Vorige week was ik aanwezig op een begrafenis. Wat me daar trof was de kracht van het beeld en hoe we dankzij beelden herinneringen ophalen, versterken en een kijkje in het leven van de ander krijgen om zo de herinnering levend te houden. Welkom bij deze nieuwe blog: zomerse maand Juli in beeld.

Wat me vooral trof, is dat die gewone beelden van je eigen leven, met je gezin, je vrienden en familie samen ook belangrijk zijn om vast te leggen. Dat laatste doe ik te weinig. Gelukkig is dit makkelijker dan ooit met onze smart phones, maar toch herinneringen vastleggen ook van dichtbij is even wat me trof. En daarom ook direct een wake up call voor mij om ook dichtbij huis en in huis misschien wel momenten vast te leggen voor later, je weet maar nooit. Dankzij de komst van Kashia, onze Toller, die nu ruim 16 weken is, ben ik dat niet helemaal vergeten!

Kashia, Toller, Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Kashia (13 weken)

Samen op pad in de zomerse maand Juli

Herinneringen maken doe ik het liefste samen als het gaat om fotografie. Regelmatig, ga ik erop uit en vaak niet alleen. Hoewel de laatste tijd wel wat meer alleen, want vriend P@tje kon helaas de laatste tijd niet vaak meer mee. Reden, niet synchroon lopende agenda’s en door gezondsheidsklachten aan Patricks zijde… Gelukkig bracht het ons in deze zomerse maand Juli weer eens samen op pad. Kermis aan de rand van Rhenen met een fraai verlichte Cunera kerktoren. Sja en dan mag een kleurrijke opname zoals dit niet ontbreken van mijn fotobuddy die me vaak vergezeld in het blauwe uur.

Patrick van Wolferen, P@tje, zonsondergang

Een zomerse avond eindelijk weer eens op pad met P@tje

zomerse maand Juli en monument op de heuvel

Als we het over herinneringen hebben dan past het monument ‘Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe’ hier ook in. In september en oktober 1944 werd op deze plaats zwaar gevochten tussen Britse en Duitse tank- en infanterie-eenheden. Het kapelletje is geplaatst om de inwoners van Bemmel (gemeente Lingewaard) aan het slagveld op en om De Heuvel (ten zuidwesten van Huissen) te herinneren. De kapel bevindt zich op het voormalige slagveld.

Ik kwam op deze locatie dankzij een foto die ik op Instagram zag van Paul Glastra. Deze inspireerde mij om eens bij het kapelletje te gaan kijken. Aangezien ik niet zo vaak in deze hoek van Lingewaard kom, was ik daarom extra verrast toen ik zag dat deze omgeven was met een fraai graanveld. Terwijl ik er eerst overdag was, met wat donkere wolken, besloot ik ’s avonds terug te keren. Dit keer had ik eindelijk weer eens het juiste moment in combinatie met het juiste plekje gevonden. En dus een perfect moment om deze foto te maken in de zomerse maand Juli. Meer foto’s zien van dit zomers landschap en erover lezen kan in dit blog bericht.

Lingewaard, Huissen, Bemmel, graanveld, zomer landschap, graan, zomer

Monument op de heuvel, zomerlicht

John Frostbrug Arnhem tijdens zomerse maand Juli

Geheel ongepland belande ik samen met Maarten Takens deze maand Juli ook weer eens bij de John Frostbrug in Arnhem. Naast dat het een historische locatie is, vanwege de slag om Arnhem, ook een iconische plek voor mij qua fotografie. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik hier ook stond met Maarten, toen we juli 2012 ontdekte dat deze brug ’s avonds fraai verlicht is. Deze keer waren we er omdat de Rijn door de aanhoudende droogte laag stond. Ik had medio 2014 al eens hier een soortgelijke foto gemaakt met laag water, maar mede door de PC crash die ik in september 2014 meemaakte, verloor ik deze serie foto’s. Dus een perfect moment om te fotograferen. En mede dankzij de ultra groothoeklens van Sigma, de 12-24 mm. uit de Art serie kon ik deze foto’s opnieuw maken. Immers dankzij deze gigantische groothoek is het mogelijk zo dichtbij de brug te staan en de fraaie details en verlichting vast te leggen. En geheel tegen de gewoonte in, besloot ik in de nabewerking deze foto eens om te zetten naar zwart wit middels de befaamde app van DxO NIK Silverfx.

John Frostbrug Arnhem avondfotografie

Door de zomerse hitte en de droogte is de waterstand van de Rijn zeer laag, wat weer nieuwe foto mogelijkheden biedt.

Fotowalk tijdens zomerse maand Juli in Amersfoort met Richard Dijkstra

Om deze website mogelijk te maken heb ik hulp gehad van Richard Dijkstra! Wat een #eindbaas is hij. Ik kende hem via Flickr en nu en dan hadden we contact. Onder andere resulterend in een fotowandeling over een besneeuwde Posbank. Toen ik eind December besloot om mijn website te gaan veranderen, vond ik inspiratie in Richards website. Naast inspiratie bleek hij zelfs bereid me met zijn kennis te willen helpen deze website te veranderen. En zo gingen we begin van dit jaar samen aan de slag. Ondertussen verzorgd Richard nog steeds op maandelijkse basis website support. Hij zorgt er onder andere voor dat mijn site steeds beter geoptimaliseerd wordt qua snelheid en ook werken we aan de verbeterde vindbaarheid. Maar eerst moesten we nog de verrichte samenwerking voor deze website goed afsluiten. Dus voor wat hoort wat, nam ik hem ook eindelijk maar eens mee uit eten. Want dat was de deal die we gemaakt hadden onder andere. Een betere locatie dan Amersfoort dat mooi voor ons beide in het midden van Nederland ligt, konden we ons niet bedenken. En dus na een goed gesprek en een heerlijke hap eten, zijn we in het gouden uur door Amersfoort gewandeld met onze camera’s.

Amersfoort fotowalk met Richard Dijkstra in het gouden uur

Amersfoort fotowalk met Richard Dijkstra in het gouden uur

Nieuwe mogelijkheid om herinneringen vast te leggen Sony ILCE-7M3 (Sony A7III)

Na alle verhalen over de fantastische Sony A7III gezien en gelezen te hebben, wilde ik deze camera weleens zelf aan de tand voelen. Met de zomervakantie in het vooruitzicht was er het perfecte moment om dat eindelijk eens te doen. Aanleiding om deze camera uit te proberen, is vanwege het plan om dit najaar mijn Canon 5DMKIII te vervangen. En na recente positieve ervaring met de good old Fuji X-T1 en de voorliefde voor fullframe kun je momenteel niet om de Sony heen. Dankzij fantastische contacten met CameraNU.nl en Sigma Benelux ontving ik in mijn eerste vakantie week al deze camera met zowel de Metabones als Sigma MC-11 adapter om met Canon EF lenzen te kunnen fotograferen. Dat was ook 1 van de belangrijkste zaken die ik wilde uitvinden of dit een optie was die zou kunnen werken: ‘bestaande Canon lenzen houden en combineren met de Sony A7III systeemcamera.’

Arnhem, nieuwe brug, Rijn, zonsopkomst

Na een plaknacht naar de stadsblokkenwerf gereden en deze foto vlak voor zonsopkomst gemaakt met de Sony A7III (alleen bewerkt in Lightroom geen filters gebruikt)

Eerste indruk Sony A7III

Dus een van de eerste dingen die ik deed zodra ik de camera en adapters in mijn bezit had was naar mijn vaste testlokatie te gaan. En waar anders kan dit beter dan aan de Rijn bij de John Frostbrug. Daar had ik een week ervoor samen met Maarten ook al met de Sigma 12-24 mm. Art lens gefotografeerd met mijn Canon 5DMKIII en dus ook nu dit direct maar met de A7III dit maar eens gedaan. En het resultaat zie je hier. Opvallend voor mij als je beide foto’s uit beide camera’s naast elkaar zet (heb inmiddels ook andere beelden 1:1 tussen mijn Canon 5DMKIII en de A7III kunnen vergelijken) is dat de A7III een fractie meer scherpte biedt en minder ruis als je in de donkere delen van de brug enigszins de schaduwen gaat oplichten. Kortom een interessante eerste indruk in de zomerse maand Juli in middels onderstaande foto kun je een kleine indruk krijgen hiervan. In een ander blog meer over mijn ervaringen met de Sony A7III.

Huissense dag 2018, traditie en fotograferen om herinneringen vast te leggen

Huissense dag 2018 bij Café het Moment

Huissense dag 2018 bij Café het Moment. ISO3200 f/4 1/40e panorama handheld 9 horizontale beelden

De laatste twee dagen van deze bijzondere zomerse maand Juli besloot ik met een fantastisch leuke foto opdracht die ik min of meer via P@tje kreeg. Een van de bekendste en populairste cafés in Huissen organiseerde de avond voor de Huissense dag en tijdens de Huissense dag een feestje. De opdracht was om de sfeer deze 2 avonden vast te leggen. Zodat de beelden voor de toekomst hergebruikt kunnen worden. Kortom een hele maand Juli die onverwachts in het teken in feite stond van mijn fotomotto: ’Make your memory today’ en toepasselijker dan ooit; “Beleven – vastleggen – herbeleven”.

Onderstaand de maand Juli in beeld

error: Content is protected !!