Als kind gingen we altijd met herfstvakantie. Vaak in het Sauerland, wandelen. Daar denk ik dat mijn voorliefde voor het bos, buiten zijn en de herfst ontstaan moet zijn. Hoe ziet mijn herfstvakantie er nu dertig jaar later uit. In deze blog meer over het eerste deel van mijn herfstvakantie.

Het was een beetje een vreemde herfstvakantie. Een deel van het gezin was in Parijs (iets met van groep 8 naar de middelbare school gaan) en een paar van mijn vaste fotovrienden op vakantie of aan het werk. Een enkeling gelukkig niet. Dus dit jaar geen gezamenlijke herfstvakantie, zoals vorig jaar op Texel. Anderzijds dus voor het eerst sinds tijden ook alleen op fotografie pad.

Mariëndaal

Waar kun je de herfst beter beginnen dan vlak bij huis, in een van Arnhems mooiste landschappen Landgoed Mariëndaal. Ik was al vroeg wakker, iets met het normale opstaan ritme, en door de hoeveelheid mist die zaterdagavond laat toen we naar huis reden al aanwezig was, wist ik al: “Ik moet eruit en gaan fotograferen J” En ik werd niet teleurgesteld, want het was een fraaie ochtend, waarin ik wel bij mijn plan bleef om naar Mariëndaal te gaan en toch niet naar Meinerswijk uitweek dat er ook fraai bij lag in de mist.

Olliemölle Winterswijk

Femke had afgesproken met een vriendin van haar die in Winterswijk woont. Dit bood me direct de kans om niet alleen op bezoek te gaan bij mijn ouders die daar hun ‘tweede huis’ hebben. En die locatie ligt niet veraf van een tweetal watermolens. Die omdat ik al wist dat ik naar Winterswijk zou gaan vooraf had opgeschreven om te bezoeken. Het was afgelopen maandag tot in de namiddag prachtig weer, voordat de atmosfeer verstopt zou raken met Sahara zand en duffe luchten zou veroorzaken.

De dinsdag verliep dus voor mij ‘fotografie loos’ dankzij de bewolkte dag veroorzaakt door de Ophelia en bosbranden. Heerlijk thuis geweest en in de tuin gewerkt. Maar ook omdat ik voor de woensdag en donderdag plannen had gemaakt het bewust op  fotografiegebied rustig aan gedaan.

Almen, Berkelland

Tijdens mijn bezoekjes aan de Posbank was ik fotograaf Joost Wiltink uit Almen tegen het lijf gelopen. We kwamen aan de praat en hij toonde me de meest fantastische opnames van zijn achtertuin, de Berkel en Almen. Dus afgesproken om in de herfst elkaar op zijn terrein te ontmoeten. En zo toog ik met de naweeën van orkaan Ophelia die in haar zuidwaartse stroming Sahara zand meesleurde en ook de bosbranden van Spanje en Portugal naar het Berkelland, de Almen toe. Had met Joost afgesproken in domein Groot Besselink. De zon liet zich wel zien maar verder was het vlak weer. Gelukkig nog wel een fraai panorama kunnen fotograferen van de Berkel en het domein Groot Bessling. En zo een glimp opgevangen van de schoonheid van Almen. Omdat het licht vrij vlak was zijn we direct de omliggende bossen in gedoken. En voor ik er erg in had was het al middag toen we diverse composities op 1 locatie hadden gefotografeerd en ondertussen heerlijk ouwehoeren over fotografie.

Omdat ik op ‘steenworp’ afstand van kasteel Hackfort in Vorden was, daar op de terug weg direct ook maar eens gaan kijken. Wel moeten constateren dat eigenlijk deze week de herfstkleuren er nog niet volop zijn. Sommige bomen zijn verder dan de anderen. Mijn gevoel zegt nog een weekje of 2, maar ja als het nu opeens kouder wordt of flink weer gaat stormen dan kunnen de meeste aanwezige kleuren zomaar als sneeuw voor de zon weer verdwenen zijn. Ook dat is herfst.

De Berkel ga ik zeker nog eens fotograferen en dan zeker weer Joost op zoeken, want toen ik donderdagochtend op 25 meter hoogte in de Kaapse bossen stond en zijn foto’s zag van dezelfde zonsopgang als ik had, ja dan weet ik het wel…..

Hoogtevrees oefening Kaapse bossen

Plannen maken is fijn en donderdag was zo’n geplande dag. Ik had afgesproken om in de ochtend op bezoek te gaan bij Sigma Benelux in Houten. De #macro4dummies blog had ik dinsdag ingeleverd bij CameraNU en zoals afgesproken zou ik na 2 weken de 2 macro lenzen retourneren. Om ze om te wisselen voor 2 andere lenzen die voor mijn herfstvakantie deel 2 meegenomen mochten worden.

Als je dan toch richting Utrecht gaat, dan liggen de Kaapse bossen in nationaal park de Utrechtse heuvelrug mooi op de route. Vorig jaar herfst was ik hier ook met vriend Patrick die nu op vakantie was in Spanje. Alleen die foto’s heb ik helaas niet meer vanwege een bizarre externe harde schijf crash. Enfin reden te meer dus om de 24 meter hoge uitkijktoren te beklimmen die in de Kaapse bossen staat. En mijn hoogtevrees weer te tarten. Wat een fantastische beloning kreeg ik daar op 25 meter hoogte. Een onvervalst stuitermoment, dankzij een schitterende zonsopkomst die ik daar samen met Betuwefotograaf.nu en Betuwecopters Ronald Verwijs die na enige twijfel wel mee wilde naar de Kaapse bossen. Ook direct een mooi experiment kunnen doen om in het tegenlicht met zowel de Lee landscape polariser, de Lee hard gad ND0,6 en Benro pro glass ND0,6 reversed filter te werken!

Toen we van de toren afkwamen na een klein uur was er helaas niet de mist in het bos waar ik op gehoopt had. Ronald wilde nog even gaan vliegen boven landgoed Broekhuizen, alleen ik bedacht me gezien de tijd dat ik beter richting Houten kon gaan en huiswaarts te keren. Waar ik thuis de tuin verder winterklaar heb gemaakt.

Van Kasteel Doornenburg naar de Dolemieten

Alweer de laatste dag van deze herfstvakantie deel 1. Ja je leest het goed, deel 1. Ik heb nog een tweede week in het vooruitzicht. Na heerlijk uitgeslapen te hebben zag ik fraaie herfstluchten en naderende buien. Dus besloten om er nog even op uit te trekken en locatie kasteel Doornenburg gekozen. Eromheen gereden en met de hulp van wat zonlicht, wat nog heel even door de bewolking zich liet zien, een paar foto’s kunnen maken van dit fraaie kasteel. Ook direct de Sigma 100-400 mm. f/5-6.3 contemporary kunnen uitproberen. Een fraaie telelens die wat mij betreft ondanks dat deze niet lichtsterk is een waardige opvolger van mijn 70-200 mm. f/4 lijkt te worden. (deze telelens lijkt wat moeite te gaan krijgen met zijn scherpstelling!)

De reden dat ik deze lens bij me heb heeft te maken met herfstvakantie deel 2. Dit deel 2 van de vakantie zal ik volledig besteden aan fotografie. Alleen dan in Italië in dan specifiek in de Dolemieten samen met fotovrienden Aline van Weert en Maarten Takens. Het wordt mijn eerste fotoreis in het buitenland, puur voor fotografie en samen met 2 fantastische fotografen. Ik ben er serieus onrustig van, positief onrustig dan!

En zo is er een week voorbij gevlogen, gelukkig hebben we de foto’s nog 😉

Impressie herfstvakantie

Bekijk mijn herfstvakantie impressie op Adobe Spark dat naadloos samenwerkt met Lightroom CC Classic dat eerder deze week een indrukwekkende stap voorwaarts zette in de toekomst van beeldbewerking en software.

https://spark.adobe.com/page/eYVMbn1iPSmR9/ 

 

error: Content is protected !!