Fotograferen in de sneeuw is niet moeilijk

Er is veel informatie over fotograferen in de sneeuw te vinden. Voornaamste is dat je er op tijd bij bent en jezelf erop voorbereidt door goed schoeisel en warme kleding te dragen en ga veilig de weg op. En wat je camera-instelling betreft geldt eigenlijk maar 1 ding; belicht naar rechts met een duidelijke blik op overbelichting en bij voorkeur in RAW voor vrijheid in de beeldbewerking, vooral als het je witbalans betreft. In een recent blog voor fotoclub.nl lees je veel meer over fotograferen in de winter en ook in dit artikel voor CameraNU.nl meer inspiratietips over fotograferen in de sneeuw en winter.

Weerbericht en fotograferen in de sneeuw

Wat spannender is, is het weerbericht zelf. Dus toen er sneeuw voorspeld was het weerbericht goed in de gaten blijven houden en besloten om er ’s ochtends op uit te gaan. Weliswaar wisten we dat er geen kleurrijke zonsopkomst zou zijn, maar wel kans op mist. En dus stonden Sander Grefte en ondergetekende voor dag en dauw, beide op de heenweg naar ons werk, op de Ginkelse heide. Uiteraard moest ik nog eerst even snel een foto in het blauwe uur maken bij de schaapskooi. Om vervolgens naar het beoogde fotopunt te wandelen, door een vers dun laagje sneeuw, dat precies genoeg was om het landschap een andere blik te geven.

Blue hour, Ginkelse heideblue hour, schaapskooi, ginkelse heide

Wat vinden jullie, met of zonder takken en prullenbak?

Perspectief en fotograferen in de sneeuw

Langs de A12 op de Ginkelse heide

Langs de A12 op de Ginkelse heide

Toen we na een stevige glibberige wandeling op de fotoplek kwamen, vond ik deze in eerste instantie eigenlijk best wel teleurstellend. Dit plekje valt me al maanden op als ik het vanuit de auto zie. Maar in werkelijkheid vond ik het maar saai en vlak. Dat komt zeker door de weeromstandigheden, maar vooral door het perspectief. Immers vanaf de snelweg kijk je vanaf een hoger punt neer en dat doet veel. Uiteindelijk besloot ik om een panorama ervan te maken en dan komt het landschap met de mooie berkenbomen mooi naar voren. De mooiste foto van deze ochtend, na een 5KM wandeling over een besneeuwde Ginkelse heide, maakte ik op het einde. De mist was richting de N224 behoorlijk en daar profiteerde ik van om deze mooie te fotograferen.

Mistige omstandigheden langs de N224 bij de Ginkelse heide

Mistige omstandigheden langs de N224 bij de Ginkelse heide

Nieuwe ronde nieuwe fotografie kansen

De volgende ochtend ontstonden er nieuwe kansen, want er was verse sneeuw gevallen ‘s avonds. Dus de volgende ochtend weer op de heenweg naar mijn werk gestopt. En hoe heerlijk was het om buiten te zijn en die bekende besneeuwde boslaan in te lopen. De gedempte geluiden van de natuur, het knerspen van de sneeuw onder mijn voeten, de besneeuwde takken en vooral de rust. Ben niet eens zover gelopen en slechts een hand vol foto’s genomen. 

Andere perspectieven vinden

Door de sneeuw biedt deze typische herfstlaan hele andere mogelijkheden. En zo besloot ik in te zoomen op de besneeuwde bomen en takken. Hoewel ik nog een telezoomlens mis (>100 mm.) in mijn fototas, de camera ingesteld op APS-C mode. Daarmee verklein je de beeldsensor en zoom je 1,5x in, zodat de onderwerpen dichterbij lijken. OK je beeldkwaliteit (aantal pixels) zal iets afnemen, maar ik vind ze nog steeds acceptabel genoeg na dit eerste experiment om dit zo te doen.

Perspectief in de winter

Perspectief in de winter

Ook gespeeld met een techniek waarmee ik geïnspireerd was door Sander, kleine beweging om zo een abstracter beeld te tonen. Ook verder gespeeld met de bosrand en de sneeuw die op de takken lag. Kortom twee ochtenden heerlijk genoten van fotograferen in de sneeuw, de kou en het andere perspectief dat ontstaat doordat het landschap bedekt is met sneeuw en met of zonder zon en kleuren nog steeds meer dan de moeite waard om met je camera naar buiten te gaan. Bekijk mijn portfolio winterbeelden hier ook nog eens.

perspectief bomen

Camera op statief, langzamere sluitertijd en een kleine beweging naar beneden maken

Impressie van de winterse foto’s van deze twee dagen

 

error: Content is protected !!