10 foto’s kiezen als fotograaf. Net zo ondoenlijk om er 12 te kiezen voor een kalender, 100 foto’s voor een fotoboek of 1 voor de inzending van een fotowedstrijd. Toch heb ik een keuze gemaakt. En onderstaand treffen jullie mijn foto top 10 aan.

Objectief 

Een fotografe die me boeit en inspireerde het afgelopen jaar met haar serie de ‘Brabantse Sahara’ over de Loonse en Druunense duinen, waarmee ze zelfs de National Geographic haalde is Laura Vink. In een van haar blogs schrijft ze: “Jouw ervaring van het moment waarop je de foto maakt, kan jouw beoordeling van de foto beïnvloeden!” Hoe treffender kun je verwoorden waarom het voor mij als fotograaf soms lastig is dat gevoel uit te schakelen en dus objectief de keuze te maken. Of soms te objectief laat kijken naar mijn eigen fotowerk.

Dat gevoel, de omstandigheden, het beleven op dat moment waarop je de foto maakt en wat je er allemaal voor gedaan hebt (vroeg opstaan, wandelen, zoeken, wachten, keer op keer weer terug gaan dat maakt voor mij dat je altijd gekleurder naar je eigen fotografie kijkt. Het is daarom soms niet voor niets dat ik dagen, weken of zelfs maanden wacht om een bepaalde foto te delen. Puur om objectiever naar je eigen beelden te blijven kijken. Anderzijds in deze top 10 heb ik dat iets losgelaten, want er zitten hier beelden tussen die alles te maken hebben met dat persoonlijke gevoel, de beleving en als ik in Lightroom CC ga na bewerken weer maximaal herbeleef.

De foto top 10

Voorafgaand aan de top 10 heb ik zoals in mijn vorige blog al schreef ‘de net niet foto Top 10’ , consequent gewerkt met het 1-3 of 5 sterren waarderingsmodel binnen Lightroom. In combinatie met de Top 25 die momenteel op Flickr is gepubliceerd krijg je dan interessante lijstjes. Tot vorige week heb ik de Top10 aangepast en bewerkt. Maar dit is ‘m dan 🙂

10. Natte voeten

De Zee, aan het strand staan, de wind en het zand. Als ik ergens wel mijn zorgen of gedachten kan verzetten is het wel aan zee. Het afgelopen jaar er te weinig geweest voor mijn gevoel, maar toen ik de afgelopen maand een serie fraaie opnames van het palendorp bij Petten aan Zee voorbij zag komen wist ik dat ik hier heen moest. Toen begin December een fotoklus in Schagen zich aandiende was 1+1=3. In mijn blog dat ik er overschreef lees je er meer over, maar in elk geval het wachten, opkomende tij, spelen met filters en sluitertijd maakt dat ik in deze foto dat allemaal terugzie en het de natte voeten meer dan waard was en dus thuis hoort in deze top 10.

9. Hintersee im Nationalpark Berchtesgaden (D)

Al 2 jaar had ik Nationalpark Berchtesgaden op mijn lijstje staan om alvorens we in Italië zouden belanden hier een paar dagen door te brengen voor fotografie doeleinden. Dankij tips van Erik van ’t Lent vond ik wat mooie lokaties. Het weer zat niet helemaal mee, maar wel in die paar dagen de mooie plekjes kunnen vinden. Zoals deze van de Hintersee. Terwijl het miezerde met de Sigma Art 24-105 mm. f/4 deze opname gemaakt en de Lee Landscape polariser om juist de fraaie voorgrond te kunnen benadrukken. Het beeld is voor mij compleet dankzij de bergen op de achtergrond met de kenmerkende wolken die erover heen schuiven.

8. Lago di Braies / Pragser Wildsee

Dit is echt zo’n foto waar voor mij objectief kijken ernaar haast onmogelijk is. Voor dag en dauw in de auto vanuit Cortina d’Ampezzo met reiskompanen Aline en Maarten. Bij schemering bij dit wereldberoemde fotostekkie komen. Beseffen dat je hier net als vele andere foto locaties niet de enige bent die er voor dag en dauw is. Die onrust van de medefotografen die nog verder gaan dan eigenlijk mag, van je afzetten. In je flow komen, in staat zijn niet alleen maar te fotograferen, maar vooral dat onwerkelijke gevoel dat je nu zelf in dat gedroomde ansicht staat waar je mede dankzij een foto van Aline zo graag eens wilde zijn, ook om te fotograferen. Dat is deze opname voor me, wat een heerlijke unieke plaats om te zijn en te genieten van een spiegelglad Lago di Braies.

7. Playing with filters

Via CameraNU kreeg ik een tas vol filters van Benro te leen. Ga er maar eens mee spelen en schrijf er dan eens wat over. Ik had ze al enige tijd in mijn bezit maar had ze nog steeds niet echt goed kunnen benutten. De tijd dringde en dus spontaan op een zaterdagochtend er vroeg uit. Zo’n ochtend dat je al bij het eerste moment zag; ‘Deze lucht wordt über vet’, maar dan ook direct de paniek: ‘waar ga ik naar toe, welke foto lokatie en waarheen dan?’. Kortom de zin was er maar de voorbereiding niet helemaal en dus ook de juiste plek vinden ook niet! En waar ik naar toe wilde zat ik in de verkeerde hoek voor de mooie lucht en de tijd tikte door. Totdat ik vanaf de dijk bij Gendt deze krib zag die als invoerende lijn kon dienen. Dan spelen met de Benro Master Class (glazen filters!!!) en tussen de voorbijschietende boten nog net deze spectaculaire lucht kunnen vastleggen met de reversed filter ND4 0.6! Als bonus de vogel op de paal. In deze blog die ik voor CameraNU schreef lees je meer over mijn bevindingen over deze supermooie filters.

6. Let there be Light

Een magische ochtend op de Posbank lag net achter ons. En omdat er nog gewerkt mocht worden die dag, was het de hoogste tijd om naar de auto terug te lopen. Dat deed ik niet alleen. Samen met Peter Bijsterveld en Sander Grefte die inmiddels al vooruit was gesneld liepen we de Snippendaalseweg af. 2017 was voor de Posbank namelijk het jaar dat er gehandhaafd werd middels bekeuringen als je voor zonsopkomst met de auto op de Posbank zou zijn. Wij liepen sinds 2016 via de schaapskooi al naar de Zijpenberg toe. Maar goed, na een magische ochtend hing er in het lager gelegen dal nog wat mist. In combinatie met de opkomende zon krijg je dan dit soort effecten. Het licht wordt haast tastbaar en deze vorkvormige stam in combinatie met de mooie kleur op de beukenblaadjes en de zonnestralen maken het een moment om niet snel te vergeten. Het was het meest smakelijke toetje op fotografie gebied van 2017 na een magische zonsopkomst eerder op de Posbankse Zijpenberg. Dat gevoel na heerlijk gedineerd te hebben en dan een uitstekend dessert….zo’n ochtend was het!

5. Magische Posbank #heidekoorts

Ik schreef reeds uitgebreid over dit moment in mijn blog: heidekoorts. En steeds als ik deze foto zie herinner ik me hoe je omringd door velen toch heel alleen kunt zijn. Dat bedoel ik positief, want er stonden op een zeker moment op een rij vanaf dit punt een 20-tal fotografen. Peter Bijsterveld heeft dit feilloos in beeld gebracht. Maar het verschil is, ik stond hier al voor zij er waren en nog mooier, totdat ik besloot na enkele opnames hier wel mijn foto van deze ochtend gemaakt had, had ik amper in de gaten dat er inmiddels al zoveel mensen aanwezig waren en om ons heen stonden. Genieten van het moment dus en achteraf thuis bedenken; ja dit is wat ik graag doe en ook beseffen dat fotografie van velen is en dus net als in de Dolemieten, Parijs of Amsterdam…. ‘everybody is taking pictures, but not all are photographers’!.

4. 50 dagen 50 mm. ‘Bloesem’

Van 3 maart tot 21 april deed ik voor mezelf de 50 dagen 50 mm. challenge. Met verschillende 50 mm. lenzen maakte ik dagelijks foto’s. En dagelijks plaatste ik er een bij behorend blogje van op deze website. Dat deze foto op de 4e plaats staat is geen toeval. Bloesem, het bloeiende goud van de lente.

Terwijl ik naar mijn auto liep op de parkeerplaats van Toyota Material Handling zag ik deze roze bloemetjes wuivend op de wind in het avondlicht. Hoewel ik voor die dag mijn beelden al had kon ik het niet laten nog even mijn camera met Sigma Art 50 mm. f/1.4 lens te pakken en dit beeld te maken.

De kleuren, de subtiele scherpte op de stampertjes en de bokeh maken dit voor mij een onvergetelijk beeld om naar te blijven kijken. Ik kan niet wachten dat de bloesem weer bloeit en er dan weer op uit te trekken, met of zonder 50 mm. lens!

3. Maximaal herfst

Samen met Bob van den Berg afgesproken om te gaan wandelen en fotograferen in kroondomein het Loo. Een traditie die ik graag met briljante en gezellige fotografen in standhoudt, het liefste 1:1 en niet in te grote groepen. De herfst was op zijn absolute hoogtepunt en het weer was bijzonder wisselvallig. Ruim 11 kilometer gewandeld, meer dan 300 foto’s en het ‘kacheltje’ kunnen laten branden door de mini twixen van Bob. Wat een zaterdag fotodag! Lol, goede gesprekken over onze gezamenlijke passie en schuilen voor de flinke hoosbuien. En deze foto die ik al aan het begin van onze wandeling maakte doet mij deze ochtend weer helemaal herbeleven. Maar ook een herfstfoto die er voor mij door zijn kleuren en compositie telkens weer bij mij uit in de selectie van herfstbeelden uitsprong. Maximaal herfst in dit beeld dus.

2. Floating boats

Een foto die ik maakte met een 150-400 mm. telelens van Sigma die ik te leen had. Een lens die ik bewust meenam om vanaf een afstand gesloten landschappen te fotograferen. Een lens die me na de sensatie van het adembenemende Lago di Braies triggerde om te focussen op de roeibootjes. Een foto die ik heel lang op de eerste plaats had staan, maar uiteindelijk een goede tweede werd. Vraag me niet waarom…..

Terug naar deze foto. Los van het gevoel wat ik al beschreef bij nummer 8 is het een foto voor me waar ik naar kan blijven kijken. En vanaf het moment dat ik ‘m ’s avonds aan Maarten en Aline in ons appartement in de Dolemieten liet zien, ik geraakt wordt door de verrassing die in deze foto zit. Hoe langer ik blijf kijken naar deze foto des meer ik geloof dat ze zweven….. niet meer drijven maar zweven in dat magische meer. En dat vervreemdende effect maakt gewoon voor mij dat deze foto thuis hoort in de top 3.

1. Trots

Een foto die ik samen met Sander Grefte maakte eind maart toen we een lang weekend Terschelling hadden gepland voor fotografie. Met de elektrische fiets op stap, wind tegen, gezandstraald op het strand, Tortillia chips met gesmolten kaas en met de land Rover van Puur Terschelling met zijn tweeën gedropt worden bij het drenkenlingenhuisje.

Je moet het als je op locatie bent doen met de omstandigheden die je krijgt. En die waren nu net niet helemaal de omstandigheden die we gewenst hadden. Terug naar die uitspraak van Laura Vink bij de inleiding van mijn blog. Toen ik in maart naar deze foto keek moest ik erg wennen aan een strandfoto tijdens zonsondergang, waar geen zonsondergang te zien is dankzij die ‘beroerde bewolke omstandigheden’……..

Het gevoel bij deze foto was goed, dankzij het intense moment dat ik er samen beleefde met Sander. Wat een lokaal likeurtje, warme choco en het gevoel te hebben dat wij alleen op de wereld waren daarbij dat huisje wel niet kan doen. Maar de beoordeling was in eerste instantie haast zo dat ik ‘m niet eens deelbaar achtte toen ik de foto voor me zag in Lightroom. Totdat ik besloot deze foto eens te delen op Flickr en ik verrast werd door het feit dat deze foto het daar zo buitengewoon goed deed en ook gezien de reacties op facebook! Haast was ik te objectief geweest!  Daarna pas besloot ik zomaar om deze foto in te zenden voor de wedstrijd van National Geographic en werd het opeens een extra onvergetelijke foto dankzij die mooie nominatie.  

Tot slot

Hiermee besluit ik het fotojaar 2017 met deze foto top 10. Een jaar in foto’s dat me door die foto’s telkens als ik ze weer zie weer doet beleven en herbeleven. Dankzij deze terugblik besef ik me opeens weer de 50 dagen 50 mm. challenge die ik gedaan heb, maar ook #macro4dummies waarin ik leerde wat macro fotografie is. Of bovenop een heuvel staan in Zuid Duitsland en een landschap fotograferen met een crop camera, een onstuimige rit naar de top van Monte Piana met Maarten en Aline in de Dolemieten. Of dankzij die fotografie dat ik mezelf weer voor dag en dauw op een krib aan de Waal de eerste vierdaagse wandelaars de waalbrug zie oversteken in het blauwe uur. Mezelf daar weer zie staan zwaaien naar een van de fijnste collega’s die je maar kunt wensen die op dat moment de brug overstak tijdens haar deelname aan deze vierdaagse. Of die ochtend waar we met zin vieren bij Gerard Kanters aan boord stapten van zijn sloep en terwijl het relatief koud was, warm aangekleed al fotograferend door de Biesbosch heen zijn gevaren. Maar ook een familiefoto terugzie van een zwoele zomeravond aan het meer van Iseo in Italië. En zo zijn er nog veel meer mooie momenten die ik alleen of met anderen (jullie weten zelf wel wie dat zijn!) kon vastleggen en beleven. Maar ja een foto top 10 telt ook maar 10 foto’s! 

Heel vaak samen, soms alleen en telkens met als motto en wens voor iedereen in het nieuwe jaar: “Make Your Memory Today!”

Fijne jaarwisseling en wie weet tot ziens in 2018.

 

 

 

 

error: Content is protected !!