Wat ik twee weken geleden mee maakte qua fotografie, was voor mij zo bijzonder dat ik er nu dit blog over schrijf. Niet omdat ik wereldschokkende beelden heb gefotografeerd. Nee eerder bijzonder, omdat ik het merendeel van de foto’s gefotografeerd heb met vrienden.
In dit blog een week in beeld die me via de Posbank, de Betuwe naar Groningen bracht en ik vrijdag vlak voor middernacht afsloot tussen de tulpen en de sterren niet heel ver van huis. Met foto vrienden wel te verstaan.

Waar we het hier over hebben is eigenlijk ook waar het het lied van Guus Meeuwis ‘Vrienden’ mee begint:

Ik bel precies op het juiste moment
Je bent toevallig alleen
Blijkt maar weer een hoe goed ik je ken
Ach Vriend, je moet mee

De Posbank met Sander Grefte

Het is zondag als ik via Whatsapp Sander Grefte spreek. We hebben het over Posbank en andere dingen en ik vraag hem naar de voorjaarskleuren van de bomen op het befaamde Herikhuizerveld. Ook wel de Posbank genoemd. Als ik rond het gouden uur besluit mijn camera spullen te maken, omdat de lucht mooi leek te gaan kleuren, zet ik koers richting het mooiste stukje landschap van Nederland: de Veluwezoom.

Vlak voordat ik Rheden in rijd bel ik foto vriend Sander op of hij nog zin heeft om even mee te gaan. En zo staan we iets voor 8 uur ’s avonds met zijn tweeën op de Zijpenberg. Een locatie waar we elkaar ook voor het eerst hebben ontmoet. Als we straks medio Augstus of begin September hier zijn, krioelt het waarschijnlijk weer van de mensen op deze plek en waarschijnlijk ook vele andere foto vrienden van me. Nu niet, we zijn met zijn tweeën. Al tijden had ik op mijn lijstje staan om ook het frisse lente groen van de vele vrij staande Posbank bomen te fotograferen. En direct ook een perfect moment om de Sigma dp Quatro H te proberen met de Sigma Art 35 mm. f/1.4 lens. Ondanks dat de camera al wat langer in bezit heb, nog niet echt de perfect condities gehad om ermee te fotograferen. Tot deze avond. Want ik maak een horizontale panorama van 5 foto’s en ik vind het het resultaat verbluffend goed geworden. Vooral de detaillering spreekt me enorm aan.  De avondkleuren worden niet veel mooier en Sander en ik verlaten al keuvelend dit voor ons zo bekende gebied.

Zijpenberg, Veluwezoom, Posbank, Sander Grefte, Sigma ad Quatro H, vrienden, heide, landschap

Panorama op de Zijpenberg gefotografeerd met de Sigma sd Quatro H en Sigma Art 35 mm. f/1.4 lens

 

 

Asperen in de Betuwe aan de Linge met Ronald Verwijs

Dinsdag op woensdag overnacht ik in Breda. Mijn werk vraagt me soms om heel vroeg bij een klant op locatie te zijn. Deze tijden zijn dan dermate vroeg dat het verstandig is om dichtbij in een hotel te overnachten. Om iets na 8 uur ’s avonds rijd ik aan richting Breda. Het idee is om ergens halverwege in de Betuwe een mooie fotolokatie te bezoeken. Al rijdend bel ik vriend Ronald Verwijs, de betuwefotograaf.nu. Hij kent de Betuwe op zijn duimpje en hij dirigeert me richting Asperen. Hier kom ik vlak voor zonsondergang aan en tref Ronald al op de sluis aan met zijn statief en camera opgesteld. De drone bleef deze keer aan de grond. 

De gehoopte zonsondergang en kleuren erna blijven enigszins weg, maar als we richting het blauwe uur gaan ontstaan er mooie perspectieven dankzij het fraai verlichte stadsaangezicht dat we vanaf hier op Asperen hebben. Even dreigt een passerend motorbootje roet in het eten te gooien, omdat de perfecte reflectie van de Linge verstoord wordt. Maar dit blijkt niet het geval. Iets voor tienen rijd ik Asperen uit om nog geen 35 minuten later in Breda, moe maar voldaan mijn hotelkamer te betreden. Onderstaande foto genomen met de Fuji X-T1 en Fujinon XF 10-24 mm. f/4 van vriend Maarten Takens, die hem voorlopig nog niet mist uit zijn collectie camera’s 🙂

Blue Hour, Asperen, Betuwe, samen fotograferen vrienden, Linge, avondfotografie

Samen met Ronald Verwijs een blue hour aan de Linge bij Asperen gefotografeerd

Aan het Reitdiep met Koos de Wit

Donderdag word ik voor afspraken in Groningen verwacht. Dus reis ik ’s avonds aan naar Groningen. Ik ben bewust wat eerder gegaan, want ik had me bedacht dat ik een nieuw moment wilde vinden om de befaamde kleurrijke huizen aan de Reitdiephaven in Groningen te fotograferen. Dankzij Apple’s Siri die me moeiteloos een Whatsapp laat dicteren, informeer ik mr. Reflection Blue Hour en foto vriend Koos de Wit. Ik laat hem weten dat ik rond de klok van half 9 in de Reitdiephaven zal staan. Net als ik mijn eerste twee opnames gemaakt heb schud ik Koos de hand. We praten wat bij en ik besluit om op de klassieke fotolokatie te blijven staan, waarbij Koos besluit een ander perspectief eens uit te proberen. Even samen, toch ieder zijn ding, en hartelijk gekletst en weer op de hoogte van elkaars reilen en zeilen. Ondanks het Reitdiep en hoe trots ik ben op deze foto, blijft me de foto van Koos bij die hij eerder die week maakte in de kerk. Koos wanneer kom je weer eens zuidwaarts, want toen schoten we samen in van mijn meest succesvolste foto’s bij de John Frostbrug in het blauwe uur. Koos heeft een neusje voor perfecte reflecties voor zijn foto’s en al helemaal in het blauwe uur, erg inspirerend voor me. 

Groningen, Reitdiephaven, blauwe uur, blue hour, fotografie met vrienden

Samen met Koos de Wit avondfotografie bedreven aan de Reitdiephaven te Groningen

Als donderdagmiddag een afspraak die ik had iets naar achteren wordt verschoven, rijd ik nog even terug naar het Reitdiep, want mooie witte wolken aan de hemel. Dus even ontspannen na een enerverende ochtend en met onderstaande foto ben ik wel blij.

Groningen, wolkenluchten, Hollandse wolken, Reitdiep, vrienden,

een onverwachts buitenkansje om tussen de afspraken door deze foto met typische Hollandse wolkenluchten boven het Reitdiep te fotograferen in Groningen

Tussen de tulpen met Patrick van Wolferen

Nu zul je denken, terug uit Groningen via Leeuwarden. Lekker thuis op de bank! Nee hoor, ik lees dat het tulpenveld op een kwartier rijden van mijn huis al vrijdag of zaterdag gekopt wordt! Shit dat wilde ik nog vastleggen en terwijl ik het denk, naar buiten kijk en nog steeds wat wolken in de lucht zie denk ik: “Dit kon weleens wat worden nog vanavond.” Snel app ik buurtgenoot, fotobuddy en vriend Patrick. Voor ik het weet stap ik in zijn auto en rijden we naar de tulpenvelden op kleigrond in Gelderland. De wolken verdwijnen, maar de kleuren zijn er niet minder mooi om. Met mijn werkschoenen aan sta ik in de vochtige kleigrond samen met P@tje te genieten van dit buitenkansje om dichtbij huis de tulpen te fotograferen.

Bollenveld, tulpen, zonsondergang, fotograferen met vrienden

Samen met P@tje nog even de zon zien ondergaan boven de Gelderse bollenvelden

Onder de sterren bij de Tulpen met Sander Grefte en Tonny Hoevers

De week loopt ten einde. Als ik thuiskom na een boeiende dag op kantoor in Ede appt vriend Sander me. Het wordt een heldere avond. Kortom of ik zin heb om een sterrenspoor mee te gaan fotograferen. Hij twijfelt nog waar hij met een kennis van de fotoclub heen zal gaan en vraagt me of ik ook zin heb om aan te sluiten. Ik tip hem op de tulpen in de Gelderse polder. Maar geef ook aan dat ik niet weet of ik wel zin heb en kan aansluiten. Sander zal Sander niet zijn als hij blijft volhouden of ik dan toch echt niet mee kom een sterrenspoor te fotograferen.

Enige redenen waarom ik eigenlijk niet wilde gaan, was de vele avonden weg en het thuisfront, maar vooral dat het een latertje zou worden. Immers voordat het medio Mei donker is praten we al gauw over na elven. Tel erbij op je voor een beetje sterrenspoor minimaal een half uur tot anderhalfuur aan fotografie nodig hebt, dan ben je wel even bezig. Maar Sander had koffie en stoelen georganiseerd en goed gezelschap Tonny Hoevers. Zij liet me met haar Olympus even een staaltje hi tech zien, waarbij de Olympus gewoon de vorderingen van haar timelapse op het camera display ziet opbouwen. Live Composite- en Live Bulb-modus. Briljant! Waarom hebben de laatste generatie Canon’s, Nikons of Sony’s dit niet?

Sterrenspoor, Sander Grefte, tulpen, bollenveld, fotograferen met vrienden

Onverwachts er toch nog even op uit om een sterrenspoor boven de tulpen in Gelderland te fotograferen

Even opletten als je je laat meeslepen door vrienden

Even dreigde mijn ‘niet-goede-voorbereiding’ roet in het eten te gooien om een sterrenspoor te maken. Ik dacht dat ik een kabeltje van de Triggertrap vergeten was, maar gelukkig had ik deze goed verstopt in mijn accessoire etui. Ik moet eerlijk zeggen, ik gebruik die Triggertrap amper, maar voor dit doel is het als je een wat oudere camera zoals mijn 5DMKIII hebt, onmisbaar. Alleen wat mij ontbrak was deze avond het geduld om het perfecte sterrenspoor te schieten, ondanks de hulp van Sander. Ik hield het iets na half 12 voor gezien. mijn geduld was op en ook de vermoeidheid sloeg toe, ondanks het prettige gezelschap van mijn vrienden, en de prettige condities qua weer, want het was aangenaam warm. Onderstaand mijn halve sterrenspoor, die bestaat uit 1 foto voor de voorgrond en 61 foto’s van 20 sec. op f/7.1 en ISO1600 op 12 mm. met de Sigma Art 12-24 mm. f/4

En zo beleefde ik onverwachts een heerlijke week fotograferen met vrienden! Want laten we eerlijk zijn, er is toch niets leuker om samen mooie platen te schieten, te ontspannen en tips en tricks uit te wisselen? En het daagt je uit om nieuwe plaatsen, nieuwe locaties te ontdekken en je kennis uit te breiden. Fotografeer jij weleens met vrienden en wat is jouw ervaring hiermee?

Onderstaand enkele foto’s die ik maakte met in deze week met vrienden

error: Content is protected !!