Saal Digitaal fotoboek Professional Line

Er zijn wat mij betreft drie zaken, naast één prijs en twee de afdruk- en inbindkwaliteit, belangrijk bij het maken van een fotoboek. De derde is toegankelijk en gebruiksvriendelijkheid van de software en de afdrukkwaliteit. In deze blog een samenvatting van mijn nieuwe ervaring met Saal digitaal en hun professional line fotoboek. Kijk en lees mee hoe anno 2020 het er aan toe gaat om een foto album te maken.

Eind 2019 kreeg ik de mogelijkheid om wederom een Saal digitaal fotoboek te maken. Ditmaal een fotoboek uit hun professional line. Zelf koos ik voor het liggende formaat small, in de maat m.

Het foto album plan

Veel mensen maken boeken rondom hun vakanties of na bijzondere gelegenheden. Zelf had ik een ander plan. Geen jaaroverzicht wat ik normaal als fotograaf maak. Nee, dit keer was het plan een fotoboek maken met beelden binnen mijn favoriete genre landschap fotografie; herfstbeelden van de laatste vijf jaar. De selectie heb ik gemaakt in Lightroom en uiteindelijk de foto’s in hoge resolutie opgeslagen in één map. Ik denk persoonlijk dat het selecteren van de beelden de meeste tijd in beslag heeft genomen. Nog langer dan het maken van het foto album zelf en de tijd die Saal nodig had om het fotoboek af te leveren bij me.

Het fotoboek opmaken

De software downloaden is waar de reis voor mij start bij het maken van dit fotoboek. Deze is snel en simpel te downloaden op de website van Saal Digitaal. Ook voor Mac. Anno nu is dat geen enkel issue meer om willekeurige software te gebruiken op een Mac en fabrikanten als Saal bieden het gelukkig standaard aan. Middels onderstaande vier korte schermvideo’s, laat ik je kennis maken met de software. Ook zie je hoe ik ermee gewerkt heb. Want uiteindelijk is dit waar het grotendeels om draait, het maken van het fotoboek, voor jezelf of voor je klant. (Tip: abonneer je op mijn YouTube kanaal meer video’s zullen volgen op dit kanaal!)

Deel 1: Inleiding, kennismaking software (4:50 sec)

 

Deel 2: Werken met de software (5:23 sec)

 

Deel 3: Fotoboek tips pagina opmaak (5: 24 sec)

 

Deel 4: Bestelproces (5:17 sec)

 

Zoals je kunt zien in de video’s is het even leren werken met de software. Maar ook hoe creatief jezelf bent om een fotoboek in elkaar te steken. Zelf dacht ik géén hulp van de software nodig te hebben en het zelf te doen. Maar een belangrijke tip; “Benut de kracht van de software en pas daarna lekker zelf je foto album aan.”.

Opvallend constateringen

Je werkt niet online, dus alles draait op je eigen computer. Alleen omdat ik mijn bestanden via een folder met iCloud deel had ik even in het begin wat moeite de foto’s in de software tevoorschijn te krijgen. Dit was snel opgelost door ze naar een map op mijn fysieke drive te verplaatsen. Overigens waarom doe ik dit opslaan met een iCloud folder. Simpelweg omdat ik dan gelijktijdig met de bestanden op mijn iMac of Macbook kan werken. Alleen dit laatste is helaas niet mogelijk met de software van Saal. Dus dacht ik met mijn ernstig verzwikte enkel lekker de tijd te hebben dit vanaf de bank te doen met de laptop op schoot. Helaas, mijn fotoboek die al ver gevorderd was heb ik toch echt op de iMac moeten afmaken. Want het project en de software staan niet gedeeld in de Cloud. Geen showstopper maar een bespiegeling, om mee rekening te houden.

Ergernis 

Tijdens het maken van dit herfst foto album, viel me op dat het werken met de lay-outs bij tijd en wijle ergerlijk is. De ene keer wil je bijvoorbeeld maar 2 foto’s op een spread, de andere keer 5. Op een of andere manier werkt de software dermate traag, dat je soms gewoon die spread lay-outs gewoon niet te zien krijgt. Dit vertraagde enorm en leidde er zelfs toe dat ik soms het programma moest afsluiten en opnieuw starten, omdat je niet de lay-outs geladen kreeg. Oplossing als de lay-out niet laadt, zelf makkelijk de fotoframes invoegen. Dit onderdeel in de software werkt prima. Kost wat extra tijd, maar iedere keer wachten op de software of herstarten schiet niet op.

Ander ergerlijk punt in de software, het werkte voor mij allemaal net te traag. Je wil een foto in zijn kader verschuiven, maar moet daar eerst een handeling voor doen en als je deze te snel doet verschuif je alsnog het hele kader. Waardoor je weer opnieuw moet beginnen. Gelukkig herstel je dit wel snel. Maar het maakt het gebruiksgemak toch net even wat minder. Ben je net als ik OSx of te wel Macgebruiker, dan zul je merken dat als je leestekens gebruikt de software daar wat moeite mee heeft. Type je (ë)dan zal er altijd een e en ë verschijnen in je tekst. Dus moet je wel even weer tekst corrigeren.  

Pluspunten fotoboek

Genoeg kritiek vanuit mijn kant. In de schermvideo die ik maakte, zie je eigenlijk dat het prima te doen is om dit fotoboek te maken. En zoals alles, oefening baart kunst. Want waar draait het op einde om, het daadwerkelijke foto album. Of te wel wat krijg je in huis? Het fotoboek, de ingebonden prints.

Fotoboek van Saal Digitaal

Snelle en keurige manier van bezorgen

De omslag, in mijn geval met een acrylomslag, spat van de voorzijde van het fotoboek en trekt direct de aandacht. En dat is wat je wil! Dan pakken mensen dus spontaan je foto album, zoals ik thuis merkte. Ook als je spreads op de binnenzijde ziet, de kleuren en kwaliteit zijn uitstekend.

Foto album spread uit het Saal Digitaal fotoboek

Een van de spreads uit het fotoboek, ransuilen in de herfst.

Tip: ik heb het printerprofiel van de Saal website gedownload en dit ook gebruikt in Lightroom middels Soft Proofing. In deze videoclip wordt dit goed uitgelegd. Of te wel ‘What you see is what you get!’. 

Lightroom Soft-Proofing in 60-Seconds (or less)

De kleuren in het fotoboek zijn gewoon goed, precies zoals ik ze op mijn niet gekalibreerde iMac retina scherm ook zag. Overigens ik heb bewust gekozen voor het matte papier, dit is smaak. Ik vind dit simpelweg het mooiste qua kijken en omdat ik al zoveel van kleuren houdt wordt het niet compleet over de top, maar brengt het mooi in balans. En sja de scherpte en details begint bij het maken van de foto, dus dat is met de afdruk kwaliteit ook prima voor elkaar.

Eindoordeel Saal Digitaal Professional Line fotoboek

De conclusie van mij over dit fotoboek, zijn simpel en eenvoudig. Als ik voor mijn opdrachtgevers weer een fotoboek zou maken dan zou ik dat zeker op deze manier in deze vorm met dit type boek maken, ondanks dat het geen kinderachtige prijzen zijn wat je ervoor betaald. Maar de snelle levertijd en zorgvuldigheid van verpakken en afleveren passen bij deze prijs-kwaliteit beleving. Ik ben enthousiast, het ziet er schitterend uit en is misschien zelfs wel het mooiste boek waarin ik mijn portfolio gepresenteerd heb tot dusver.

Bekijk overigens ook even deze video van mede fotograaf Roy Pootz.

Ook mede fotograaf Ellen van den Doel  maakte dit fotoboek. Lees haar blog en ervaar meer over dit prachtige boek.

Review: Foto album Saal Digital

 

 

error: Content is protected !!