Op een of andere manier heb ik wel iets met lijstjes. Of het door mijn fotografie komt weet ik niet, maar zo op dit einde van het jaar vind ik het altijd heerlijk om terug te bladeren door mijn bibliotheek en een jaaroverzicht samen te stellen. Ook luister ik bij tijd en wijle graag naar de lijst der lijsten, de TOP2000 (momenteel nummer 409….) en mag ik graag mijn lijstjes bijwerken. Of te wel jaaroverzichten horen er wat mij betreft dus bij.

Ondertussen staat mijn persoonlijke top 18 jaaroverzicht over 2018 als blog gereed om morgen gepubliceerd te worden. Maar een lijst, een overzicht die ik al jaren maak is het lijstje over de most interesting foto’s van Flickr. Het is haast een ritueel. Net als dat voor velen de best nine van instagram dat mogelijk zijn. De best nine zag er overigens zo uit:

best nine instagram nldazuu 2018

Flickr Most interesting jaaroverzicht

Een traditie voor me is om jaarlijks ook van Flickr waar ik regelmatig mijn foto’s deel ook een jaaroverzicht te maken. Als je deze link naar mijn Flickr album jaaroverzicht volgt, zie je dat ik daar sinds 2010 jaaroverzichten in een collage deel. 

Graadmeter jaaroverzicht 

Ik refereerde er in deze blog, ‘de net niet beste 10 van 2017’ al aan.

Een belangrijke graadmeter voor me is Flickr. Al vanaf het begin dat ik fotografeer deel ik mijn foto’s op deze fotosite. Ik ben er begonnen met 0 volgers en inmiddels zijn er 6.600 volgers en heb ik er ruim 2.700 foto’s staan, die in totaal ruim 8.000.000 keer zijn bekeken sinds de eerste upload van 23 maart 2009. De graadmeter zie je onderstaand en komt tot stand via https://dopiaza.org/blog/ en dan Flickr set manager. Hier kies ik interestingness en bepaal de datum van upload tussen uiteraard 1-1-2017 en 31-12-2017. Interestingness omdat dit een mix is van views en favs. Voor instagram heb je best nine, maar ik ben amper serieus actief op instagram dus die laat ik buiten beschouwing. Ik heb er geen studie van gemaakt, maar het lijkt wel de meest logische keuze. Speel er zelf maar eens mee als je althans op Flickr actief bent. In mijn geval krijg je dan dit resultaat. Nogmaals de keuze vanuit Flickr en interestingness.

Het jaaroverzicht van 2017 zag er ongeveer zo uit:

Jaaroverzicht Flickr 2017

in 2017 bezocht ik met Aline en Maarten de Dolomieten en uiteraard de Posbank, was ik genomineerd voor de National Geographic fotowedstrijd Landscape photographer of the year, deed ik voor het eerst iets met Macro en schreef ik daar Macro voor dummies over en was ook de herfst goed vertegenwoordigd kijkend naar de beelden.

Jaaroverzicht 2018 Flickr

En dan over tot het doel van deze blog. Mijn Flickr Jaaroverzicht voor 2018. Zoals jullie hierboven al konden lezen gebaseerd op de algoritmes van Flickr. Maar kijk ik naar dit overzicht dan zitten daar wel 4 foto’s van mijn eigen top 18 over 2018 in 🙂 Ook niet verwonderlijk, want je kiest zelf wat je wilt delen en deze beelden zullen dus niet zoveel afwijken. Anderzijds ze wijken dus wel veel af, maar dat heeft alles te maken met hoe een foto op dat moment wordt opgepakt door het publiek en de volgers.

Even een paar feitjes over Flickr. Ik ben er sinds juni 2009 actief. 2009 was ook het jaar dat ik begon met fotograferen. Inmiddels staan er ruim 2.891 beelden van me op Flickr, waarvan 2015 foto’s verborgen! Dit heeft te maken met gebruiken van Flickr als album online die ik deel met deze website. In die ruim 9 jaar zijn mijn foto’s daar in totaal 9,564,134 bekeken! Wow! De verwachting is dat ik in 2019 wel de 10,000.000 views zal halen aldaar! Met ruim 114.000 views is de foto ‘Blue hour kasteel Raesfeld’ de best bekeken foto in mijn verzameling beelden aldaar. Gevolgd door de absolute nummer 1 van 2018 die jullie onderstaand in het midden zien: ‘2 minutes before sunrise @Posbank Veluwezoom’ met 108.000 views! Wauw! 

Flickr top 15 jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht Flickr 2018

Jaaroverzicht Flickr 2018

Opvallend voor me aan bovenstaande jaaroverzicht:

  • 5 foto’s direct om de hoek; Arnhem 3x en Lingewaard 2x
  • 8 blue hours, zowel ochtend als middag
  • maar 5 foto’s met een redelijk tot zeer egale lucht (amper of geen wolken)
  • geen mensen in beeld
  • 5 van 15 foto’s hebben een boom als onderwerp
  • 5 van de 15 foto’s bij zonsopkomst met mist

Tot slot

Er zijn best veel overeenkomsten met de best nine en mijn nog te publiceren persoonlijke jaaroverzicht. Uiteraard heb je hier zelf invloed op door wat je plaatst op deze kanalen. Hoewel ik bewust op Instagram en Flickr verschillende foto’s plaats zijn er meer dan voldoende overeenkomsten.

Belangrijkste voor mij is dat je duidelijk ziet waar ik actief in ben qua fotografie en dat in alle foto’s kleur een zeer belangrijke rol speelt. Maken dit mijn beste foto’s, ja bijna wel voor mij, alleen wat goed is en men niet goed vinden inhoudt, verschilt van persoon tot persoon en dat maakt fotografie zo lekker subjectief. Zo we zijn inmiddels bij nummer 399 (Robbie Williams – Feel) En dat voelen is voor mij een zeer belangrijk gegeven in mijn fotografie en komt goed naar voren in dit bovenstaande jaaroverzicht en sluit perfect aan bij mijn motto; ‘Make your Memory Today – vastleggen | beleven | herbeleven’ 

nb. Dit blog inderdaad in de tijdsduur out-of-the-blue geschreven en gepubliceerd op deze website in 10 liedjes van de TOP2000 🙂

 

 

error: Content is protected !!