Het was er tijd voor!

Het is anno nu niet meer weg te denken. Het world wide web, google, facebook en smartphones. Een beetje fotograaf die serieus met zijn passie bezig is heeft er wel een, zijn eigen website, en kan niet zonder website en apps via het internet . Zo heb ik er ook al een sinds eind 2013 en nu 5 jaar verder is er een compleet vernieuwde nldazuufotografeert.com mede dankzij de geweldige hulp van fotograaf en voor mij eindbaas website Richard Dijkstra. In deze blog neem ik je mee naar de totstandkoming van mijn nieuwe website.

My first website

Herinner jij die reclame van Sony nog: “My first Sony uit de jaren 80?” Vooral de kreet, My first is me altijd bijgebleven in het licht van  iets voor de eerste keer doen. En zo zette ik middels Jimdo mijn eerste website in elkaar, nldazuufotografeert.jimdo.com. Doel dat ik toen vooral had was dat mijn belevenissen delen en eventueel een paar beelden erbij kon plaatsen. Dat delen van foto’s deed ik tot op dat moment puur en alleen via Flickr en soms facebook. Aangezien ik niet veel ervaring had met zelf websites bouwen kwam ik uit bij Jimdo. Anno nu is Jimdo er nog steeds en maak je er in een handomdraai een website mee. Deze site is nog steeds online en vind je hier.

My first blog

Okay deze site is inmiddels wel aangepast, maar bestaat nog steeds. Het allereerste blogje dat ik schreef en er publiceerde heette: ‘Verdieping of Diepte’ en lees je hier terug. Als ik het nu terug lees was het nog in mijn lerende en ontdekkingsfase van fotografie. Alweer 5 jaar geleden! In totaal publiceerde ik daar 47 blogartikelen, bijna iedere week 1! Eind 2014 ben ik gestopt met deze site te gebruiken voor mijn blogartikelen, want ik liep daar tegen wat beperkingen aan. Maar koester mooie herinneringen aan die website. Bijvoorbeeld een mooie reportage en artikel las ik er terug over de Slag bij Bathmen. Ook verschenen er 3 Blue Hour artikelen die ik eerstdaags opnieuw ga uitbrengen.

Ontdek de wondere wereld van WordPress en nldazuu.com

Woody de katerDankzij IT collega Mark Leeuwis van Toyota Material Handling startte ik nldazuu.com. Een van de dromen was mijn eigen domeinnaam nldazuu samen met een ‘professionele website’ waar ik foto en verhaal beter zou kunnen presenteren. En zo ging ik winter 2014-2015 aan de slag met WordPress. (wil je meer weten over een WordPress website en wat erbij komt kijken, kijk dan eens naar dit informatieve clipje). Deze site ging voorjaar 2014 live! Wil je niet zelf bouwen en knutselen dan zijn Winx of Jimdo ook nog steeds prima alternatieven, maar dan zul je ook al snel moeten upgraden naar betaalde versies om geavanceerdere zaken te kunnen toevoegen aan je kanaal. Kan interessant zijn, zeker als je je eigen domein en e-mailadres wilt hebben. Zo heb ik nog steeds om vindbaarheids redenen de Jimdo site nldazuu-fotografeert.nl online.

Heb jij weleens een website gebouwd met WordPress?

Deze eerste nldazuu website bouwde ik een periode (2014-2015) waarin de hobby, dankzij mijn online aanwezigheid ook omzet begon op te leveren. Dus de behoefte aan een goed vindbare website met een contactformulier, meer ruimte voor foto’s en vooral de flexibiliteit en schaalbaarheid zorgden ervoor dat ik koos voor een eigen website op basis van WordPress. WordPress kenmerkt zich door een open source cms met een grote ontwikkelcommunity, het grootste cms ter wereld met miljoenen gebruikers, relatief eenvoudig in het gebruik, gratis, flexibel vorm te geven met veel verschillende lay-outs (templates of themes genaamd) en flexibel aan te passen met plugins en widgets. En zo kwam begin 2015 nldazuu.com online en dat is mijn platform tot op heden om online te interacteren. Leuke is in die periode ontwierp mijn oude jeugdvriend Marcel Enderink van zolderkamer72.nl mijn eigen logo, zoals je nu hier en der tegenkomt op deze website.

3x = scheepsrecht

En zo besloot ik najaar 2017 om de website te gaan vernieuwen. Aanleiding daartoe was vooral de homepage, de wens om foto’s groter te kunnen presenteren en vooral eenvoudigere backoffice om pagina’s te bouwen. Zoals met alles vind je ergens inspiratie. Enerzijds bij wordpress bouwer Elegant themes die hun Divi thema haden gelanceerd. En anderzijds bij 2 fotografen. Fotobuddy Sander Grefte die net zijn site had verbouwd en met veel grote beelden werkte. En bij fotograaf Richard Dijkstra. Zijn site sprak me enorm aan. De laatste heb ik een berichtje gestuurd of hij tips & tricks had. Tot mijn verrassing bleek hij een enorme kennis aan WordPress te hebben en me graag te willen helpen.

Live met website nldazuu.com

Begin dit jaar draaide een kopie van mijn website met nieuwe ingrediënten op zijn server. En na enkele ingrepen van zijn kant, wat online meetings via video conferencing app zoom.us bouwde we de site samen af. Ik denk dat er in totaliteit een ruime 40 uur werk in zit. Voornamelijk een paar uurtjes per week ’s avonds. En 2 weken geleden na enkele ingrepen verhuisde de site van de server van Richard naar mijn eigen TransIP hosting. Daarna was het wachten op de definitieve verhuizing van de site en domeinnaam naar de huidige hostingpartner.

Wat is er anders?

Het is je hopelijk opgevallen dat de site ruimer van opzet is, met meer ruimte voor foto’s. Een cleanere look & feel, andere navigatie en prominentere plaats voor het daadwerkelijke doel van mijn site, kennis delen en de blogs. Ook heb ik het kanaal portfolio vernieuwd en gekoppeld aan mijn flickr account, om zo mijn verzameling foto’s makkelijk te laten zien. Last but not least, het kanaal workshops toegevoegd. Want naast dat ik graag kennis deel op dit platform in mijn blogs, wil ik die kennis ook graag persoonlijk met je delen. Dus neem snel een kijkje rond in deze website en laat me weten wat je ervan vindt of ontdekt hebt.

p.s. neem ook eens een kijkje bij Richard Dijkstra op zijn website en zie waar ik mijn inspiratie vandaan heb! Richard eindbaas wordpress, txsz!

error: Content is protected !!