Afgelopen weken waren er een paar super fraaie kleurrijke ochtenden te bewonderen en te fotograferen. Deze inspireerden me om in deze blog mijn tips om een kleurrijke ochtend te fotograferen te delen. Hoe pak ik het aan en wat heb je ervoor nodig om thuis te komen met kleurrijke foto’s.

Goede voorbereiding het halve werk bij fotograferen kleurrijke zonsopkomst 

app Clear Outside

Schermafdruk van de website app Clear Outside met veel details

Het is vrijdagavond. Even whatsapp contact met fotobuddy Sander. We hebben het over het weer. Zou het zaterdagochtend (11 januari) de moeite waard zijn om ‘op tijd’ op te staan. Onze kwakkelwinter, maakt het aantrekkelijker dan ooit om vooral niet op te staan. Het is makkelijk gezegd; ‘gewoon gaan’. Maar als het puntje bij paaltje komt, wil je niet je rust aan de kant schuiven voor je uit de hand gelopen hobby. Althans ik doseer mijn energie liever. Enfin, dankzij een tip tijdens de bijeenkomst van natuurfotografie en fotobuddy Sander ontdekte ik de app Clear Outside. Naast de app Weather pro die ook al veel richting geeft over het aanstaande weer biedt de app Clear Outside, aanvullende details over onder andere de bewolking. Want om boven- en onderstaande foto’s te maken wil je weten of er ‘hoge bewolking’ is. En vooral die details vind je in de app Clear Outside, want verschillende luchtlagen en zon betekenen simpelweg dat deze lagen de kleur gaan opnemen. Spektakel is dan vaak gegarandeerd om een kleurrijke ochtend te krijgen.

Goede voorbereiding kleurrijke ochtend II

kleurrijk in December

Een goede voorbereiding is het halve werk gaat zeker op bij het fotograferen van kleurrijke ochtenden, ‘weten waar je moet zijn’ en een ‘local patch’ hebben, een plaats waar je altijd voor dit soort omstandigheden op kan terugvallen is een enorme uitkomst.

Heb je dus een goed gevoel bij het weer en de atmosfeer (vooral dus die hoge bewolking en luchtlagen bewolking) dan is het niet alleen een kwestie van de wekker zetten. Nee, zorg er ook voor dat:

  1. Je de locatie kent en weet waar je in het schemer ’s ochtends vroeg wilt zijn (local patch hebben is dan een uitkomst!)
  2. Je kleren klaarliggen, zodat je zonder erover na te denken snel kunt aankleden,
  3. Ontbijtje voorbereid (afhankelijk van je reisafstand) 
    • neem in de winter als je verwacht langer buiten te zijn een thermosflesje ‘warm drinken’ mee en in de zomer een flesje water!
  4. Je fototas geprepareerd klaar hebben staan met daarin:
    • lege geheugenkaart in de camera,
    • het objectief die je wilt gebruiken en eventueel al de filterverloopring erop.
    • Instellingen voor landschapfotografie (lage iso, single AF punt, enkele opname, meerveldsmeting en RAW instelling) 
    • Volle accu’s, want je zult niet de eerste zijn die net op het moment suprême zijn accu leeg heeft. 
  5. Het adres van je fotolokatie in je telefoon of navigatie zodat je weet waarnaartoe te rijden.

Voordeel van dit alles:

ongecompliceerd op pad gaan. 

Wees op tijd om een kleurrijke ochtend te fotograferen

Kleurrijke zonsopkomst Huissen

De eerste foto die ik afgelopen zaterdag maakte, ruim driekwartier voor zonsopkomst. Ik wilde naar mijn bekende stekje toelopen, maar de ‘lijnen van het hek en het pad’ trokken mijn aandacht in combinatie met de fraaie kleuren.

Zorg dat je tenminste een uur tot drie kwartier voordat de zon opkomt in de beoogde foto omgeving bent. Zo ben je niet alleen op tijd, maar heb je ook nog de tijd om verschillende invalshoeken te bekijken, voordat het kleurenfestijn echt los barst. Eind december en afgelopen weekend was het een paar keer een waar kleurenfeest. Dan weten waar je moet staan, is het inspelen op de compositie met de dynamiek in de lucht. Veel kun je anno nu online voorbereiden. Er eerder zijn geweest, ‘gevoeld hebben’ hoe het is daar te fotograferen, bevordert de rust om een goede foto te maken zo ’s ochtends ‘vroeg’. Vooral naarmate de zomer zich aandient, sta je echt ‘vroeger dan vroeg’ buiten en dan is iedere afleiding er 1 te veel. Want geloof me, dit soort spektakel laat je hart sneller kloppen en juist dan moet je rustig blijven en niet als een kip zonder kop gaan rond rennen.

zonsopkomst met een van minuut tot minuut veranderend kleuren inferno

zonsopkomst met een van minuut tot minuut veranderend kleuren inferno, de vorige keer ben ik alleen aan de overkant steeds gebleven, maar omdat ik de lokatie goed ken en er op tijd was kon ik ook nog vanuit dit perspectief een beeld maken. Helaas is de markante boom in het water door de rietbegroeiing verborgen.

Het juiste objectief voor een kleurrijke ochtend

Idealiter bevat een kleurrijke ochtend een voorgrond met water, zodat de kleuren maximaal in je foto aanwezig zijn. Dan mag eigenlijk een groothoekobjectief niet ontbreken om de kleurrijke sensatie vast te leggen. Want je wil ‘veel’ in beeld brengen. Hoe mooier het kleurenspektakel en dus de lucht, des te groter je beeldhoek mag zijn is mijn vaste recept. Idealiter gebruik ik tijdens kleurrijke condities brandpuntsafstanden op fullframe tussen de 16 en 24 mm., maar sinds ik het Laowa 10-18 mm. ultra groothoekobjectief in mijn tas heb benut ik ook zeker de extremere brandpuntsafstanden van maar liefst 10, 12 en 14 mm.

Steeds vaker experimenteer ik met ultra groothoek zoals 10, 12 of 14 mm.

Steeds vaker experimenteer ik met het ultra groothoekobjectief zoals 10, 12 of 14 mm. Bovenstaande foto is op 12 mm. met de Loawa C-Dreamer 10-18 mm. objectief.

Camera-instellingen tijdens kleurrijke ochtenden

Diafragma

Qua instellingen kan ik het niet echt spannender maken dan een klein diafragma tussen de f/8 en f/11.  Simpelweg omdat je een voor- en achtergrond in focus wilt hebben. Dat is sowieso met een (ultra) groothoekobjectief niet zo ingewikkeld. Op mijn Sony A7RIII systeemcamera check ik dit altijd nog even met focuspeaking. Van belang is wel waar je je focus op instelt, daarin pas ik altijd 1/3e voor is 2/3e achter toe.

Sluitertijd & ISO

De sluitertijd was tijdens deze kleurrijke ochtend wel een aandachtspunt. Immers er stond steeds een licht briesje, genoeg om het riet in beweging te brengen. Dus mijn ISO-snelheid aangepast, zodat mijn sluitertijd bij f/8 en f/11 rond de 1/20e of 1/50ekwam, wat genoeg was om het wuivende riet te bevriezen.

Filters tijdens de kleurrijke zonsopkomst

Last but not least, gaan we filters gebruiken of niet. Ik heb wel mijn Benro FH MKII houder erop geschroefd en een paar opnames met de Benro Master series ND4 0.6 reversed grad gemaakt. Voordeel, de reversed grad stopt het meest felle licht af over de horizon en in dit geval heb ik het filter ook over het water gelegd. Nadeel, je ziet het effect licht terug in het riet, wat daarmee onnodig donker wordt, maar brengt wel een mooie doortekening in het water en lucht. En in de nabwerking hoef je niet extreem aan je hooglichten te werken want je contrasten zijn gewoon top.

HDR

Uiteindelijk heb ik vanwege het te donker worden van de horizon, besloten brackets van 3 te maken om het maximale uit deze kleurrijke ochtend te halen. Met 1 onderbelicht beeld op -1 een neutraal beeld en 1 beeld naar rechts belicht. Zo heb ik voldoende opties om alle kleuren mee te nemen in mijn uiteindelijk beeld. Uiteindelijk speelt hier het dynamisch bereik van je camera mee. De Sony A7RIII is echt voortreffelijk op dit vlak om een onderbelicht beeld, zelfs met ISO400 nog veel ruimte te hebben de schaduwen te verbeteren, zonder bijkomende nadelen.

Kleurrijke zonsopkomst Grote Bloem

Met de kleuren op hun hoogtepunt teruggevallen op een bracket van 3 opnames

Nabewerking en afwerking van de kleurrijke RAW files

Uiteindelijk alle foto’s ingeladen in Lightroom en ze bij het importeren enkele tags meegegeven. Daarna foto keuzes gemaakt, welke wel en welke niet. En dat blijft het moeilijkste tijdens de selektie van de beelden uit dergelijke kleurrijke zonsopkomsten fotograferen.
Vervolgens gespeeld met vooral twee belangrijke elementen die de kleur uit je RAW files halen. De eerste is het kleurprofiel, ik kies hier voor mijn Sony vooral het kleurprofiel Adobe landschap, terwijl bij Canon koos ik altijd het Canon camera kleurprofiel Landschap. Deze zorgt voor intense kleuren en meer oranje. Speel hier maar eens mee. Anderzijds ook met de witbalans gespeeld, omdat de kleuren nogal warm en intens waren en ik iets van blauw miste, met de witbalans gespeeld. Eerst op automatisch, toen vond ik het te koel worden en dus voorzichtig weer naar rechts om zo de juiste balans tussen de koele en warme tones te vinden, om uiteindelijk met een radiaalfilter het middengedeelte weer de juiste kleuren te geven. 

na RAW filevoor RAW file SOOC

Foto nabewerkingdetails voor kleurrijke zonsopkomsten

Vervolgens het traditionele recept van hooglichten, schaduwen toegepast en een gegradueerd of radiaal filter selectief toegepast. Om vervolgens de beelden die ik geselecteerd heb in Photoshop af te werken. Vanuit Photoshop en TK7 actions op 2048 px en verscherpen geëxporteerd naar JPEG. Deze stap levert momenteel de beste beelden voor de website op. Nb. enkele beelden ook via de Adobe Lightroom cloudbased app toegevoegd, immers na afloop van deze kleurrijke ochtend fotograferen ben ik tijdens het wandelen met de hond uitgegleden en daarbij mijn enkel ernstig geblesseerd. 

Boom aan het water

Kleurrijke ochtend fotograferen aan het water, hoe de takken plooien van deze boom gaf een mooi grafisch effect om vast te leggen

Heb je vragen, wil je meer weten schroom dan niet ze te stellen.

//Dave

Meer kleurrijke beelden van December en Januari 

error: Content is protected !!