Vroeg opstaan is verschrikkelijk! 2

In mijn vorige blog “Vroeg opstaan in verschrikkelijk” schreef ik over handige hulpmiddelen bij het maken van een zonsopkomstfoto. In dit artikel tip 3 en 4. Je kon de vorige keer al lezen over

  1. Het weer
  2. Verken de locatie of

Deze bovenstaande tips leveren je alleen nog geen foto op.

In dit artikel ga ik iets dieper in op hoe je een zonsopkomst kunt vastleggen. Even vooraf, je kunt ook deze tips gebruiken voor een zonsondergang, alleen qua beleving is dat echt iets anders. Bij een zonsondergang zijn de kleuren vaak voor de zonsondergang in het gouden uur al bijzonder mooi en kun je zelfs doorgaan tot in het blauwe uur 🙂 Anderzijds bij een zonsopkomst is er voorafgaand ook nog wel een #bluehour, maar vaak gezien het vroege tijdstip ben je al blij als je er bent. Dit gezegd hebbende, een zonsopkomst is zo voorbij is mijn ervaring. Immers zodra de zon zich laat zien zul je merken dat het ‘tegenlicht’ al vrij snel vrij fel wordt en de warme bijzondere sfeer verdwijnt, om nog maar te zwijgen over de aanwezigheid van eventueel grondmist. Kortom, het licht wordt snel fel bij het fotograferen van een zonsopkomst, gevolg: de balans tussen hemel en aarde is dan al snel vrij groot te groot voor het dynamisch bereik van je camera.

Tip 3: Gebruik filters en een statief

Voor mij de grootste eye opener was het gebruiken van grijsverloopfilters om het verschil in licht tussen hemel en aarde op te vangen. In een ander artikel zal ik je mijn advies geven voor wat je zou kunnen kopen als je meer balans in je foto’s wilt hebben en filters overweegt. In dit artikel ga ik daar niet verder op in. In dit artikel op digitalefotografietips.nl lees je nog eens in detail over waarom filters een waardevolle toevoeging en het best bewaarde geheim in landschapsfotografie zijn. Dat ga ik niet nog beter kunnen uitleggen dan dat daar wordt beschreven.

Dit brengt me wel op de echte derde tip:  Gebruik filters en een statief. En in dit geval gebruik een reversed filter. Een normaal grijsverloopfilter, zowel hard of zach loopt van donker naar licht. Maar een reversed filter heeft het sterkste (donkerste) gedeelte in het midden.  En dat is precies de plek waar het licht het sterkste is tijdens een zonsopkomst of ondergang. Kortom de reversed filter zou wat mij betreft ook sunset of sunrise filter genoemd mogen worden.  En voor wat betreft een statief, ja ik gebruik ALTIJD als ik erop uit ga een statief. Want ondanks het tegenlicht, de balans die je wil hebben in de foto, de kleine diafragma’s (f/11 tot f/16) en een filter dan werk je al snel rond sluitertijden van secondes.  Tot zover de techniek…. Want eenmaal ter plaatse volg je het licht en geniet vooral.

Tip 4: de avond ervoor

En dan de laatste tip, de avond ervoor. Zorg dat je de juiste lens al op je body aanwezig is, zo kun je bij aankomst direct aan de slag. Uiteraard zijn je batterijen allemaal vol geladen en je geheugenkaart in de camera leeg. Zet je spullen klaar, smeer alvast brood en neem voldoende drinken mee (afhankelijk van de afstand). De locatie staat in mijn telefoon of zet ik zelfs al in mijn navigatie van de auto erin, zodat ik me kan focussen op de rit en waar ik naar toe moet. In mijn geval om mijn gezin niet wakker te maken, leg ik alle kleren, ook ’s avonds al beneden klaar en neem voor het slapen gaan een douche. Ook zorg ik dat ik minimaal mijn 6 uur slaap kan maken. En dan is het eenvoudig nog, oogjes en snaveltjes toe en zorgen dat vrouw Holle géén roet in het eten gooit qua weer.

Heb je zelf ook tips of aanvullingen, let me know…dan zorg ik later voor een downloadbare checklist voor de vroege vogels onder ons.

error: Content is protected !!