Het zit er weer op. De jaarlijkse verlichtingsweek op Kinderdijk. Een week lang staan de molens in het licht, Kinderdijk wordt dan ook na zonsondergang super interessant voor fotografie. Een week lang feest voor de landschapfotograaf die van avondfotografie houdt en vooral in het blauwe uur. Een kort blogje met recente foto’s van de molens in het licht.
Wanneer zijn de molens van Kinderdijk in het licht
Ieder jaar de tweede week van September, dit jaar (2020) dus van maandag 7 tot zaterdag 12 september. Dus zet voor jezelf een reminder in de agenda en check gewoon de website van de verlichtingsweek Je kunt er van alles van vinden, fotograferen op Kinderdijk. Ja het is een hotspot, Ja het is 100.000x eerder gefotografeerd en JA kan er druk zijn. Maar het blijft gewoonweg een schitterend panorama om de molens te zien staan in het licht, daar langs het water. Simpelweg je kunt hier beelden maken die nooit vervelend zijn om in je portfolio te hebben. Je vraagt je haast af, althans ik wel waarom dat niet vaker gebeurt, zoals met veel ‘historische gebouwen’. Anderzijds ik vind wel dat ze dan zo geprogrammeerd moeten zijn dat ze tegelijk met de straatverlichting aan gaan en uitgaan een kleine 30 minuten na afloop van het blauwe uur. Immers lichtvervuiling hebben we al genoeg, om nog maar te zwijgen van het onnodige energieverbruik.
Hoe leg je de molens van Kinderdijk in het licht goed vast
Voor een geoefend avondfotograaf is het niet heel ingewikkelds om te fotograferen op Kinderdijk tijdens de verlichtingsweek. Grootste uitdaging is je standpunt kiezen. Daar zit de grootste uitdaging op Kinderdijk in de verlichtingsweek. Het is populair en de plekjes zijn schaars. Dus probeer je begin opname te plannen en begin daar, maar durf ook daarna de plek vrij te geven aan een ander. Dit laatste is de uitdaging, want momenteel blijven mensen te lang op dezelfde plek staan. Dus roteer en daarmee bedoel ik blijf niet op dezelfde plek. Kortom gun elkaar wat.
Instellingen fotograferen op Kinderdijk met de molens verlicht
Dan wat betreft instellingen van je camera tijdens het fotograferen van de molens van Kinderdijk met licht. Focus op de molen, stel daarop scherp, hetzij handmatig of met autofocus. 1/3 voor is 2/3 achter. Met de verlichting die ze nu hebben die mooi warm is, kun je vrij lang in het blauwe uur prachtige beelden maken, des te rustiger het water is des te beter. Maar door wind of een passerend bootje kun je soms met een langere sluitertijd, al dan niet door gebruik te maken van een grijsfilter de sluitertijd verlengen.
Juiste belichting voor de verlichting van de molens
Zodra het contrast tussen de molens van Kinderdijk en het blauwe uur te groot wordt, zullen de molens door de oplopende sluitertijd overbelicht raken. Immers langer belichten levert nog wel wat blauwe avondtones op, maar vaak uitgebeten hooglichten op de molen. Wel raad ik je aan doordacht te werken. Immers je statief past net op het steigertje, dus weet wat je doet aan de waterkant. En vanzelfsprekend heb je een draadontspanner. Qua brandpunt heb ik eigenlijk alles met de Sony 24-104 mm. of Sigma 24-70 mm. gefotografeerd. Een enkele opname met de Sony 16-35 mm. en de Sony 100-400 mm. En als bonus een panorama met de Laowa Magic Shift convertor.
Fotograferen molens Kinderdijk met je eerste DSLR
Tijdens een van de avonden dat ik er was heb ik ook mijn allereerste digitale spiegelreflex camera meegenomen met een 28 mm. Minolta AF objectief. Met deze camera begon mijn fotografie avontuur. Hoewel mijn eigen exemplaar na een reparatiebeurt nooit meer in mijn fototas terugkeerde, had mijn vader deze nog wel in zijn bezit. Helaas is mijn vader veel te vroeg overleden, zoals je recent kon lezen hier, daarom kreeg ik van mijn moeder zijn cameraspullen. En dus bedacht ik me, daar moet mee gefotografeerd worden.
Nabewerking foto’s
Tot slot over nabewerking van deze beelden. Ze zijn allemaal afgewerkt via Lightroom en bij de bovenstaande foto die ik met de Sony A300 dus nam, 1 stapje verder gegaan door ook in Photoshop de elektriciteitsmasten eruit te fotoshoppen. Dit heb ik niet overal gedaan om de simpele reden dat dit best een klusje werk is. Mijn standpunt daarin is dat ik deze bewerkingen, retoucheren, selectief toepas met Photoshop. 1 criteria die ik daarbij hanteer is dat het de foto ook daadwerkelijk beter moet maken. De bovenstaande foto, die vrij strak van zichzelf is kan deze opruimactie goed gebruiker, het maakt het beeld nog rustiger en vooral minder rommelig. De andere beelden zijn door de bewolking al druk en vol van veel beeldinformatie en in mijn ogen is er dan ook minder noodzaak om dit soort bewerkingen uit te voeren. Dus esthetisch gezien minder noodzakelijk. Anderzijds het is zoals het is, het is er nu eenmaal.
Verzameling foto’s molens Kinderdijk verlichtingsweek 2020
Onderstaand enkele beelden van de Kinderdijk molens van de 2 avonden dat ik er was. Opvallend, veel staande beelden heb ik gemaakt. Deze zijn verklaarbaar door de standpunten en vooral vanwege het riet dat hoog op veel plaatsen in de voorgrond aanwezig is. Ik zou de organisatie als tip willen geven voor de verlichtingsweek het riet te snoeien, zodat er voor meer mensen zicht is. En voor de fotografen een beeld te maken is van de verlichte molens, met alle voordelen van dien!
Met die opmerking laat ik de verlichtingsweek achter me, het was weer leuk en heb zelf nieuwe beelden aan mijn collectie Kinderdijk kunnen toevoegen. Mocht je na het zien van deze avondfoto’s in het blauwe uur denken dat wil ik ook wel, fotograferen in het blauwe uur. Ga dan mee met me tijdens de workshop blue hour. Op deze pagina vind je meer informatie.