Eerder deze week las ik het blog van Arjen van Noord. Een gepassioneerd actief en enthousiast fotograaf uit het westen van Nederland. Zijn blog over de Winter inspireerde me om dit te schrijven. Echter de invalshoek veranderde drastisch toen ik mijn foto’s selecteerde en het aantal blauwe uur opnames telde.

Hoe ben ik tot de keuze blauwe uur gekomen?

Nog meer was ik verrast en verbaasd dat ik in wat normaliter de saaiste en soberste maand van fotografie is. Ik ruim 2.200 foto’s in mijn bibliotheek tegenkwam! Hoeveel heb jij er? En zo bladerde ik terug door de weken van dit eerste kwartaal van het nieuwe jaar 2018 waarin ik zocht naar de winterse foto’s. Maar omdat ik zoveel blauwe uur opnames tegenkwam bedacht ik me daar dit blogje aan te wijden.

Het is niet vreemd dat fotograferen in het blauwe uur

Ergens is het heel logisch dat het blauwe uur zo in beeld was deze eerste weken van het jaar.

Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. Het is enorm gunstig in de maanden januari en februari om in het blauwe uur te fotograferen.
    Begin januari is dit tijdstip vlak na vijven en later in de maand iets na half 6. En tot eind Februari verschuift dit naar nog gunstigere tijden tussen half 7 en 7 uur ’s avonds. Ook de ochtenden zijn gunstig te noemen, want voordat je werk begint kun je op nog niets eens zulke bizar vroeg op.
    Kortom perfect te combineren met je werk, althans in mijn geval wel. Inmiddels (half maart) heb je al tot iets na 7 uur ’s avonds nodig om in het blauwe uur te geraken. Dus in mijn geval als een afspraak afgelopen is om 5 uur, 2 uur wachten :-O
  2. Dankzij de koude temperaturen en heldere avonden krijg je ook vaak de ideale omstandigheden voor het blauwe uur.
  3. De maand december was extreem somber dus de motivatie om te fotograferen was maximaal aanwezig toen er meer licht kwam 🙂
  4. Dankzij het gunstige tijdstip brandt de verlichting volop in huizen en kantoorpanden wat de mix in het blauwe uur compleet maakt.

Op zoek naar blue hour perspectieven

Naast dat de tijden gunstig zijn, was het ook goed te combineren in mijn geval met afspraken na werktijd. Deels zijn dit bekende plaatsen waar je dan terecht kunt komen. Maar die bekende plaatsen waren dit jaar anders vanwege ook het extreme hoogwater dus dan is de John Frostbrug of het Arnhemse stadsbeeld met de Rijn een interessante keus. Net als de stuwen bij Driel.

Maar ook nieuwe perspectieven in Arnhem komen in beeld. In dit geval Musis Sacrum dat recent verbouwd is. Hier met zicht vanaf de Lauwersgracht.

In het weekend fotobuddy Maarten Takens opgezocht en op een al snel kouder wordende avond met amper wind het Duitse Schloss Raesfeld gefotografeerd. Toen het hoge water weer zijn rentree deed daarna eindelijk de onderstaande foto bij de Oversteek kunnen maken. IJskoude condities en geen perfect blue hour, maar naarmate het bluehour vorderde werd het niet onaardig.

De perfecte condities ontbraken helaas ook toen mijn werk me ’s middags richting Zaandam brachten. Contact met diezelfde inspirator Arjen Noord bracht me soepel richting de Zaanse schans. Maar regenbuien en harde wind brachten niet de kleurrijke zonsondergang en blue hour waar ik op hoopte.

Oud melkfabriek op de Zaanse Schans

En toch kwam ik happy thuis met de foto’s die ik er maakte. Ondanks dat er zoveel gefotografeerd is op deze plek, was het voor mij de perfecte verkenning. En dan als je het niet verwacht sta je opeens samen met fotobuddy Sander Grefte te genieten op het Roozendaalse veld. Dit onderwerp leent zich niet zo zeer voor een spannende bleuhour, maar wel voor een prachtige zonsondergang en pre blauwe uur. 

pre blue hour op het Roosendaalse veld

Hoogtepunt in het blauwe uur

Een hoogte punt was afgelopen periode voor me dat ik mocht fotograferen vanaf het balkon op de derde verdieping van Pathé. Een kortstondig contact met een van de managers nadat ik met P@tje samen de natuurfilm ‘Wild’ had bezocht leidde ertoe dat ik ze een mail stuurde. Precies op tijd reageerden ze met een zeer positieve reactie. En op een perfecte avond voor het fotograferen in het blauwe uur stond ik daar anderhalfuur lang te genieten van onderstaand uitzicht. Wat ook super tof was, bij binnenkomst werd ik ontvangen met een lekkere bak koffie en een hartelijk welkom. Ik kon lekker mijn gang gaan! Aan de medewerkers van Pathé Arnhem, super bedankt 🙂 En als je de kans hebt ga er eens naar de film en in de pauze bezoek dan deze foyer op de derde verdieping.

uitzicht op NS Centraal Station Arnhem vanaf Pathé Arnhem

Siberische beer en blauwe uur avondfotografie

Huissen Loovelden in de vrieskou

Hoewel ik de Siberische beer zoveel mogelijk heb ontweken, toch nog een paar momenten in de enorme vrieskou gefotografeerd. Waarbij de kleuren in de avond zich van hun beste kant laten zien. Velen togen richting het Paard van Marken waar ik echt onvoorstelbaar veel foto’s van heb gezien…. Zelf trotseerde ik even in Bemmel bij kasteel de Kinkelenburg de kou toen ik te vroeg was om 1 van de kinderen op te halen van het sporten. Maar na een kleine 15 minuten heb ik het voor gezien gehouden. Ondanks handschoenen, vest, sjaal, winterjas en muts.

Filters poetsen

En hoe mooier kan je de ‘winter periode’ afsluiten dan aan zee? Twee mooie momenten beleefde ik deze winter aan zee. Een afspraak in de voorjaarsvakantie kon ik combineren met het gezin. Zij Haarlem in en shoppen, ik een inspirerend overleg en nadien naar Petten aan Zee. Daar over het strand gaan wandelen samen en ik met de laarzen weer in de zee gaan staan, zij lekker aan de koffie, fris en een snack in het strandrestaurant. Afgelopen maand ook nog een meeting in Huis ter Duin en precies op tijd op het strand. Een kleine windkracht 6 – 7 tegen en vanaf het gouden uur tot in het blauwe uur staan fotograferen en filter poetsen.

Noordwijk aan Zee tijdens het begin van het blauwe uur

 

Meer lezen over het blauwe uur, dat kan in mijn blog die recentelijk door Zoom.nl werd overgenomen. Of bezoek mijn blogpagina bij CameraNU.nl waar ik er ook reeds twee over fotograferen in het blauwe uur voor schreef. Interesse in het blauwe uur. Schrijf je in voor mijn workshop blauw uur fotografie.

Bekijk hier een selektie van winterse blue hour opnames

 

error: Content is protected !!