Samen – Vriendschap – de Posbank – Filteren – Aanvragen en 3 camera’s

De bovenstaande foto is mijn persoonlijke nummer 1 van 2015. Ook staat deze toevallig in het overzicht dat ik jaarlijks vanuit Flickr maak op 1, mede dankzij ruim 55.000 views, meer dan 780 favs en 80 reacties! Technisch misschien niet de beste of aller scherpste. Maar als je fotografie passie gekenmerkt wordt door Make your Memory Today en de 3 sleutelwoorden; ‘vastleggen, beleven en herbeleven, dan staat deze foto daar symbool voor. En is dus voor mij om die redenen de logische en enige nummer 1 🙂

Vastleggen omdat ik me als de dag van vandaag het moment herinner daar te staan in Curaçao, in Willemstad bij de pas vernieuwde pontjesbrug, samen met mijn gezin. Normaal zijn zij er niet bij. Dit keer wel en dat maakt het extra bijzonder, want dankzij hun geduld met me kan ik dit telkens weer doen!

Beleven, het was uniek om er te zijn, te staan, de temperatuur en de gehele sfeer van die magische week op Curaçao. Herbeleven omdat het me ook weer terugbrengt naar dat naar dat unieke moment op de Posbank in 2014 en de prijsuitreiking in April in het Openluchtmuseum. Daar mocht ik dit jaar de hoofdprijs van CeWe fotoboek, Made in Holland ophalen. Wat vervolgens de tickets naar Curaçao opleverde waar we met zijn vieren in Oktober van dit jaar naar toe zijn geweest! Uiteraard vind je in deze top 52 aan foto’s nog een paar Curaçao beelden.

Top 52 foto’s nldazuu

Een top 52, geen 50 want ik kon niet kiezen! Hoe heb ik dit gedaan? Wel simpelweg belanden mijn foto’s in Lightroom. Bij de import voorzie ik ze van trefwoorden en vlag ik ze. En naarmate ik ze echt de moeite waard vind krijgen ze 1, 3 of 5 sterren. In totaal bevat mijn 2015 privé bibliotheek ruim 8.000 opnames! Privé omdat ik ook nog dit jaar meer dan 2.000 foto’s in opdracht mocht maken. Vervolgens heb ik binnen deze verzameling 375 foto’s voorzien van 1 of meer sterren. Deze ben ik bij elkaar gaan zetten en uiteindelijk in een collectie tot deze samenstelling gekomen.

Samen

Kenmerkend voor mij aan 2015 als ik door deze top 52 aan beelden blader, ze grotendeels gemaakt zijn met vrienden. In het bijzonder moet ik daarin fotomaatje Patrick van Wolferen, fotovriendin Aline van Weert en fotobuddy aka my Bluehour inspirator Maarten Takens noemen. Ook staat me nog een mooie rit door de Noordhollandse polder met Marco van Dijk bij, die ik ook dit jaar leerde kennen, vers in het geheugen. Uiteindelijk vonden we toch nog een molen met een bollenveld en dankzij hem leerde ik photoshop te doorgronden en meer te gebruiken. Ook leerde hij me hoe het je soms kan helpen het beeld dat je voor ogen hebt te realiseren. In dit rijtje mag tot slot Betuwe guru Ronald Verwijs NIET ontbreken. Met hem stond ik dit jaar met Aline ergens in Deil op een ladder langs de openbare weg en samen tijdens het blauwe uur ook in een boomgaard. Kortom fotograferen doe ik amper alleen, samen genieten dat is het motto 🙂

De Ooijpolder, een kleurrijke avond

het verhaal achter de foto: Deze foto maakten Patrick en ik in mei van dit jaar, 14 mei om precies te zijn. Ervoor hadden we in de buurt van Herveld/Zetten/Andelst wat landschapjes met fluitekruid geschoten en we besloten omdat we nog tijd voor de zonsondergang/bluehour hadden even door te rijden, naar een plekje in de buurt van Nijmegen die ik eerder via een andere fotograaf van Flickr had gezien. Zo kwamen we uiteindelijk terecht in de Ooijpolder, de roeibootjes in het water lagen er en trokken onze aandacht. Het was leuk, maar niet bijzonder want het was bewolkt. Maar toen de zon verder onder ging, onder de bewolking uit kwam, en Patrick eigenlijk alweer boven aan de dijk stond hem naar beneden geroepen en schoten we in een half uur de meest magische kleuren in de lucht. Wat is het dan mooi om ’s avonds buiten te zijn en samen van dat moois te genieten! Patrick ik weet dat deze avond, een van die foto’s ook in jouw top 20 van 2015 staat!

 

Posbank, een jaar na dato

Awakening, wakker worden op de Posbank vanaf de Zandklep

Samen met vele anderen was ik ook dit jaar weer op de Posbank. Hoewel ik deze foto alleen maakte, weg van de drukte aan de overkant op de beroemde Zijpenberg, was ik hier ook samen. Na afloop eindelijk met Explore maatje Albert Dros de hand geschud en op andere momenten in de bloeiperiode met de ongekroonde Posbank fotograaf Sander Grefte mede Posbank stukje bewandeld en verkend. Wat een feest om met zo’n liefhebber voor dag en dauw, ja voor het krieken van de dag, samen je passie in fotografie te beleven in één van Nederlands mooiste nauurgebieden en landschappen. Sander bedankt voor je inspiratie, dankzij jouw kreeg ik weer moraal om na die winnende foto van 2014 ook in 2015 de uitdaging aan te gaan en te proberen mezelf te overtreffen met een nieuwe ‘magische Posbank foto’. Hoewel niet award winning, koester ik bij bovenstaande foto bijzondere gevoelens. Mede dankzij Dennis Voorendt van Winnock die mij verzocht bovenstaande foto te leveren, zodat zij deze in hun wachtkamer op 5 bij 2 meter konden printen 🙂 In dit artikel lees je meer hierover.

Feitjes

Er valt nog veel meer te vertellen over de foto’s in dit overzicht. Alleen dan kan ik beter een boek gaan schrijven. Nog wel een paar feitjes. 8.000 foto’s in de 2015 bibliotheek, 400 Gb. aan data.

Camera’s die ik gebruikte in 2015
41% fotografeerde ik met de 5DMKIII
22% met de 5DMKII (verkocht aan een studente aan de film academy)
21% met de Canon G7X
11% met de Fuji X-T1 (verkocht in mei, omdat ik zonde vond dat deze te weinig werd gebruikt, nog steeds spijt van deze verkoop!)
5% overige oa. iPhone 5s en Olympus TG-320

Meest gebruikte lens:
Canon EF 24-70 mm. f/4L IS USM
Canon EF 16-35 mm. f/4 L IS USM
Canon EF 70-200 mm. f/4L IS USM
Canon EF 50 mm. f/1.4 IS USM
Wallimex (Samyang) 14 mm. f/2.8 ASPHERICAL IF ED UMC

Meest gebruikte brandpuntsafstanden vind je dan ook binnen het bereik 16 tot 70 mm. met daarin 16 mm. als duidelijk de meest gebruikte. Ook de 18, 20, 24, 26, 28, 35, 50 en 70 mm. zijn opvallende lengtes. De meeste foto’s schoot ik in de maanden Augustus en Oktober, wat logisch is omdat we toen op vakantie waren in Oostenrijk Zillertal en Curaçao 🙂

Je vindt mijn persoonlijke top 52 onderstaand, of door te klikken op deze link. Laat gerust je reactie achter, ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden.

error: Content is protected !!