Landschap fotografie hoofdstuk met bollenvelden en molens afgesloten

Het is kwart voor vier, in de ochtend wel te verstaan. Ik word wakker van het subtiele geluid van mijn wekker. Ik sta direct op, pak mijn spullen die klaarliggen op de kleedkamer en loop zachtjes naar beneden. Onze hond kijkt me aan, kwispelt een korte begroeting en besluit om verder te slapen. Nog geen half uur later ben ik al een flink eind op weg onderweg naar het sluiten van een hoofdstuk uit mijn nog te publiceren boek landschapfotografie. Een hoofdstuk dat heet: bollenvelden en molens fotograferen.

Zelfs de hond staat niet op voor molens en tulpen

Kwart voor vier – geen tijd voor honden om wakker te worden want onze immer wakkere en vrolijke vriend ging gauw weer verder slapen – laat staan voor mij. Maar toch het is de adrenaline denk ik die me zo fris doet voelen als een hoentje. We gaan onderweg naar de bollenvelden en molens in Noord Holland. Nu is autorijden en vroeg opstaan geen goede combinatie – maar voordat ik er erg in heb gaat de telefoon. De navigatie verteld me dat het nog ruim een uur rijden is naar de molens en tulpen. Het is de westbetuwefotograaf die zich meldt en zegt dat hij rond vijf uur op de afgesproken plaats is. Hij was het ook die me attendeerde op deze kans om bollenvelden en molens te fotograferen. En me uitdaagde om mee te gaan. 30 minuten later draai ik de parkeerplaats op en stapt hij in. Op naar bollenvelden en molens om dit hoofdstuk dat al sinds 2015 onbeschreven is, openstaat eindelijk af te schrijven.

Molen en tulpen hèt Hollandse cliché

In 2015 bedacht ik me dat ik het Hollandse cliché ook graag in beeld wilden brengen als het gaat om tulpen en mijn favoriete onderwerp in cultuurlandschappen; molens. Samen met twee fotovrienden reden we een fraaie route door Noord-Holland. Hoe Noordelijker we ook kwamen we vonden wel de molens maar niet met de tulpen die zich leende voor de beoogde foto. Wel photoshopte ik een drietal beelden bij elkaar, zoals je kunt lezen in dit blog wat ik mei 2015 publiceerde. Sindsdien bleef de ambitie bestaan om een puur en authentiek beeld van een kleurrijk bollenveld met molens in de achtergrond te vinden.

nldazuu in het bollenveld met de molens op de achtergrond

Foto door de Westbetuwefotograaf, Ronald Verwijs. Zie andere foto’s en ontdek dat ik keurig in het brede pad van het bollenveld sta. Vlak ervoor had ik de eigenaar van dit bollenveld nog gesproken en vond het geen enkel probleem! Volgend jaar ging hij wel een collectebus gebruiken

Brandpuntlengte te kort voor tulpen en molens

Het is even na half 6 als we op de plaats van bestemming aankomen. Het is al flink aan het schemeren als we het bollenveld inlopen. Let wel inlopen waar het kan – dus over de brede paden of aan de buitenkant. Al snel maak ik de eerste opname. Het is dan nog ruim een half uur tot zonsopkomst. Ik vervolg mijn weg en concludeer dat ik met mijn maximale bereik van 105 mm. op fullframe, ‘lengte’ tekortkom vanaf de plek waar ik sta. Het is voor mij de eerste keer dat ik hier ben, dus ik merk dat mijn ervaring op dit terrein te kort schiet en ik dus moet improviseren.

Niet erg, maar wel uitdagend zo vroeg in de ochtend. Immers er is geen spannende lucht dus juist die korte tijd voordat de zonsopkomt is dan het moment om te fotograferen bedenk ik me – dus iedere minuut telt.  Uitdagend ook omdat zoals gezegd ik met de beperkte lengte van 105 mm. moet omgaan. Okay ik kan ervoor kiezen om de APS-C modus te activeren op mijn Sony A7III – dan maak je ‘een 10 Mp beeld’ in camera en je levert iets in qua beeldkwaliteit, maar ach omdat het kan ook dit maar eens geprobeerd. Vervolgs na een serie beelden snel weer door. Helaas nam ik een afslag te vroeg, maar omdat ik hier toch al weer iets dichterbij was toch een paar opnames gemaakt en de zon zien op komen over de dijk en dit meegenomen in mijn beeld.

Sunrise, tulips and a windmill

Een zachte zonsopkomst naast de molen over het bollenveld

De perfecte plek voor tulpen en molens

Met de zon die zacht opkwam vond ik uiteindelijk in mijn ogen de perfecte plek. Met de zon links kreeg ik mooi strijklicht over het bed vol tulpen. En ook rechts van me lagen er nog twee molens perfect in het licht. Zo had ik ruim keus om de uiteindelijk de foto’s te maken in het mooie licht van het restje gouden uur dat er was met de zon laag aan de horizon. Om deze unieke scene tot zijn recht te laten komen koos ik ervoor om panorama’s te maken in plaats van nog verder naar voren door het tulpenveld richting de molens te lopen.

molen, tulpen en een kerkje in de Beemster

Panorama van 11 verticale beelden over het tulpenveld en de molens en de kerktoren van Schermerhorn

Bollenveld en molens stacken in Photoshop CC

Vanaf deze plek had ik een 180 graden view over het gigantische bollenveld. Vanwege de brandpuntafstanden tussen 70 en 105 mm. of door gebruik te maken van de APS-C mode besloot ik om gebruik te maken van focus stacking om zo voldoende scherpte in mijn hele beeld te hebben. Uiteindelijk komt hier ook het gemak van de Sony A7III systeemcamera om de hoek. Dankzij de 693 focuspunten en in mijn geval door gebruik te maken van flexibel focuspuntkeuze, kun je makkelijk door het hele frame drie focuspunten plaatsen om zo de voorgrond, midden en achtergrond in focus te hebben. Deze drie foto’s bewerk je eenvoudig in Lightroom en exporteer je als lagen simpel naar Photoshop. Hier voeg je in een handomdraai de foto’s samen tot 1 beeld die je vervolgens naar smaak kunt afwerken en verscherpen. En dan krijg je onderstaande als resultaat.

tulpen en molen in het ochtendlicht

Molen in het eerste ochtendlicht, met een vleugje strijlicht over de witte tulpen

Hoofdstuk gesloten

Om kwart voor vier opstaan, anderhalf uur rijden voor een paar tulpen en een paar molentjes…. SJa je moet er wat voor over hebben om een hoofdstuk uit mijn landschapsfotografie af te sluiten. Maar het was het allemaal waard. Ondanks dat Instagram, Facebook en andere media overlopen op dit moment met foto’s van bollenvelden en tulpen. Maar de cliché foto maken is voor mij het cliché meer dan waard. Want ik had het supergezellig met de mafste en meest energieke fotograaf die ik ken, de westbetuwefotograaf of te wel Ronald Verwijs! En daarnaast, vroeg opstaan, de zon zien opkomen is en blijft een heerlijk gevoel. Slaap, vermoeidheid – jazeker, maar een tussenstop halverwege met koffie eventjes uit de auto doet wonderen. Als je dan thuiskomt en het is 23 graden en pas half elf, hoe heerlijk is het dan om even in de zon op de tuinset je ogen dicht te doen.

En als je dan wakker wordt, je computer aanzet, de foto’s van je SD kaart in je Lightroom ziet verschijnen, dan is dat precies waar voor mij het in mijn fotografie om draait: ‘Make Your Memory Today’, vastgelegd, beleefd en herbeleven.

Foto overzicht van molens en tulpen

 

 

 

error: Content is protected !!