Dit jaar ben ik vroeger dan ooit met de selectie van mijn jaarbeelden begonnen. Al eind november had ik deze selectie gemaakt en stonden er 50 beelden klaar om te kiezen, naar een top 10 toe te werken uit het jaar 2020. Van sommige beelden weet je die moeten er gewoon in. Sommige twijfel je over. Gelukkig had ik hulp van twee fotovrienden die me hielpen de selectie nog kleiner te maken. December is nooit een maand waarin ik nog uitzonderlijke foto’s toevoeg aan mijn verzameling beelden. Als dat wel zo zou zijn dan zijn ze zo toegevoegd. In deze blog dus mijn 10 net niet mooiste, net niet bijzondere beelden, maar wel stuk voor stuk unieke herinneringen die ik vastlegde in dit bijzondere jaar 2020. Daar gaan we.

Terugblik op het jaar 2020

Maandelijks wilde ik een blog publiceren. Uiteindelijk heb ik er 13 gepubliceerd, dus in die zin doel gerealiseerd. Ook wilde ik me meer gaan ontwikkelen in macrofotografie. Samen met Patrick van Wolferen had ik me al aangemeld voor de macro workshop bij specialist en inspirerend voorbeeld Judith Borremans. Gear wise was ik er ook klaar voor, want begin Januari kwam de Tokina FiRiN macro objectief binnen. Echter, Corona gooide hier roet in het eten, want in die periode dat ik de workshop zou doen bij Judith met Patrick kwamen we in de eerste lock down. Ook wilde ik iedere kwartaal de boshut in, helaas kon ik door de omstandigheden dit maar 2x realiseren dit jaar. Ook ging tot 2x toe een geplande fototrip naar de Dolomieten ook niet door. Het is zoals het is

Niet alleen maar kommer en kwel in het jaar 2020

Corona is vreselijk, laat ik dat vooral voorop stellen. Ondernemers die niet kunnen ondernemen, je winkel, je inkomstenbron die verplicht dicht moet. Voor de zoveelste keer creatief zijn en je restaurant die moet concurreren met de afhaalchinees. Heftig! Of wat te denken van zij die ziek zijn en strijden voor hun leven, je ouders niet kunnen opzoeken in een verzorg tehuis of als verpleegkundige al dat leed dagelijks zien en maar door werken. Super heftig. Ik gun voor iedereen dat het snel voorbij is! Toch ontstaan er ook mooie momenten. Ik. snap dit klinkt raar, maar er zijn lichtpuntjes in mijn ogen. Een vaccin die super snel werd ontwikkeld, digitalisering die een sprong voorwaarts maakte en meer genieten van de natuur dichtbij in je buurt. Het zal vast en zeker ook weer bijdragen aan de vermindering van de stikstof crisis en al maanden amper meldingen van files. Persoonlijk was het een bijzonder jaar. Een jaar waarin ik toch ruim 15.000 foto’s maakte. Ondanks mijn enkelblessure die me van begin januari tot begin maart thuis en binnen hield. En net toen ik weer eropuit kon, kwam Corona. Ik begon met een Corona dagboek.

Fotografie feiten uit het jaar 2020

 • 16.056 foto’s in Lightroom (peildatum 23-12-2020)
 • 2 camera’s gebruikt, Sony RX100VII en Sony A7rIII. 25% met de kleine RX100VII de rest met de A7rIII
 • 10 verschillende objectieven gebruikt, 5 meest gebruikte:
  • FE 24-105 mm. F4 GM OSS
  • FE 100-400 mm. F4.5-5.6 GM OSS e/o met 1.4X Teleconverter
  • FE 16-35 mm. F2.8 GM
  • 24-70 mm. F2.8 DG DN | Art 019
  • Laowa C-Dreamer 10-18 mm F4.5-5.6

Meest gebruikte brandpuntafstanden, 16, 24, 35, 70, 105, 400 en 600 mm.

Waar het om te doen is voor mij. Een top 10, of een top 20. De eerste best Nines van Instagram zag ik al voorbijkomen. Zelf lijkt deze bij mij niet te werken dit jaar. Op e.e.a. manier krijg ik maar te zien 0 likes en een vage top 9 aan beelden. Enfin ik kan wel op een andere manier een best nine maken, maar nu eerst maar deze 10 beelden die niet de top 10 behaalden dit jaar.

Nummer 20 

20 van 2020. Oisterwijkse vennen

Samen met partner in crime en fotovriend Remco Stunnenberg dit voorjaar voor dag en dauw naar de Oisterwijkse vennen. Als niet wildlife -en natuurfotograaf wel me laten inspireren door hem en werd erg blij van dit beeld wat ik mee naar huis kwam. Door de frisse lentegroene blaadjes door maakte ik oogcontact met deze gans.

Nummer 19

Een jaaroverzicht zonder John Frostbrug, zou het bestaan? Nog niet, want dit jaar kwam ik er weer meerdere keren. Dit keer met de Laowa 9 mm. W-Dreamer. Wat een beeldhoek  en met een redelijke rustige rijn en het lage standpunt werden de stenen in het water mooi zichtbaar. Dit in combinatie mooi roestbruine/oranje verlichting maakt dat deze foto in dit jaaroverzicht niet mag ontbreken. “De Verenigde Naties roept landen en gemeenten sinds 2014 op om iconische gebouwen vanaf 25 november oranje te verlichten. Oranje staat voor de dageraad en ‘het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes’. De actie is dit jaar extra belangrijk, benadrukt de VN. Door de coronacrisis en lockdowns wereldwijd, is het aantal gevallen van huiselijk geweld op sommige plaatsen explosief toegenomen.”

John Frostbrug Arnhem, Rijn, blauwe uur

Je hebt allemaal wel je favoriete gerecht, snack of snoepgoed. In fotografie kennen we dat vast ook wel? Een van mijn lievelingsgerechten die altijd blijft smaken is de #Arnhemse #JohnFrostbrug tijdens het #blauweuurtje. Los van zijn historie, los van alles eromheen, dit is ‘m voor mij. En dan het liefste in rood verlicht of blauw (wat al heel lang geleden is). Daarnaast varieer ik in dit recept met het standpunt en objectief. Ik kan nu zeggen van 9 mm tot 200 mm. is al. gebruikt op deze iconische brug. En met de #laowa9mm. is er weer een nieuwe variatie op dat lievelingsgerecht bijgekomen. Dit beeld is een enkele opname, vlak boven het water en vlak onder de brug. Wat is jouw ‘lievelingsgerecht’?

Nummer 18

Arnhem Centraal station dynamiek

De dynamiek in dit beeld met een optrekkende bus, stilstaande bus, de kleuren van de avond maken dit voor mij een heerlijke foto waar ik naar kan blijven kijken. En daarom dus in deze top 20. Foto is genomen met de Laowa W-Dreamer 9 mm. die ik 9 dagen in mijn fototas had.

Nummer 17

Cunera toren Rhenen

Na een geweldige meeting met vier geweldige mannen liep ik naar buiten in de regen. Ik had mijn cameratas zoals zo vaak bij me want ik wilde hier met de Sigma 24-70 mm F2.8 DG DN 019 fotograferen. Dus toen ik naar buiten liep, de donkere luchten zag, het regende nog, ontstond er al de regenboog. Al lopend haalde ik de camera uit mijn tas met daarop het Sigma objectief. Paste op gevoel sluitertijd, diafragma en ISO aan en begon te fotograferen. Achteraf gezien had ik mijn ISO kunnen aanpassen, want f/8, 1/800e, ISO200 is ruim voldoende om met 24 mm. uit de hand te fotograferen.  Ik schoof aan naast Jeroen Schouten en ondanks de regen, wist ik deze dubbele regenboog met wat zonlicht op de Cunera kerktoren vast te leggen. Niks ingewikkelds aan deze foto, welk het geluk om op het juiste moment op de juiste oplek te zijn!

Nummer 16

Bloesem

Midden in Corona tijd, de rust opgezocht in de Betuwe. Fotobuddy Ronald Verwijs had me op de hoogte gehouden dat in onze favoriete boomgaard de kersenbloesem net uit was. Dus op gepaste afstand dit fraaie bolletje bloesem vastgelegd op 400 mm. met de loepzuivere en vlijmscherpe FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS telelens. Wat een objectief is dit…. en verder over deze foto…. De zachte groene tones en het frisse wit doen me nu al weer naar het voorjaar verlangen op deze kortste dag van het jaar.

Nummer 15

Kapelletje op de heuvel zonsondergang met zonnestralen

Wat een dubbel gevoel als ik deze foto selekteer. Alles wat ik mooi vind in fotografie zit erin. Maar het herinnert me ook aan mijn vader, die op dat moment steeds zieker wordt. Anderzijds deze avond, de dreigende lucht die naar het oosten verdwijnt en de zon die nog even haar diffuse zonnestralen zichtbaar maken boven het bijna rijpe graanveld. Wat een heerlijk moment om even te ontsnappen aan de realiteit. Even later zaten we daar op een bankje met een koele verfrissende radler, en zeiden goede reis en tot ziens tegen Julien Beyrath die daags erna op reis ging en zijn sabbatical starte.

Nummer 14

Westenschouwen en storm

Eind Augustus  het is onstuimig met veel wind (6 tot 7 bft) en windstoten tot 85 km per uur. Verder valt er af en toe een bui. Nou dat alles klopt. Wat een heerlijk middag die perfect aansloot op mijn bezoek bij een Toyota klant in Breda. Eerder had ik Ellen van den Doel al geappt dat ik van plan was naar zee te rijden. En zo troffen we elkaar later de middag op het strand van Westenschouwen. Tot na zonsondergang bleven we op het strand en dit is een van mijn lievelingsbeelden van die. Bewuste middag. Alle dynamiek in de lucht met nog niet wat kleur van de zonsondergang erin maken het voor mij een foto waar ik maar bij terug blijf komen!

Nummer 13

Ginkelse heide

Een ochtend waarbij ik in eerste instantie elders was op de Ginkelse heide. Maar op die spot werd het niet wat. De zon bleef weg en zo ook de mist. De heide was mooi, maar het plaatje wat ik voor ogen had kwam niet. Dus besloot ik op zoek te gaan naar iets anders. Terwijl ik dit eerst voorbij reed zag ik in de verte aan deze kant de mist opkomen. Dus weer omgekeerd, ja het was behoorlijk hectisch deze ochtend, en zocht ik Sander Grefte op. Die ook zoekende was. Terwijl ik mijn statief plaatste omdat deze grote heidepollen een perfecte voorgrond vormde met deze boom, zag ik de zon eerst nog voorzichtig, maar juist op dit moment perfect door de bewolking komen. Ik deed nog 1 stapje naar achteren om het ochtendlicht de heide dat heerlijke randje goud te geven. Wat een heerlijk moment zo op het einde van het heideseizoen.

Nummer 12

Hilversumse heide en 2 reeën

Had je een jaar of 2 geleden tegen me gezegd dat ik ruim 2 uur in de stromende regen zou staan om hertjes te fotograferen dan had ik hard gelachen! Anno 2020 heb ik enorm genoten van dit moment. Het was bijna vakantie en toen Sigma Benelux en CameraNU me vroegen of ik een blog wilde schrijven over de recent gelanceerde Sigma 100-400mm F5-6.3 DG DN OS | Contemporary 020 had ik direct in mijn hoofd, de hertjes op de Hilversumse heide te fotograferen. Immers het 100-400 mm. objectief leent zich uitstekend voor dit soort beelden. Het gezelschap die avond was ook een fijne om het wachten te door staan! John, Andy en Marlow. Dank voor deze heerlijke herinnering.

Nummer 11

Kapelletje op de Heuvel

Dreiging! Een vroege zomeravond. Op dit moment hadden we nog geen flauw benul hoe ernstig ziek mijn vader was. Ik was hier deze avond omdat ik de hoop had dat er wat onweer zou zijn. Dat was niet het geval. Wel had ik wederom een fenomenale avond met prachtig licht en dynamiek in de atmosfeer. En zoals je ziet de regenbui trekt rechts aan me voorbij.

Gear gebruikt in jaar 2020

Nog even wat over gear. Gedurende 2020 was er qua camera aan mijn zijde vrij weinig te melden. Gelukkig ook maar, want dit jaar geen valpartijen dus alles heel gehouden. Maar qua gear is er altijd wel iets te doen. Dus uitgebreid aan de slag geweest met de Laowa Magic Shift convertor. Ook de nieuwe lijn Tortoise statieven ging niet aan me voorbij. Nog steeds gebruik ik een Tortoise statief i.c.m. uitschuifbare middenkolom. Daarbij maal maak ik gebruik van de Sunway Geared Head pro II.

Ook kon ik ervaring opdoen met de Benro Blue & Gold polariser. Zoals hierboven al genoemd had ik voor de zomer een deadline om de nieuwe Sigma 100-400 mm. Contemporary te reviewen. Ook belande de Sigma 24-70 mm. F2.8 DG DN Art | 019 in mijn tas en hetzelfde gebeurde met de Laowa 9 mm. W-Dreamer. Wat een feest blijf ik het vinden om nieuwe dingen uit te proberen. Ook ben ik nog steeds op zoek naar een goede rugtas. Degene die ik nu heb, de Tenba Solstica 24L , bevalt ergens prima. Maar ondertussen gebruik ik ook de Shimoda Explorer 40L. Naast spullen uitproberen en reviewen kocht ik zelf dit jaar de Sony FE 1.4x Teleconverter en de Tokina FiRiN 100 mm. F2.8 macro, naast wat andere kleine dingetjes zoals een 64Gb SD kaartje. Ondertussen mag ik de gloednieuwe Laowa W-Dreamer 15 mm. shift lens in mijn tas hebben om te gebruiken. En ik kan verklappen, daar heb ik deze dagen al lol van gehad.

Nog even terug naar jaar 2020 en de ambities die ik had

Voor CameraNU maakte ik ook dit jaar 2 atikelen. Een over het eerder genoemde Sigma 100-400mm. teleobjectief. De andere over de Sunway GH Pro II geared head. De review die ik net heb geschreven na 2 jaar is die over mijn switch van Canon spiegelreflex naar Sony systeemcamera. Voor natuurfotografie schreef ik dit jaar 5 of 6 columns ik weet het niet precies meer. In totaal zijn het er op dit podium al 19 van me verschenen, wauw! Mijn 20e is al geschreven en verschijnt begin januari! Op beide ben ik super trots! De ene voor dé nummer 1 camera winkel van Nederland, de ander hét podium en medium op natuurfotografie vlak!

Trots!

Dave en Remco op de bank

Vlak voor de uitzending nog even een beeld van ons samen voor de teaser op instagram en als herinnering

Trots ben ik ook op de kracht van fotografie. In eerste instantie werd het plannetje dat ik met Remco Stunnenberg had, door de Corona pandemie stilgezet. We zouden maart 2020 op Professional Imaging, samen in het fotografen café van CameraNU spreken met publiek, titel de kracht van fotografie. Dit ging niet door maar er kwam iets heel moois voor terug. Zo ingetogen als ik ben, ben ik super maar dan ook super trots op de vier talkshows  ‘de kracht van fotografie’ die ik samen met partner in crime Remco Stunnenberg mocht verzorgen. Een talkshow via de livestream op het Youtube kanaal van CameraNU.nl. We begonnen eind April met een heel persoonlijke 2 uur durende show over onze fotografie, over fotofixen, hotspots en postzegels. Maar ontvingen ook landschapfotograaf Albert Dros, macro-natuurfotografe Judith Borremans en William Rutten. Da’s ook de kracht van fotografie en een onverwachts hoogtepunt in dit gekke jaar. Remco en ik zijn letterlijk tegenpolen. Hij gezegend met een goddelijk lijf, ik de ware ‘bourgondiër ;-). Zonder gekheid, we vullen elkaar aan, hebben elk ons eigen talent. Wat ons bindt ondanks alle verschillen:

de kracht van fotografie.

Ook in 2021 mogen we er weer 4 maken. Hoe leuk is dat 🙂 Een andere ambitie, of eerder een stille wens van me was het gaan maken van vlogs. Samen met Sander Grefte lanceerde we dé Sander en Dave fotografie vlog. Kortom we bewandelen onverwachts nieuwe wegen en op dit vlak maakt me dat heel erg trots. 

Na de kerstdagen publiceer ik hier de top 10. Ben erg benieuwd of jij ook zelf een foto top 10, 20 ofzo maakt. Laat dan in de reacties een linkje achter, ik ben erg benieuwd naar jouw eigen unieke lijst. Mijn foto top 10 van vorig jaar (2019) bekijk je hier.

 

error: Content is protected !!