De TOP2000 is voorbij, de kerstboom opgeruimd. Het is het eerste weekend van 2021 en een lege Lightroom catalogus ligt nog voor me. Het is januari, de maand waarin je altijd te lang moet doen met je salaris, de maand van ‘blue monday’, en waarin je na een heerlijke kerstvakantie weer de draad moet zien op te pakken. Fotografisch is het wachten op de eerste koude vorst- of winterse nachten met sneeuw en ijs of een mooie zonsopkomst, ondergang of prachtige blue hour. Al deze dingen heb ik inmiddels alweer beleefd.

Mijn agenda is qua werk direct alweer volle bak. In gedachten qua fotografie ook al. Want er zijn voldoende plannen en ideeën die nu tot wasdom gaan komen. Maar ergens heb je inspiratie nodig en veel van deze inspiratie haal ik uit beelden van fotografen die ik zelf al langere tijd volg en mag kennen. In 2020 ben ik begonnen met het benoemen van fotograferen die op mij in 2019 een ‘irriterend’ goede inspirerende indruk hebben gemaakt in de blog die als titel draagt Gluren bij de buren. Ook dit jaar wil ik een tiental van deze beeldmakers met jullie delen in een blog en zo credits geven voor de inspiratie die ze mij gaven in 2020. Want fotograferen is een passie die je alleen kunt uitvoeren, beleven en herbeleven. Maar in mijn geval zou ik niet anders willen en kunnen dan met anderen samen. En kijken naar andere foto’s om welke reden

Dit jaar zijn de 10 fotografen op wie ik jullie wil attenderen:

  1. Charly van den Braak aka Charly and the World
  2. David Schurink aka DutchDroneViews
  3. Jeroen schouten 
  4. Joost Wiltink
  5. Johan Weesie
  6. Nick Skeyes
  7. Peter Tulner
  8. Stijn Smits
  9. Saskia van Kuijen aka Saskiaqua 
  10. Thijs Vermeer

Het bovenstaande lijstje is gesorteerd op alfabetische volgorden, alle 10 maken ze prachtige beelden laat daar geen twijfel over bestaan. Het is geen lijstje van wie is de beste, maar vooral waar haal ik mijn inspiratie. Dit ‘gluren bij de buren’ inspireerde me om deze eerste blog van 2021 te schrijven. Op alfabetische volgorde dus 10 fotografen en foto’s die me in 2020 inspireerden.

Wat ik heb gedaan is een foto uit de tijdlijn geselecteerd van deze toppers die ondanks dat ze veel hebben om uit te kiezen, toch een foto is die ik me kon herinneren en ik erg mooi vindt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze dit keer minder goed persoonlijk ken, dus zal ik me beperken waarom ik ze gekozen heb. Daarbij zal ik linken naar hun Instagram accounts.

Charly van den Braak 

Volgens mij heb ik Charly ooit ontmoet bij Ouddorp aan zee in de bloedhete zomer van 2018. Daarna ben ik haar gaan volgen. Dit jaar begon ze me steeds meer op te vallen dankzij haar leuke Instagram stories en dito prachtige foto’s, bijvoorbeeld van Zwitserland. Dus ja, wat kan ik anders zeggen als volg Charly en haar blik op de wereld. Terugkomend op die stories. Ze is niet beroerd om vragen te stellen en antwoorden zelf te geven, kortom een volgtip ook naast haar fraaie beelden vanweg deze toffe stories. Ten slotte over deze foto… Nederland en gelaagde landschappen is uniek. En deze van de Limburgse heuvels met de fraaie groen-bruine tones, gouden licht en schakering van schaduwen sprak me erg aan. Mede dankzij de mooie focus van de bomenrij in het midden die je door de foto leidt.

DutchDroneViews 

Ergens kwam ik DutchDroneViews tegen op Instagram. ik denk dat het één van zijn foto’s was via omroep gelderland. Een foto die hij met zijn drone maakte van een schip dat overdwars in de rivier vast was komen te zitten. Kortom op zijn account gaan kijken en direct gaan volgen. Steeds verrast hij me door zijn leuke kleurrijke beelden die hij deelt van Nederland van Boven. Wat het ook erg leuk maakt, David, de man achter DutchDroneViews, is altijd wel in om een leuke reactie te delen en heeft tijd voor een praatje via een persoonlijk berichtje. Als je het hebt over gun elkaar wat, nou dan is DutchDroneViews daar voor mij een voorbeeld van. Kortom volgen dit kanaal met kleurrijke abstracte grappige drone beelden.

Jeroen ‘flower power’ Schouten

Kijk je nu naar zijn Instagram tijdlijn dan denk je wellicht flower power waar slaat dat op? Ik leg het je uit. We beginnen bij de gemakkelijkste. Deze bovenstaande foto was een van de eerste beelden die ik van Jeroen zag. De mix van kleuren, deze unieke planten (Lupinen) in Nederland zo mooi bij elkaar in beeld gebracht. Het prachtige gebruik van techniek sprak me ook enorm aan! (en al helemaal toen ik later in de zomer zelf de kans had om samen met Ellen van den Doel bij een ander veld dit te proberen te evenaren!) Toen ik zijn verhaal las bij zijn post op Instagram over alle vragen die hij kreeg over de lokatie en dat hij daar geen antwoord op ging geven dacht ik; ja dat gebeurt, zo is het! Hoe graag ik het ook zou willen weten waar het is, ik hoef het niet te weten. Dus toen ik zijn statement las over het niet prijsgeven van locaties, dacht ik enerzijds sneu dat het zo is, maar begrijp het heel goed.

Scroll je verder door zijn account op Instagram dan zie je meer van dit soort unieke gewassen die hij vastlegt en daarmee voor mij de titel mister flower power mee heeft gekregen. Ik wacht alleen nog op en fraaie foto van een veld voor boerenkool. Je volgt Jeroen via @jeroenschoutenphotography. Grappig moment uit 2020. Ik was voor een zakelijke lunch en meeting in Rhenen. Al toen ik aankwam vooraf was er schitterend licht en kleuren. Na afloop van de meeting was er een pittige regenbui en de zon kwam door aan de goede kant. Dus al lopende naar de kerktoren toe, haalde ik de camera uit de tas. En toevallig stond ik opeens naast Jeroen hier te fotograferen. Hij stond er al even om de Cunera toren vast te leggen, geïnspireerd door mijn Instagram story post. Wat een leuke ontmoeting was dat. Maar door de haast die ik had i.v.m. een afspraak in Nijmegen en het mooie licht in Rhenen, dus stuitermomenten, elkaar amper gesproken! Hopelijk komt er in 2021 een herkansing.

Dubbele regenboog Cuneratoren Rhenen

Juiste moment, juiste plek.

Nick Skeyes

Ik denk dat dit een van de eerste beelden is die ik me kan herinneren van Nick. Dit jaar viel hij me opeens op omdat zijn foto’s her en der in de spotlight tevoorschijn kwamen bij zgh. feature kanalen. Vaak zijn het ook zijn molen en mist shots van de Zaanse schans. Moet eerlijk bekennen dat toen ik op zijn eigen account keek ik daar zijn foto’s niet eens geliked heb!!! Sorry Nick! En sja zoals zijn profiel al zegt, hij is piloot en fotograaf. En dat zie je in de fraaie drone beelden goed terug. En als liefhebber van heidefotografie kan ik alleen maar genieten van deze fraaie plaat van de Hilversumse heide….en de vele andere beelden die hij onder vaak mooie omstandigheden vastlegt en deelt. Opvallende is zijn constante zelfde afwerking en tones van beelden. Persoonlijk al de tweede in deze lijst met een drone foto. Misschien zelf in 2021 toch ook maar eens een drone aanschaffen?

Joost Wiltink

Zelden ben ik zo’n gastvrije fotograaf tegen gekomen als Joost. Sinds 2017 mag ik Joost kennen, want zijn beelden van de streek waarin hij woont zijn dermate fotogeniek dat je er zelf ook gewoon wil fotograferen. En als je met hem afspreekt, trek maar goede wandelschoenen aan want hij laat je alles zien…… Dus dit jaar was ik weer eens te gast bij Joost in het prachtige lommerijke Almen langs de Berkel. Maar goed oordeel zelf en kijk op zijn account, want daar staat een zeldzaam mooie serie beelden van een uniek stukje Nederland. Foto’s die niet snel vervelen, ondanks dat ze op elkaar lijken.

Johan Weesie

Hier ben ik nu echt liefhebber van, zeelandschappen! Deze foto heeft alles wat ik mooi vind, dynamiek van de zee en dan die donkere lucht met witte en grijze wolken. Het Instagram kanaal van Johan heeft nog veel meer pareltjes. En het leuke is, het is ook een super enthousiaste fotograaf bij wie ik deze zomer even in zijn beeld mocht staan en na afloop bij een fotoshoot in Scharendijke voor het eerst in levende lijve ontmoette dankzij Karin de Bruin. Zijn Instagram is duidelijk, let’s meet! En ik zou dat doen want Johan kent de weg aan zee. En waar je hem vindt? Hij zegt zelf tegen me als ik uit nieuwsgierigheid vraag waar hij woont: Melissant 15 minuten van de Brouwersdam 10 minuten van het Haringvliet en 10 minuten van de Grevelingen; zout, brak en zoet.. hoe mooi kan je het hebben vraag ik mezelf weleens af!😃😃 Kortom let’s meet @jowie_pictures

Peter Tulner

Een onbehouwen noorder en zonderling die gewoon het knopje indrukt zegt Peter, over zichzelf als ik hem via de app spreek over een prachtig artikel in de laatste ZOOM, met zijn fraaie Noorderlicht foto’s! De nuchterheid zelve deze Groninger, maar ja dat moet dan ook wel als je regelmatig op grote hoogte bevindt voor je werk. Hij blijft met beide benen op de grond staan, ook al werd hij dit jaar genomineerd voor national geographic landscape photographer of the year 2020 met een foto van de Lofoten. Zijn foto’s zijn prachtig en zoals bij iedereen in dit overzicht meer dan de moeite waard om te bekijken, zoals deze bovenstaande foto uit het voorjaar van 2021 bij Grijpskerk. Helaas liep mijn afspraak eerder dit jaar met een klant uit, anders had ik naast hem een vreselijk mooie onstuimige zonsondergang met hem staan fotograferen ergens in zijn provincie. Gaat volgen deze man die zijn Nikon inruilde voor Fuji en weinig kaas heeft gegeten van nabewerken. Maar als je zijn foto’s ziet snap je dat laatste niet, want ze zien er gewoon puik uit. Wat mij weer tot denken aanzet…. who needs Photoshop en Luminar AI?

Saskia van Kuijen

Op geheel eigenzinnige wijze dartelt deze begenadigd smartphone fotografe over de heide rond, twee smartphones en hikers ruzakje, wat eten en drinken en Saskia vermaakt zich prima. Komen wij aan met onze rugzakken, zware cameragear en statieven. Dit jaar ben ik een paar keer met haar op de Posbank geweest. Ga met haar op pad en binnen 10 minuten ben je haar kwijt en toch ook weer niet. Ondanks haar liefde voor de heide toon ik toch een ander beeld van haar. Want ze maakte dit fantastische beeld met haar smartphone. Overigens volgens mij zijn alle beelden op haar tijdlijn van Instagram met haar smartphone gemaakt en bewerkt met Snapseed. Dat maakt haar voor mij uniek, naast dat ze een buitengewoon gezellig en prettige fotografe is om mee op stap te zijn, maakt ze prachtige foto’s en bewijst ze dat het niet de camera is maar de fotograaf die de foto maakt.

Stijn Smits

Stijn ken ik al poosje. Woonachtig in de buurt van de vermaarde Posbank. Maar dit jaar maakte hij echt een enorme stap voorwaarts in zijn fotografie. Prachtige aansprekende unieke natuurfoto’s. Kijk maar eens op de instagram tijdlijn van Stijn. Prachtige low & hi key beelden van de natuur vind je er. De serie met de specht vind ik echt prachtig, de passie voor de natuur straalt ervan af. Maar de fraaiste herinnering beleefde ik dit jaar met hem in een storm aan zee. Op Instagram had hij mijn story gezien dat ik in Westkapelle was en hij was er ook, dus zochten we elkaar even op. En in die storm liet hij deze foto even op de achterkant van zijn scherm zien. Direct was ik verliefd op dit prachtige beeld. Enkele ogenblik later zorgde hij ervoor met zijn enorme verzameling reserve SD kaartjes ervoor, dat ik weer 32 Gb opslag had en door kon met nieuwe beelden, zoals onderstaande! Want misschien heb je het ooit zelf mee gemaakt, ik was vooraf vergeten beide SD kaartjes te formatteren. Dus even snel de oude beelden te verwijderen op de achterkant van je schermpje, buiten in een ziedende windkracht 7 is niet echt handig. Precies op tijd stak ik zijn SD kaart in mijn camera om direct erna dit beeld vast te leggen. Stijn wanneer spreken we af om je SD kaartje weer terug te geven?

Stuitermoment, zon die doorbreekt en een regenboog laat ontstaan

Een van de vele stuitermomenten die ik aan zee had!

Thijs Vermeer

Ik ontmoette Thijs in Arnhem voor de eerste keer, waarin ik hem en Arjan volgens mij verwittigd had dat ik schaamteloos een foto van ze ging na maken. Een lokatie die niet verder van deze lokatie een eindje verderop van deze eveneens prachtige lokatie ligt. Midden in Corona tijd stonden 3 fotografen op anderhalve meter hun blue hour beeld te maken. Toen ik Thijs en zijn mooie Canon cameragear op een ‘wankel statiefje’ zag die avond, trok ik de stoute schoenen aan om hem te vragen of hij mee wilde werken aan en eventueel blog rondom de nieuwe Benro Tortoise statieven. Dat wilde hij wel en hij had zoveel plezier van dat statief dat hij deze zelfs besloot te kopen. Dat terzijde….. Dit jaar besloot Thijs dat hij toch maar eens vroeg moest gaan opstaan na wat kleine aanmoedigingen die ik hem had gegeven! Het leverde hem een prachtig ochtendbeeld op de Posbank op, maar de foto die mijn aandacht blijft trekken als ik door zijn tijdlijn blader is deze.  Een prachtig beeld van de watermolen bij park Sonsbeek met regenboog kleuren. De beeldopbouw, dieptewerking naar het witte gebouw en de kleuren met een perfecte reflectie zijn erg mooi. Op zijn tijdlijn zie je dat naast onze gezamenlijke passie van het blauwe uur, Thijs schitterende natuurfoto’s maakt. Ik raad je aan om te kijken.

 

 

error: Content is protected !!