prachtige foto van hem en de overige winnaars. Rest mij nu alleen de vraag, weer meedoen in 2017 of……

Bekijk het complete foto verslag behorend bij dit blog via Adobe Spark 🙂 of via onderstaande foto gallerij!

error: Content is protected !!