Je eigen 10 beste, mooiste en leukste foto’s kiezen. Ga er maar aan staan! Want keuzes over mijn eigen foto’s maken, is voor mij een grote uitdaging. Het is niet voor niks dat ik weinig weggooi. Maar wat is mooi, wat is goed en wat is leuk? Voor mij is een foto kiezen verbonden aan de herinneringen, het verhaal achter de foto, de beleving tijdens het vastleggen en zeker ook kleur en atmosfeer. Dat en meer lees je hieronder. Anderzijds moet deze top 10 ook een afspiegeling zijn van een jaar dat bijna achter ons ligt.

Nou daar gaan we dan. Al eerder deelde ik feiten en andere wetenswaardigheden in de net niet top 10. En laat in de comments eens je reactie achter….ben erg benieuwd wat jullie vinden…. ze is in elk geval anders dan de top 10 van 2018!

10. Schermerhorn, panorama van een tulpenveld

Schermerhorn, tulpenveld

Bollenveld met perfecte ligging ten opzichte van het pittoreske stadsgezicht van Schermhorn

April van dit jaar, de wekker loopt rond iets voor 4-en af. Ik heb alles klaar staan, maak nog koffie en ga de weg op om van Huissen naar Schermerhorn te rijden. Een rit van anderhalfuur op weg naar de bollen. Een van de weinige momenten in 2019 dat ik zo vroeg ben opgestaan om te gaan fotograferen. Maar de West-Betuwefotograaf, Ronald Verwijs, wist me te overtuigen dat ik mee moest. Want zo wist hij dat ik erg graag tulpenvelden en molens in 1 beeld wilde vastleggen. Het vroege opstaan gaat op de heenweg prima, maar de weg terug voel je dit vroege opstaan. Gelukkig kon ik Alleen de sensatie van de zon zien opkomen, het licht over de tulpen te zien vallen en dan deze scene te zien en die in een panoramafoto vast te leggen is meer dan de moeite waard. En dus verdiend het zeker een plaats in de top 10

9. Kashia 

Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Kashia

Kashia, de Nova Scotia Duck Tolling Retriever tijdens een wandeling door het Rozendaalseveld

In 2019 heb ik deelgenomen aan de STAP fotovakgroep. Een mooi avontuur en daarin een nieuwe uitdaging aangegaan, om wat anders dan landschapsfotografie te bedrijven. De uitdaging hield in om onze hond te fotograferen terwijl hij een brokje/snoepje zou vangen. Tijdens een wandeling en wat geoefend te hebben met mijn camera en instellingen om Kashia zo vast te leggen, besloot hij het even rustig taan te doen. Kortom een mooi moment om Kashia te portretteren. Het frisse groen, met de licht gele gouden tones van het gras en de karamel kleur van de hond spreken me enorm aan in dit beeld en daarom dus een plaats in deze top 10.

8. Lief en leed in de top 10

panorama van Doesburg

Panoramabeeld van Doesburg aan de IJssel

Ook minder leuke momenten waren er in 2019 en die verdienen ook aandacht in een jaaroverzicht als deze top 10 is. Deze foto maakte ik met een Magic Shift Convertor van Laowa en een Laowa 12 mm. lens. Deze schroef je op een Sony A7III. Dankzij het geduld om een compositie te vinden, waarin de kerktoren vrij tussen de huizen zou staan, ontstaat dit wijdse beeld bestaande uit 3 horizontale opnames op 17 mm. Achter ons voltrok zich eerst nog een kleurrijke zonsondergang. Aan deze zijde trok een storing achter Doesburg over. Aan onze kant bleef het droog en was het windstil. Hierdoor ontstond er een prachtige reflectie. Een heerlijke serie beelden kunnen maken deze avond. Helaas eindigde deze avond in tranen, want ik struikelde! Met mijn camera nog op statief beschadigde ik daarmee camera en lens flink. Gelukkig de volgende dag het verlossende nieuws dat de verzekering deze schade dekte. Om die reden zal ik niet snel dit moment vergeten, maar inmiddels kan ik meer dan genieten van dit beeld.

7.  Blauwe uur van de John Frostbrug Arnhem

John Frostbrug Arnhem

De Arnhemse John Frostbrug

Wat zou een top 10 zijn zonder foto van een door mij zo geliefde foto onderwerp als de Arnhemse John Frostbrug? Dat zou geen nldazuu top 10 zijn! Dankzij de vraag van Fotovideoretail en Cameranu.nl kreeg ik eind Augustus geheel onverwachts de Laowa 10-18 mm. ultra groothoeklens voor Sony FE systeemcamera in mijn bezit. En als ik objectieven review dan ga ik er altijd wel opnames mee maken bij de John Frostbrug. Deze bovenstaande foto is niet alleen uniek vanwege het gebruikte objectief, maar vooral ook omdat het windstil was. En dat laatste met door het water de stenen in de voorgrond, de perfecte reflectie, de unieke beeldhoek en de briljante sterren maken dit een prachtig geheel. Kortom al ga je voor de 100e keer terug naar hetzelfde plekje, steeds zul je met nieuwe nog betere en mooiere foto’s thuis komen. 

In de top 10 – mijn mooiste blue hour foto van 2019

Het is tevens ook een van de allermooiste bluehour foto’s die ik in 2019 maakte. Wat dat betreft was 2019 een mager jaar qua blue hour fotografie. De helft minder blue hour foto’s gemaakt ten opzicht van 2018, maar dan wel weer 7 keer presentaties mogen verzorgen over het blauwe uurtje bij diverse fotoclubs en tijdens professional imaging! Super leuk om te doen en ook zo gaaf om te zien dat steeds meer mensen het blauwe uurtje weten te vinden. Dit sluit overigens wel aan bij het doel dat ik had dit jaar – om meer andere foto’s te maken, dus minder is in dit geval niet erg!

6. Het paarse goud van de Posbank in de nldazuu top 10

De bloeiende heide van de Posbank

het was in 2019 het een of het ander op de Posbank

Het is 16 augustus rond de klok van 5 uur als ik samen met Remco en Sander de Posbank oploop. Ik denk dit heidebloei seizoen de derde ochtend dat we voor dag en dauw gaan. Dit jaar bloeide de heide schitterend. Alleen de mist in combinatie met een spectaculaire lucht bleef uit. Het was het een of het andere. Dus tijdens deze ochtend was het zoals je ziet zo’n ochtend met een spectaculaire lucht, maar niet de gewenste mist. Ook was het het seizoen dat de heide zo mooi was dat iedereen die van landschapsfotografie houdt en met mij de passie voor het paarse goud deelt, naar heidevelden zoals de Posbank toog.

Drukte op de Posbank zorgt voor nieuwe ontmoetingen

Dat betekend enerzijds drukte op de Posbank, anderzijds herinneringen maken met Saskia die jaarlijks de Posbank bezoekt en met haar smartphone schitterende beelden maakt. Maar ook nieuwe vrienden maken, zo liep ik Roberto de wereldkampioen Italiaans ijs maken tegen het lijf. Hij deed me de groeten van iemand, maar nadat hij voor de derde keer voorbij kwam een uitgebreid praatje gemaakt. Ondertussen volg ik hem met plezier op Facebook en Instagram. Nog steeds kan ik niet geloven, ondanks de mooie momenten die hij deelt van de Dolomieten, dat hij de Posbank mooier vindt zoals hij me deze ochtend vertelde!!! Bovenstaande foto maakte ik overigens met de Laowa C-Dreamer 10-18 mm. ultra groothoek objectief. En deze lens werkt verslavend, zeker als er dit soort dramatische luchten zijn!

5. Eekhoorntjes en boshutfotografie

Eekhoorn

Ze zijn sneller dan snel en fotogeniek

Nieuwe foto dingen doen en ontdekken. Dat was een van mijn fotodoelen in 2019. En met dat doel ben ik aan de slag gegaan. Eind 2018 direct met een aantal ervaren ‘natuurfotografen’ een afspraak gemaakt om vanuit de boshut te gaan proberen vogeltjes en vooral eekhoorntjes vast te leggen. De eerste keer lukte dit wonderbaarlijk goed. Gelijktijdig smaakte dit naar meer en zo plande we voor eind 2019 opnieuw een fototrip richting boshut Clinge, inclusief overnachting in de beste B&B van Nederland, om ’s anderdaags voor dag en dauw met fotovrienden Remco, Wim en Aline naar de boshut toe te rijden. Zou het me weer lukken? Ditmaal had ik de Sony G 200-600 mm. f/5.6-6.3 op naast mijn 100-400 lens bij incl. de A7RIII. En wat was het weer hard werken, vloeken, zuchten en genieten. Je kunt je niet voorstellen hoe gezellig het is met gelijkgezinden in een koude hut te zitten en na een salvo van beelden te willen horen, ‘had je ‘m?’ ‘hoe is ie van jouw?’, kortom samen en toch alleen! En dat is zo bijzonder aan fotografie om dat op deze manier te beleven met elkaar. En als je dan dit moment vastlegt, ik word er vrolijk van!

4. Laat me het licht zien

Planken Wambuis lichtstralen in het bos

Licht door de bomen

Herfst 2019. Vooraf diverse momenten eind Oktober en begin November geblokt in de agenda om erop uit te gaan en het mooiste fotoseizoen van het jaar vast te leggen. Alleen mijn werk gooide roet in het eten. Er was werk aan de winkel. Dus liep het zoals het liep in 2019. Op de momenten dat het ‘hallelujah’ was, kon ik niet fotograferen of had ik na een drukke week niet de puf om erop uit te gaan of net andere dingen afgesproken. Dus leek het aan me voorbij te gaan. Ook deze ochtend. De geplande afspraak liep anders. Dus bleef er opeens nog een klein momentje van tijd over om de meegenomen camera uit de tas te halen. Op mijn route lag een bekend stukje bos voor me. De mist die er elders wel was was hier amper aanwezig. Dus dieper het bos in en terwijl ik het al wilde opgeven, zag ik uit mijn ooghoeken dit ontstaan. De zon liet zich zien en vormde precies tegen de donkere achtergrond lichtstralen die de koude lucht gingen opwarmen. Een stapje naar links was voldoende om precies tussen de bomen de zon te plaatsen… Eventjes de boel de boel laten en dan deze foto maken…… en daarna vloog de dag voorbij!

3. Zeeland. ‘Denk niet wit, denk niet zwart’

Paaltjes aan zee

Fina art landschapsfotografie

Een weekend lang fotograferen. Puur genot. Omdat te beleven met 2 prachtige mensen (Sander Grefte & Julien Beyrath) was echt ongekend mooi. Een heel draaiboek hadden we gemaakt voor dit foto weekend. Een perfect appartement in Ouddorp, hotspots om te fotograferen voor zonsopkomst en zonsondergang mede dankzij Ellen van de Doel en Karin de Bruin die Zeeland en de ‘eilanden’ op hun duimpje kennen. Zo hadden we ook bedacht om naar het strand van Westenschouwen te gaan om de paaltjes in het zand, op het strand en net in de zee te fotograferen. Deze avond stond Ellen vlak naast me omdat zo sociaal als ze is, ook besloot om ons te vergezellen tijdens deze sombere koude Februari zonsondergang. Uiteraard hadden we hele andere condities voor ogen. Ik vooral iets met kleur en dikke luchten, waar de zon nog net bij zou schijnen en deze paaltjes als invoerende lijn ernaar toe. Mede dankzij weerapps, wisten we al vrij snel dat dit niet ging gebeuren! (De dag erna zouden we blootarms buiten in de zon op het terras zitten!)

Diegene die de camera bedient

Als je me van te voren had gezegd, ‘Dave je maakt vanavond je top 3 foto van 2019 en hij komt ook op groot formaat bij je aan de muur te hangen’, dan had ik je vast en zeker uitgelachen. Juist die monotone sfeer (nee deze foto is NIET omgezet naar zwart wit) in combinatie met de langere sluitertijd die het fijne effect in de zee geeft, maakt dit voor mij een unieke foto. Alles leek te kloppen en al helemaal als je beseft dat deze foto gemaakt is met een camera van 2014. Fuji’s eerste X-T serie systeemcamera’s. Toen verguisd, uniek en ongekend. Nu is de camera 3 generaties oud. Als je hem afzet tegen zijn jongste broertje de X-T3, heeft de T1 maar weinig megapixels en een trage AF en mist wat functies. Maar zoals we allemaal weten, ook met ‘oude camera’s’ kun je nog steeds prachtige foto’s maken. Immers het draait om diegene die de camera bedient.
Overigens dat bedienen was lastig, want ervoor had ik de draadontspanner, letterlijk de draad gemold en dus moest ik in rust en met gevoel de camera met de hand bedienen. met bovenstaande foto als eindresultaat….. hij hangt mooi aan de muur.

2. De Ransuilen van Huissen

Ransuil

Ik zie je wel

Een bericht in de lokale media trok mijn aandacht, Ransuilen in Huissen. Dankzij mijn ervaring in de boshut en het fotograferen van vogels en de aanmoedigingen van Remco Stunnenberg wist ik dat ik ze moest gaan fotograferen. Andere verplichtingen tussentijds maakten dat ik bijna vergeten was dat ze er waren. Dus toen Danny Slijfer opeens een hele fraaie serie beelden ervan deelde online werd ik wakker. Het toeval wilde dat op het moment dat ik het door had om hier iets mee te doen, ik ook nog eens de Sony 200-600 mm. ’s ochtends kon ophalen in verband met de geplande boshut foto’s die we de dag erop zouden gaan maken. Dus direct na het ophalen het objectief op de camera geschroefd. Daar stond ik dan, toevallig ook nog eens in een groene trui en met zo’n veel te grote witte telelens op mijn camera, midden op straat in de woonwijk. Ergens weet je niet waar te beginnen en durft te beginnen. Want wat zullen de mensen wel niet denken? Dan opeens laat je los en begin je gewoon te fotograferen. Angstvallig liep ik rond totdat ik ze zag zitten. Letterlijk zaten ze een uiltje te knappen. Maar een enkele ransuil, die waarschijnlijk de wacht had observeerde me. En juist toen hij me zo bekeek kon ik mijn foto maken. Wauw wat een mooi moment om mee te maken. En een bijzonder gevoel. Een echt geluksmoment en daarom dus thuis hoort in deze top 10.

1. Foto van een mooie dag in Deventer

Deventer

Deventer vanaf de Wilhelminabrug gezien

Eerst een fantastische middag met sales team noord van Toyota Material Handling, waarbij we met kano’s in de weer waren over één of ander vaag riviertje. Geleerd hoe het is om te ‘kluunen met kano’s’. Daarna een perfecte BBQ in de tuin van collega sales manager en vriend Bert Bomhof, om vervolgens de avond zien vallen vanuit zijn tuin. Toen ik besloot te gaan, eigenlijk met als missie een blue hour te fotograferen zag ik de lucht al mooi kleuren deze mooie zomerse juni avond. Direct naar de overkant van de IJssel gereden. Snel geparkeerd en besloten dat ik vanaf de brug wilde fotograferen.
En sja nog nagenietend van de heerlijke dag die achter me lag, stond ik tot bijna middernacht het schouwspel wat zich voor me ontvouwde te fotograferen. Wat een kleuren, wat een uitzicht….. En nog leuker onder me, aan het water stond de Deventer fotograaf Bart Ros, (een fotograaf met een uniek signatuur in zijn beelden) ook te fotograferen. Iemand die ik in 2019 heb leren kennen dankzij fotografie tijdens een van de blue hour lezingen die ik mocht verzorgen. Kijk maar eens op zijn website, unieke beelden van vooral Deventer. Tot slot, want het draait ook nog om fotografie, alles wat ik mooi vind aan fotograferen en beelden is in deze foto aanwezig. Kleuren, doortekening in lucht die mooi breed van links naar rechts wegloopt, spiegeling en een sterk onderwerp op 1/3e…. en dit alles samen maakt dit voor mij de foto van 2019.

“We zijn gelukkig voor wat
Dat waard is
Op een foto van een mooie dag
Wat er ook gebeuren mag
Hou dit moment vast”

kortom een foto van een mooie dag… in een mooi fotojaar dat 2019 uiteindelijk is geworden.

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor jullie support en aanmoedigingen….. tot in 2020! Enneh wat vind je van deze top 10, laat het me weten!

//Dave 30-12-2019

Foto overzicht 2019, alle 20 foto’s en de top 10 op een rijtje

error: Content is protected !!