Welkom bij dit eerste deel uit de tweedelige serie terugblik op 2019. Mijn fotografie motto is Make Your Memory Today, deze mooie uitspraak heb ik enkele jaren geleden  van mijn schoonzus en zwager overgenomen. Herinnering maken doe ik dagelijks en regelmatig ook met beeld. Maar ook 1 keer per jaar door terug te blikken en hier daar een blog aan wijden. Ja ik ben fan van lijstjes. Hierbij mijn eerste lijstje, 10 foto’s die net niet de top 10 haalden, aangevuld met feitjes en weetjes over mijn fotografie in 2019. Lees en kijk mee in deze terugblik op 2019.

Top 2000 de bekendste vorm van terugblikken

Teugkijken naar Planken Wambuis en winterse setting

Nr. 20: Planken Wambuis in winterse setting. Een foto nog genomen op het einde van de wandeling.

Gisteren meer dan een uur lang een trip through memory lane gemaakt bij het samenstellen van mijn TOP2000 lijst. 35 nummers, 35x emotie en herinnering. Muziek en foto’s wat een heerlijk iets. Ik kan daar enorm van genieten, mijmeren over wat is. Iets wat me ook in mijn werk soms goed van pas komt, ga terug naar de bron, we noemen dat binnen Toyota Genchi Genbutsu. Ooit hoop ik nogde ultieme terugblik op te maken met de TOP 2000 van mijn foto’s. Zal denk ik voor mijn 60e haalbaar moeten zijn als ik nu in mijn Lightroom bibiliotheek al zie hoeveel foto’s sinds ik mijn fotoreis in 2009 startte. Jaarlijks maak ik 1 of 2 fotoboeken en die noem ik onderweg met beeld. In totaal telt mijn ene Lightroom catalogus die ik per jaar indeel, inmiddels ruim 100.000 foto’s. Terugkijken naar een jaar dat bijna achter je ligt betekend ook feiten. Dit jaar voegde ik daar maar liefst 14.000 nieuwe beelden aan toe. Een groot deel zal ik in 2020 opruimen omdat het foto’s betreft geschoten tijdens reportages. Maar van die 14.000 beelden zijn er al gauw een kleine 420 gelabeld met 1, 3 of 5 sterren. Al sinds 2009 maak ik gebruik van Lightroom. Dit jaar voor het eerst naast DxO Nik Collection (vooral ColorFX) ook Luminar 3 en geupgrade naar Luminar 4. Begin dit jaar begonnen met mijn foto’s meer afwerken in Photoshop en dankzij de uitleg van Peter Bijsterveld TK panels in gebruik genomen.

Terugblik op het aantal foto’s in Lightroom 2019:

 • 14.366
 • 30% > 1 ster
 • 26% 3 sterren
 • 8% 5 sterren

1 ster =goed, 3 sterren =zeer goed 5 sterren =uitstekend (nldazuu wijsheid!)

Fotocamera’s waarmee ik fotografeerde

Ik ben een groot liefhebber van camera spullen. Niet alleen om te bezitten, maar om te gebruiken en dus van alles te proberen. Dankzij de relatie met CameraNU, Sigma Benelux en Benro kon ik afgelopen jaar nieuwe spullen uit proberen, zoals objectieven en filters. Maar ook met statieven en hulpattributen om mijn panorama fotografie naar nieuwe hoogte te brengen. Cameragear die ik dit jaar op deze manier leerde ontdekken is de H&Y filters met magnetische filterhouder, Sigma Art 70 mm. macro lens voor Sony, Tokina FiRIN 100 mm. macro lens voor Sony en de Laowa 10-18 mm. ultra groothoeklens. Dit naast de Tenba rugtas en Benro statieven en geared heads. Bijzonder dank gaat uit naar Sigma Benelux, TSE Imaging en Fotovideoretail.

Onheil in 2019

2019 zal ik niet snel vergeten qua onheil met mijn camera apparatuur. Dit voorjaar ging het twee keer mis.

Terugblikken op een kleurrijke winteravond in Arnhem Centraal Station tijdens zonsondergang

nr. 19: Arnhem Centraal station tijdens een koude zonsondergang. 

Dit jaar moest ik alleen onverwachts en vooral ongepland gebruik maken van de Fuji X-T1 van fotovriend van het eerste uur, Maarten Takens. Door een ongelukje aan de Doesburgse IJssel waarbij ik mijn Sony A7III met Sony 16-35 mm. f/2.8 GM liet vallen, kon ik terugvallen op deze. camera van bouwjaar 2014. Ondanks dat je merkt dat de camera wat ouder is, de techniek heeft zich fors ontwikkeld de laatste 5 jaar, blijf ik fan van de Fuji. 

3 camera’s in 2019 gebruikt

 1. A7III,
 2. Fuji X-T1
 3. en A7rIII.

Ja je ziet het goed, een Sony A7rIII. Dat is mijn huidige camera. Had ik net mijn camera weer terug na een lange reparatie. Sloeg opnieuw het onheil toe! Terwijl ik aan het fotograferen was tijdens een prachtige zonsondergang bij de Grote Bloem in Huissen, had ik ervoor mijn camera nog van portret (staand), weer terug gewisseld naar landschap (liggend). Ik vermoed dat ik mijn statiefplaatje niet goed in de statiefklem van mijn statiefkop had geklikt en vast gedraaid. En terwijl ik mijn camera neerzette, zie ik zo camera, objectief en filterhouders voorover in de Grote Bloem vallen. Ik wist direct hoe laat het was. Fotoapparatuur en water gaan op deze manier niet goed samen. Ik zat er echt door heen na dit voorval! Daags erna de met bevende stem de verzekering gebeld en kreeg gelukkig het verlossende woord dat ik hiervoor verzekerd ben. Camera opgestuurd en na drie weken wachten kwam de bevestiging dat de camera en het objectief niet reparabel waren. Ik kon kiezen, 1:1 vervangen of geld terug. Ik koos voor het laatste, plunderde mijn foto spaarrekening en besloot ditmaal wel voor de R-serie te gaan en direct ook een andere wens in vervulling te laten gaan. De aanschaf van de Sony 100-400 mm. f/4.5-5.6 GM lens. 

Terugblik op de laatste herfstkleuren in de Oud Reemsterlaand te Planken Wambuis

Nr. 18: Samen met Sander Grefte in de late herfst van 2019 nog even de Oud Reemsterlaan vastleggen

Terugblikken is ook kijken naar welke objectieven ik in 2019 benutte

In 2018 was de 16-35 mm. verreweg mijn meest gebruikte lens. Deze staat in 2019 op de tweede plaats. Wel is 16 mm. (1148) een van de meest gebruikte brandpuntsastanden, gevolgd door 105 mm.(1.217) , 24 mm. (603), 35 mm., 50 mm. 70 mm. en 100 mm. (380) 600 m. (475). Dit laatste komt doordat ik in de boshut ben gaan fotograferen tot inmiddels 3x toe! 

22 objectieven gebruikt

 1. Sony FE 24-105 mm. f4 G OSS
 2. Sony FE 16-35 mm. f2.8 GM
 3. Sony FE 100-400 mm. f4.5-5.6 GM OSS.

Opvallende andere objectieven die ik ook gebruikte waren de

Waar nieuwe lenzen komen verdwijnt er ook iets. Sinds mijn overstap van Canon 5DMKIII naar de Sony A7III (en nu dus de A7RIII) had ik alleen nog de Sigma 12-24 mm. voor Canon EF mount in mijn bezit. Maar ik gebruikte deze lens bijna niet meer. Ik vond deze niet in balans op mijn nieuwe systeem en was erg tevreden met de unieke beelden die ik in de review periode ermee maakte. Dus mijn laatste Canon lens, ingeruild einde van het jaar voor de unieke compacte en lichtgewicht Laowa 10-18mm f/4.5-5.6 C-Dreamer. Kortom 2020 beloofd nieuwe unieke perspectieven te tonen met dit objectief.

Terugkijken naar nldazuu fotografeert hoogtepunten in 2019

Een fantastisch uitzicht in Rotterdam stad en Erasmusbrug bij avond tijdens de wereldhavendagen

Nr. 17: Op uitnodiging van ’s Neerlands enige echte topvlogger Roy Poots aangesloten tijdens een fotoshoot van Inntel Hotel met de dakstampers

Bovenstaande foto is een foto die mijn top 10 niet haalde, maar wel in deze terugblik op 2019 past en één van de foto’s is van onvergetelijke momenten. Oké de twee avonden dat ik mijn camera liet vallen zal ik niet snel meer vergeten, maar terugblikken op 2019 vertelt mij gelukkig dat er vele meer mooiere momenten dan die twee onheilsmomenten waren in 2019. Andere onvergetelijk momenten, waarvan enkele foto’s in deze net niet top 10 en de top 10 bevatten zijn:

 • Avondfotografie aan de IJssel met P@tje, panorama’s van Doesburg,
 • de Ransuilen van Huissen,
 • Eekhoorntjes in winter/voorjaar en herfst 2019 vanuit boshut Clinge,
 • Blue hour John Frostbrug op 10 mm.,
 • Actie vastgelegd op de BMX crossbaan,
 • Diverse blue hour lezingen mogen verzorgen bij verschillende fotoclubs in Nederland en als hoogtepunt de 3 lezingen voor CameraNU,
 • Urban fotografie in België,
 • Jaarlijkse herfstwandeling met Bob van den Berg op landgoed Twickel,
 • en de vele vroege ochtenden naar de Posbank, vaak vergezeld in gezelschap van Sander Grefte waar we veel nieuwe fotovrienden en bestaande fotovrienden ontmoeten. Vaak met koffie soms met koek. De leukste ochtend was waar ik samen met Remco Stunnenberg Roberto Coletti ontmoete. Een ijsmaker met eigen winkel in Utrecht die liever de Posbank fotografeert dan de Dolomieten waar hij vandaan komt en op zijn Instagram prachtige beelden en stories van toont. “Roberto ci vedremo presto”.
 • Lang weekend fotograferen in Zeeland samen met Sander en Julien en daar diverse fotovrienden tegen het lijf aan lopen zoals Bram Broekhoven, Ellen van den Doel en Karin de Bruin.
Zonnestralen door de bomen van Planken Wambuis tijdens de herfst van 2019 in de terugblik op 2019

nr. 16: Lichtstralen door de bomen van Planken Wambuis. Een geluksmomentje deze herfst.

De schrijvende fotograaf 

Schrijven is een grote passie van me. Was het eerst mijn werk, nu is het mijn hobby. Zo kan ik nog heerlijk bezig zijn met iets wat ik altijd al graag heb gedaan. Het kost alleen helaas best wel behoorlijk wat tijd. En dat tijd schaars is, kon je dit jaar wel merken op dit kanaal. Niet alleen deelde ik minder foto’s, maar publiceerde ik op deze website ook minder blogs. Als ik terugblik en blader door mijn website dan zie ik dat ik maar 10 blogs hier publiceerde! Da’s meer dan de helft minder dan in 2018 (26!). Kortom het zegt wel iets over andere zaken die mijn aandacht vroegen. Grappige is alleen dat er nog ideeën genoeg zijn om over te schrijven of te vertellen. Vertellen als podcast of misschien wel als vlog, maar ik denk dat ik schrijven leuker en makkelijker lijk te vinden.

Panoramafotografie als doel

Voor CameraNU schreef ik dit jaar maar 2 blogs, respectievelijk over H&Y filters en Laowa 10-18mm f/4.5-5.6 C-Dreamer lens. Voor Fotoclub.nl, heb ik  afgelopen jaar een serie artikelen van mijn eigen hand over landschapfotografie geschreven. In 7 blogs vertel ik over landschapfotografie en geef ik tips en tricks. Als ik terugblik op 2019 dan is de de blog waar ik het meest trots op ben, die ik over panoramafotografie geschreven heb. Dit was ook een van mijn persoonlijke doelen om dit jaar meer tijd en aandacht aan te besteden qua maken van foto’s. Ik denk sinds eind 2017 schrijf ik ook op ‘maandelijkse’ basis voor natuurfotografie.nl verschenen dit jaar maar liefst 8 columns van mijn hand met titels als Geen zin, Nicht Ärgern-Nur Wundern, Waar word jij vrolijk van en de ervaring die je als fotograaf niet wilt hebben, die over mijn camera onheil gaat.

Voor 2020 blijf ik bij mijn ambitie om minimaal 12 blogs te publiceren op mijn eigen website. Ideëen zat, denk maar aan de serie beelden die ik graag toelicht over mijn herfstfotografie in 2019, hoe ik zeelandschappen fotografeer en last but not least over mijn zoektocht naar de juiste cameratas en 2 jaar na dato, mijn ervaring met Sony systeemcamera’s en of ik geen spijt heb van mijn overstap van Canon naar Sony,

Posbank Zus en kleine broertje in de terugblik op 2019

Nr. 15: Kleine en grote boom op een uitbundig bloeiende paarse heide en een naderende depressie.

Terugblik op 2019 met Instagram en Flickr

Ook in deze terugblik op 2019 zullen geen foto’s ontbreken van de Posbank. Ook dit jaar heeft de Posbank weer een enorme aantrekkingskracht op me gehad. De condities waren grandioos met uitbundig bloeiende paarse heide. Meerdere keren zijn we voor dag en dauw de Posbank op geweest. Als ik terugblik op de heide periode, dan was er dit jaar steeds 1 ding wat ontbrak. Mist in combinatie met een fraaie ochtendlucht. Of we hadden het ene of we hadden het andere en dit jaar niet echt in combinatie met elkaar op de Posbank. Nou ja je kunt niet alles hebben. Wat me wel opviel, consistent je beelden van de heide delen deed het goed op Instagram. En daarover gesproken, het levert je dan meer bereik en volgers op. Toch zit instagram niet zo in mijn systeem. Ik vind het een erg leuk medium, maar ik mis de interactie met elkaar. Okay met stories kun je leuke dingen delen en vertellen, maar zoals het was op Flickr, met contact, interactie en dus reacties is het op Instagram niet. Het is vluchtiger, sneller en meer gericht op likes. Maar Flickr is ook niet meer zoals het was. Ik plaats er zelf ook minder en merk dat ik er te weinig tijd aan besteed. Het ene nodigt het andere niet uit. Inmiddels wel een routine op Instagram op gebouwd en nu kijken hoe we weer in een passende werkwijze met Flickr kan vinden. Een ding is zeker het vraagt aandacht.

 Winter in Nederland op de Ginkelse heide in 2019

Nr. 14 Winter in Nederland op de Ginkelseheide. ’s Ochtends voor mijn werk nog even deze solitaire boom met een vers laagje sneeuw dat de vorige nacht was gevallen.

Denemarken zomervakantie 2019

Zomervakantie 2019 aan het Deense strand aan de Noordzeekunst

Nr. 13 Het Deense Noordzeestrand ligt bezaaid met resten van de Atlantik Wall. Spelen met filters, timing en sluitertijden.

Deze zomervakantie brachten we gedurende een week door aan de Deense Noordzeekust ter hoogte van Søndervig in Denemarken. Als ik terugblik op 2019 en deze zomervakantie, dan blijft me vooral bij dat niet zulk best zomerweer hier was. Daarom gingen we zelfs eerder naar huis. Mooie aan het Deense strand is dat het strand bezaaid ligt met restanten van de Atlantik Wall. Deze lenen zich in combinatie met vloed en een wat ‘wildere zee’ voor leuke beelden. Dus er rond zonsondergang een paar keer op uit geweest. Helaas liet de zon zich niet echt zien, we hadden namelijk niet zulk mooi weer de dagen dat we hier doorbrachten. Gelukkig was dit onze tweede vakantie week aan zee in Zeeland wel anders, waar we temperaturen tot over de 40 graden mochten meemaken. 

Blauwe uur fotografie in de terugblik op 2019

terugkijken naar 2019: Toyota Material Handling Nederland te Ede

Nr. 12 Toyota Material Handling pand te Ede langs de A12 tijdens het blauwe uur

Als ik mijn terugblik op 2019 verder voortzet, dan mag daarin niet onvermeld blijven dat ik dit jaar een zevental lezingen heb mogen verzorgen over mijn passie in fotografie. Fotograferen in het blauwe uur. Tijdens deze presentaties vertel ik over enthousiaste wijze hoe ik de foto’s maak en hoe je het beste te werk kunt gaan tijdens het blauwe uur. Ook zoals je in bovenstaande foto kunt zien, dat mijn handelsmerk is, water, windstil (spiegeling) en een mooi verlicht object. In dit geval was het pand waar ik zeer regelmatig te vinden ben verlicht in verband met het aanstaande oranje bal. Leuke aan deze foto, terwijl het blauwe uur bijna op zijn hoogte punt was, doofde in het pand steeds meer de verlichting. Gelukkig was ik er met deze foto nog net op tijd bij om linksvoor en in de showroom wat verlichting mee te pakken.

Tradities in ere houden

Landgoed Twickel in de terugblik op 2019

Nr. 11 Landgoed Twickel, tradities in ere houden

Dankzij Flickr heb ik tot op de dag van vandaag nog regelmatig contact met fotografen die me al volgen sinds de eerste uren van mijn fotografie. Denk hierbij maar aan Aline van Weert, Wim Boon en Bob van den Berg. Met deze laatste spreek ik jaarlijk altijd in de herfst af om samen een ochtend, middag of hele dag de herfst te fotograferen. Ook dit jaar hielden we deze traditie in ere. Bob nam mij mee naar Delden, Overijssel in de gemeente Hof van Twente. Daar begonnen we de ochtend bij de Twickelervaart. En geheel onverwachts stond ik oog in oog met deze fameuze  foto lokatie, om vervolgens extreem te genieten van een prachtige ochtend en plekjes om prachtige beelden te maken, waarvan bovenstaande er eentje van is en in deze terugblik op 2019 niet mocht ontbreken vond ik.

In mijn terugblik op 2019, deel 2, waarin ik mijn persoonlijke top 10 zal presenteren zal ik meer tijd besteden aan het waarom van die foto en waarom deze in de top 10 staat. 

 

error: Content is protected !!