Sinds 2009 ben ik mijn ontdekkingsreis met fotografie gestart – deze is nog steeds niet ten einde en een kleine geruststelling, ‘heb ook zeker nog géén plannen om ermee te stoppen’!
Dit weekend passeerde ik een magische grens qua kijkcijfers op één van de podia waar ik mijn foto’s deel; Flickr. Bovenstaande foto bestaat uit een 13 tal foto’s die samen goed zijn voor 15% van ruim 1,000.000 views. Iedereen bedankt (#trots) en dus een reden er een blogje aan te wijden.

Hoe het begon

Mijn vader wilde een nieuwe camera, ik ook!  Want had op een familiefeestje gezien hoe mooie resultaten je kreeg met een Canon EOS30D en 17-85 mm. lens. Zo’n camera reageerde snel en bood mooie scherpte en onscherpte in de portretten, ‘dat wilde ik ook!’. Ik vond fotografie wel leuk, maar nooit echt serieus me erin verdiept. 2009 was het jaar waarin de Canon EOS450D een zeer populaire camera was en tevens de opvolger van de baanbrekende EOS35D was, ook keerde ik terug naar een baan in Nederland en had omdat het vele reizen door Europa stopte ook meer tijd voor mezelf….. niet geheel ombelangrijk. Ik koos net als mijn vader omwille van prijs-kwaliteit en wat ik las op diverse review sites voor de spiegelreflex van Sony A300 (hij heeft deze camera nog steeds!) met standaard kitlens. Doorslaggevend was het klapschermpje (toen al), deze camera lag me gewoon lekker in de hand en de liveview functie. Ik kocht er ook een boek bij, basis digitale fotografie, want diafragma, sluitertijd en ISO…ja ik kende het van mijn Canon IXUSv3 compact camera, maar begreep er géén ene snars van…. misschien nu ook zelfs nog niet, want ik ken echt niet alle technische fotodetails zoals f/stopjes, ISO/stopjes en sluitertijdstopjes uit mijn hoofd. Recentelijk deed ik nog mee aan een testje van één of andere foto opleiding en behaalde een mager vijfje  🙂

Flickr website voor het delen van foto’s

Als ik nu terugkijk in mijn digitale fotobibliotheek zie ik dat ik vooral de kinderen begon te fotograferen en aangezien het voorjaar werd ook wat bloemetjes en kiekjes van de omgeving. Ik leerde veel van de toen zeer populaire en actieve website digitalefotografietips.nl die fotoblogger Kenneth Verburg had opgestart. Een site boordevol inspiratie en tips. Daar las ik ook over Lightroom en over Flickr. Over Lightroom meer in een ander artikel. Maart 2009 besloot ik een account te starten bij Flickr en daar eens wat foto’s te delen met het publiek, want in mijn omgeving werden ze al een beetje gek van me met telkens weer die camera en foto’s die ik ze liet zien. Dus in Maart 2009 ging ik online 🙂 Je ziet hier de eerste foto’s van me.

Hoogtepuntje

views, flickr stats, kijkcijfersNu, bijna 6 jaar later, 2,378 foto’s verder, waarvan slechts zo’n 543 nog zichtbaar voor iederéén ben ik ergens tussen vrijdag of zaterdag de historische grens van 1,000.000 kijkers gepasseerd 🙂
Enkele maanden later in 2009 besloot ik een pro account bij Flickr te nemen en kreeg er als dank daarvoor toen onbeperkte opslagruimte bij, géén advertenties her en der en de mogelijkheid om meerdere foto’s per dag of per week te kunnen uploaden. Dat laatste, uploaden of te wel delen van mijn foto’s, ging ik meer en meer doen.  (Nb. sinds mijn PC crash najaar 2014 en voor het inrichten van deze website heb ik een heleboel foto’s online geplaatst op Flickr, ze daar verborgen voor het publiek dat op Flickr komt, maar zichtbaar gemaakt in diverse portfolio op deze website! Twee vliegen in 1 klap; delen en backuppen.)

Onderstaand zie je een voorbeeld van de maand september 2009 en zie je dat ik in deze maand 48 foto’s plaatste op de website. Kijk je verder naar beneden of bijvoorbeeld naar september 2014 dan zie je dat ik geleidelijk aan minder ben geen delen. Eén reden hiervoor is dat ik me steeds verder ben gaan focussen op wat ik wil laten zien en daarmee dus selektiever ben geworden in wat ik online toon. Wat wel grappig is toen ik naar beide maanden keek, dat ze beiden fotografie van de John Frostbrug bevatten. Dit is ook wel logisch omdat September de maand van de herdenking van de Slag om Arnhem was.

 

 

foto uploads, september 2009, fotografie dave zuuring, uploads

 

kijkcijfers, foto uoloads september 2014, dave zuuring,

Flickr Explore zegt niets over kwaliteit en creativiteit = kijkcijfers

Tot slot, ik schreef er al eerder over in mijn terugkijken op 2014, worden de kijkscijfers min of meer ook bepaald door Flickr en hun magische algoritme van explore. De laatste anderhalve maand duik ik regelmatig op in dit explore. De top 5  van foto’s uit de collage zijn foto’s die allemaal recentelijk in Explore hebben gestaan. Waarom is explore magisch? Ruim 6,000 uploads vinden er per minuut naar Flickr plaats –Dat zijn ca. 8.6 miljoen foto’s per dag! Uit deze foto’s kiest het Flickr Interestingness algorithm 500 foto’s die ze showcasen gedurende 24 uur lang in hun sectie Explore. Of te wel 1 foto uit iedere 17,000 uploads per dag maakt kans hierin opgenomen te worden.

Zijn dit dan mijn beste foto’s. Creatief gezien niet vind ik zelf, technisch vast wel. Enfin ze zijn voor 1 ding goed, en dat zijn de kijkcijfers en laten we eerlijk zijn, het is toch altijd al zo geweest dat ‘artiesten, kunstenaars en ook fotografen’, toch graag exposeren!!! Dus in die zin een mooi hoogtepunt.

Ben benieuwd naar waar jullie je foto’s delen en wat jullie trots maakt?

//Dave

 ps. Waarom staan sommige foto’s zo hoog in de views? Bijvoorbeeld Fuji-lalala…ik weet dat dit op een fotowebsite van Fuji fans staat? Het Zwolsche theater Odeon/DeSpiegel…ik denk dat deze her en der in de zoekresultaten van Google opduikt en men dan deze foto ziet en soms klikt? Grappige aan deze foto is dat ik hem over wil en moet maken, die betreffende avond was het gebouw gesloten en niet verlicht. Leuk is dat mijn 50 dagen 50 mm. project vertegenwoordigd is en de 2 foto’s van de John Frostbrug waar ik om bekende Arnhemse en historische reden vergroeid mee ben.

 

error: Content is protected !!