Al jaren maak ik op het einde van het jaar de balans op. Dit jaar pak ik het anders aan. Geen top 23, maar zoals ik al gestart was op Instagram, de 10 hoogtepunten met de beelden die het predicaat Make your Memory Today hebben. Op deze pagina, lees verder en scroll door naar beneden de top 10 aan beelden, die ik met bloed, zweet en tranen en na vele innerlijke discussie met mezelf en de hulp van 3 fotovrienden heb samengesteld.

Feitjes uit mijn fotografisch jaar 2023 

2023 nam ik afscheid van de Sony RX100VII, na 2,5 jaar trouwe dienst en te weinig gebruik, heeft deze nu een nieuwe eigenaar bij een collega van me gevonden. Ik weet zeker dat de camera daar ver mee op reis gaat. Mijn oude vertrouwde Tenba tas (Solstice 24L) verruilde ik voor een nieuwere, ruimere en nog fijnere om te dragen Tenba rugtas van het type Axis V2 24L. Dit jaar werd ik in April 50. Een hoogtepunt zeer zeker. Daarmee verwelkomde ik ook de 50 mm. Sigma Art f/1.4. Tijdens mijn verblijf in IJsland sneuvelde het Sunway statief dat ik in bruikleen had van de importeur en een Benro grijsverloopfilter. Verder zijn er in dit fotografische jaar 2023 geen bijzonderheden op gear gebied te melden, ik ben meer dan tevreden met de Sony A7RV en Sony A7IV en de objectieven die ik in mijn tas heb, dus  daar kunnen we in 2024 lekker mee vooruit. 

drone foto top down Texel fort

Een foto die niet de top 10 haalde, maar wel degelijk in mijn selectie van keepers aanwezig is. Eén van de weinige drone foto’s die ik maakte dit jaar. Deze in dit geval van het prachtige stervormige Texelse fort de Schans dat bij Oudeschild ligt. 

Dit fotografische jaar 2023 maakte ik min of meer het gelijke aantal foto’s als in 2022! In mijn lightroom bibliotheek staan voor 2023 ruim 12.000 opnames. De beelden uit IJsland spelen hier zeer zeker een hoofdrol in. Een kwart van de beelden in dit fotografische jaar 2023 komt uit IJsland, maar een deel van de grote hoeveelheid beelden komt door selektief toepassen van HDR, panorama’s en vooral focus bracketing. Een functie die ik in de beelden bij het Kapelletje of andere landschappen ben gaan toepassen en vooral als je met de lange lens zoals de 100-400 mm. werkt. Dan heb je soms zomaar 25 tot 30 beelden die de Sony maakt. En sja niet al deze beelden heb ik uitgewerkt, dus die staan voor later (als ik met pensioen ben 😉 ) mooi nog in de bibliotheek klaar. In tegenstelling tot anderen gooi ik niet alles weg, wat ik niet gedeeld heb. 

Mijn top 3 objectieven waren:

 1. Tamron 28-200 mm. f/2.8-5.6
 2. Sony GM 100-400 mm. f/4.5-5.6
 3. Sigma Art 50 mm. f/1.4

Tot 2021 was ik een echte groothoek gebruiker en was de 16-35 niet van mijn camera af te krijgen. Dat is veranderd, door de wijze waarop ik fotografeer en ermee omga. In dat licht is het logisch dat de allround zoomlens Tamron 28-200 momenteel altijd wel op mijn camera te vinden is. Simpelweg omdat het past bij de “Kiekn’ wat ’t Wot” fotografie stijl.

Vooruitblik op het fotografische jaar 2024 

Strand van Kijkduin (Den Haag) tijdens het gouden uur.

Een foto van een heerlijke zomerse avond op het strand van Kijkduin. Samen met Sander en Julien de zomer inluiden en afscheid nemen van Julien die van Den Haag naar Fribourg (Zwitserland) ging verhuizen. Met een lekker koud biertje en snacks aan zee samen genieten van de avond en herinneringen ophalen. En toen de zonsondergang wat kleur bood maakte ik nog snel deze foto van Sander die iets ging fotograferen verder op aan zee.

Plannen, ideeën en dromen

Kijk ik vooruit naar 2024 dan hoop ik qua gear (spullen) de recent geïntroduceerde Sigma 70-200 mm. Sport f/2.8 eens aan de tand te kunnen voelen. Er is ook interesse in de A7rC als alternatief voor de Sony A7IV, om zo een compactere en licht gewicht ‘altijd-bij-je-camera’ te hebben, met dezelfde mogelijkheden als de A7RV die ik al een jaar met enorm veel plezier in mijn bezit heb. Wie fotografeert heeft ook een computer. Omdat ik best veel schrijf (interviews en columns o.a. deze website en natuurfotografie.nl) overweeg ik mijn iPad Pro van 2021 in te ruilen voor een 14″ Macbook. Maar dit allemaal zijn zeker geen ver gevorderde plannen, gewoon ideeën en interesses. Veel belangrijker qua fotografie is dat ik vooral wil doorgaan met wat ik deed, genieten van de momenten dat ik er op uit kan om te fotograferen. En dus ook in 2024 door met de fotowandelingen en workshops.

Verheugen op fotografisch jaar 2024

Waar ik me enorm op verheug is de fotoreis die ik al eind februari-begin maart met Sander en Julien naar  Lake District ga maken. Maar ook de zomervakantie die we zullen doorbrengen op Texel, de nieuwbouw woning die dit voorjaar betrokken kan worden zijn mooie vooruitzichten. In de herfst van 2024 is het plan om samen met P@tje, onze honden en uiteraard onze vrouwen naar Zuid Duitsland te gaan om daar o.a. het wereldberoemde sprookjeskasteel Neu Schwannstein te fotograferen. Hopelijk kan ik ook eens in November bij Roberto in de Dolomieten te gast zijn. Maar hopelijk ook een storm aan zee samen met Johan, Karin en Ellen te fotograferen en hopelijk een 4e poging om vanaf de Euromast samen met een toffe groep fotografen uit de omgeving van Rotterdam, georganiseerd door Arisca, een zonsopkomst vast te leggen.

(Fotografisch) Jaar 2023 hoogtepunten

Blik op de Euromast, de Maas en de havens op de achtergrond tijdens het gouden uur

Een van de hoogtepunten was letterlijk en figuurlijk vanaf de Port of Rotterdam tijdens de workshop voor CameraNU waar ik Ellen van den Doel supporteerde en zelf na mijn hoogtevrees overwonnen te hebben een paar beelden kon maken. (panorama van 4 liggende beelden op 124 mm. Sony A7RV + Tamron E 28-200 f2.8-5.6 1/25e sec. f/9, ISO100.)

 • Coldplay live concert samen met mijn dochter die me dat cadeau had gedaan voor mijn 50e verjaardag!
 • IJsland 2023, samen met Julien en Sander. Zie mijn blog op deze pagina. De vlog die ik samen met Sander maakte bekijk je hier op YouTube.
 • Podcast scherpte diepte voor cameranu, 8 afleveringen gemaakt over 8 uiteenlopende fotoonderwerpen. Op de website van Cameranu bekijk, beluister en lees je er alles over. Meest indrukwekkende was de aflevering die we samen met Remko de Waal en Eddy Wessels maakten over journalistieke fotografie. Meest uitdagend en ver uit mijn comfortzone de aflevering over portretfotografie samen met Lightshaper Michiel Fischer en fotografe Josefien Hoekstra.
 • Fotowandelingen met Dutch Photo Academy. Begin 2023 zijn we hiermee gestart, we wilden een laagdrempelig alternatief binnen het programma van workshops en fotoreizen van DutchPhotoAcademy bieden, waarin gezelligheid en samen genieten van de natuur en onze hobbies centraal zou staan. Ik wandelde over de Dutch Serengeti, door het lentebos op Planken Wambuis. Waarbij dit najaar we ook in Brabant met Paul Begijn en in mijn omgeving het park en de Veluwezoom bewandelden.
 • Heidekoorts bekijk en herbeleef je hier. Ook maakten Sander en ik er samen een vlog over. Deze bekijk je hier op onze YouTube pagina, de Sander en Dave vlog.
 • Texel, zomervakantie 2023. 14 heerlijke dagen gehad, vakantie is überhaupt altijd al fijn, maar als je dan zoals dit jaar dikke wolkenluchten erbij hebt kun je weer eens wat anders fotograferen. Het was gelijktijdig dit jaar een van de weinige momenten dat ik aan zee heb gefotografeerd, iets wat ik normaliter wel een paar keer paar ja doe. Ik begon het jaar weliswaar aan zee in Januari (Westkapelle) maar pas op Texel zag ik de Noordzee pas weer.
 • Herfstkriebels een term die ik in navolging van de heidekoorts ga hanteren voor het allermooiste fotoseizoen van het jaar, de herfst. Vergis je niet, de andere drie seizoenen hebben ook zeker hun karakter, maar de herfst beleef ik toch altijd wel anders. Bijna ieder week end ben ik eropuit geweest, met als afsluiter een dag of 2 winterbibbers op de laatste dagen van de herfst. Je leest hier deel 1 van mijn herfstkriebels en op deze pagina deel 2 van de herfstkriebels.
 • Interviews voor natuurfotografie; met Roberto Colletti, Saskia van Kuijen, Suzan Schwartz en Femke van Straten. Eerstdaags verschijnt nog Swen Holkamp (shx.photography) en Diana Mulder.
 • Backup systeem back on track. Moderne camera’s zoals de Sony A7RV en A7IV produceren serieuzes bestanden. Dus tijd om mijn NAS een upgrade te geven. Dankzij Drone piloot en IT guru David Schurink, aka Dutchdroneviews, kon ik dit realiseren. Zijn kennis en ervaring zorgen er nu voor dat ik sinds dit jaar weer even vooruit kan met bestanden backuppen en op mijn NAS wegschrijven. Gelijktijdig 2 USB drives die een andere rol kunnen innemen en mijn MacStudio die ik gebruik voor de foto’s waar ik nu mee werk. As we speak (eind december 2023) staat alles weer gereed voor een nieuw fotojaar, 2024 in beeld.

Smartphone fotografische top 10

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook bij mij niet en qua fotografie gebruik ik de smartphone regelmatig als hulpmiddel. Dit jaar heb ik geprobeerd meer met de smartphone te fotograferen. Onderstaand een tiental beelden die ik maakte met de camera van de iPhone12 pro en sinds de zomervakantie met de iPhone 14 Pro Max. 

Tijd voor de foto’s die ik zelf in mijn fotografisch jaar en top 10 plaats. Niet persé omdat het de beste, mooiste of spectaculairste zijn. Nee gewoon omdat “Make your Memory Today” er voor meer dan 100% voor geldt. Immers ik fotografeer om herinneringen vast te leggen, niet om locaties te bezoeken en plaatjes daarvan te verzamelen.

Top 10 beelden fotografisch jaar 2023

In tegenstelling tot andere jaar dit jaar geen 23 beelden maar slechts 10 beelden die mijn fotografisch jaar 2023 weergeven.  Een proces dat ik ieder jaar weer lastig vindt, maar met de hulp van drie fotovrienden is het me gelukt. Dank Sander, Julien en Ellen voor jullie feedback. Kill your darlings blijft het motto hierin.

Nog even paar feitjes over onderstaande foto’s uit de fotografische top 10 van 2023

 • 5 beelden met de Sony A7IV en 5 beelden met de Sony A7RV.
 • 4 verschillende objectieven gebruikt.
  • 1 beeld Sigma 60-600 mm.
  • 5 beelden met de Tamron 28-200 mm.
  • 2 beelden met de Sony GM 16-35 mm. 
  • 2 beelden met de Sony GM 100-400 mm.
 • 3 beelden op 35 mm. wijdste beeld 18 mm. en langste beeld 400 mm.
 • 4 beelden op f/8 en 4 beelden op f/11
Top 10 - 2023

10 Veerhaven Rotterdam blue hour. (Sony A7RV + FE 16-35mm. F2.8 GM 0.8 sec. f/8.0, ISO400 18 mm.) Een avond om niet snel te vergeten. Eigenlijk was ik van plan om met zonsondergang op de Euromast te staan. Maar de demonstratie van Palestijnen in verband met de oorlog op de Gazastrook gooide roet in het eten. Dus terwijl de kleurrijke zonsondergang bezig was, liep ik over de maaskade richting de Erasmusbrug. Daar vond ik dit tafereel, met de grote plas in de voorgrond trok mijn aandacht. Na wat zoeken kreeg ik de zalmtoren mooi in de reflectie zichtbaar en kwam ik met dit onverwachts mooie beeld in het blauwe uur thuis. 

Heidekoorts op de Ginkelseheide

9: Heidekoorts. (Sony A7RV + FE 100-400mm. f4.5-5.6 GM OSS 1/20e sec. f/11, ISO160 op 250 mm.)  Een septemberochtend boordevol mist en nog steeds de fijne roze-paarse kleuren. De boom in de achtergrond liet zich mooi zien in de mist om daarmee nog meer balans in het beeld te krijgen. Ja ik blijf verzot op het paarse goud en hopelijk kan ik ook in 2024 meer mensen aansteken met de heidekoorts.

A Horse with No Name op IJsland 2023

8: Horse with no Name….. (Sony A7RV + E 28-200mm f/2.8-f/5.6 1/200e sec. f/8, ISO200 op 99 mm.) even wat licht en precies op dat moment stapte dit kleine IJslandse paardje het licht in. De besneeuwde heuvels en de dreigende wolken maken het plaatje compleet voor mij. En dat zomaar langs de kant van de weg. Ik weet het niet meer zeker, maar volgens mij hebben ik al mijn stops die ik mocht roepen benut deze fototrip. Sander, Julie en ik noemen dit ook wel RSS – road side snapping. En over dat liedje A Horse with no Name, je leest er meer over in mijn blog

Strand Estrahorn IJsland

7: Eystrahorn, het strand en de twee fotografen. (Sony A7IV + 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS | Sports 023 1/320e sec. f/8, ISO400 op 323 mm.) Als fotograaf kies je vaak je eigen koers, richting en invalshoek. Ik had elders gefotografeerd, Sander en Julien waren verderop op het strand bij Eystrahorn hun ding gaan doen. Dankzij de 60-600 mm. die ik van SIGMA Benelux te leen had kon ik dit prachtige beeld tijdens zonsondergang maken. De kleuren, het licht en dan de twee mannen verderop op het strand, een onvergetelijke herinnering.

Kapelletje op de Heuvel met bloeiend graan en dreigende wolkenlucht

6: Kapelletje op de Heuvel zomer 2023. (Sony A7RV + FE 16-35mm F2.8 GM 1/100e sec. f/13, ISO100 35 mm.) Het was geen makkelijk seizoen dit jaar bij het kapelletje. Ondanks de meevaller dat voor het tweede jaar op rij er graan stond, hadden wat kleine stormpjes en stevige buien in de voorgrond het graan geplet. Maar door anders te componeren, in dit geval lager over het graan heen te fotograferen op 35 mm. kreeg ik dit beeld. Dat er nu en dan dit soort ‘dreigende luchten’ voorbij trokken maakt voor mij als liefhebber van wolkenluchten het landschappelijk beeld compleet. In mijn blog over het Kapelletje op de Heuvel zie je deze lokatie door de seizoenen heen. Ook deze winter was ik er even te vinden zoals je in deze vlog op mijn blog over de herfstkriebels deel 2 kunt zien.

Regenboog en regenbui boven het Rozendaalse veld

5: Rozendaalse veld. (Sony A7IV + E 28-200mm F2.8-5.6 1/250e sec. f/11, ISO640 op 33 mm.) Een zaterdagochtend, nog even met Kashia wandelen. Met een noordelijke stroming en buienluchten in de weersvoorspelling en de zon die mooi achter me zou staan, was het een logische keuze om naar deze plek te gaan. En na enkele minuten wachten liet de zon zich nog even zien, terwijl het al begon te regenen, lichtte het landschap voor me op en kon ik dit beeld maken. Dit is mijn favoriete licht en sfeer in een beeld. Ik hou zeer zeker van kleur, maar dit licht…. ik heb er graag een nat pak voor over wat hierna ook gebeurde!

De Hervormde kerk in Den Hoorn (Texel)

4: De Hervormde kerk in Den Hoorn (Texel). (Sony A7IV + E 28-200mm F2.8-5.6 1/60e sec. f/11, ISO320 op. 50 mm.) Een geliefd fotografiepunt is dit plekje op Texel voor mij en vele andere fotografen. Steeds als ik op het eiland ben, moet ik even via het Lagewegje rijden om dit mooie tafereel te zien en als het even kan vast te leggen. Ook deze avond tijdens mijn zomervakantie op Texel besloot ik er vlak voor het gouden uur te gaan kijken. En het licht ontvouwde zich prachtig in dit gouden uur. Het wit van de kerk in combinatie met de grassen gaven het geheel een sfeer alsof het een schilderij uit de tijd van Vermeer en Rembrandt is. Helaas verraden de zonnepanelen op het dak in de achtergrond dat het toch echt een beeld uit 2023 is. Net als foto 5 is dit licht met deze wolken een moment waar je me altijd voor mag bellen. 

Tulpen in de klei

3: Tulpen in de klei. (Sony A7IV + FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS 1/125e sec. f/5.6, ISO400, 400 mm.  Ook dit jaar zou ik geen tulpen doen. Toch deed ik het. Samen met P@tje-fotografie de polder in bij Pannerden. Daar lag een mooi kleurrijk veld tulpen. Eerst traditioneel landschapfotografie gedaan en het tulpenveld zo vastgelegd, maar naarmate het licht zwakker werd met de 100-400 eens wat anders gaan proberen, want sja die klassieke landschapjes van een bollenveld die kende ik wel. En dankzij het water wat op enkele plekken tussen de bollen stond, leverde me dit beeld op. Ook hier laag gaan zitten en door de lens op 400 mm. en op volledige lensopening van f/5.6 in te stellen, ISO op 400 om het beetje wind wat er was de bewegingsonscherpte op de tulpen mee te compenseren door een sluitertijd te krijgen van 1/125e ontstond dit beeld. Achteraf heb ik in de nabewerking de kleuren wat matter en het oranje deel wat zachter gemaakt.

De boom in het water

2: Kleurrijke zonsopkomst bij de boom in het water. (Sony A7RV + E 28-200mm. F2.8-5.6 0.4 sec. f/8, ISO100 op 35 mm.) Een to go local patch om de hoek is wat ik iedere fotograaf gun. Dat ik er meerdere heb is een bonus, zeker als spontaan zoals op deze ochtend begin februari de lucht al vroeg begon te kleuren. En als je dan bij je plekje aankomt, kun je in eerste instantie je ogen niet geloven. Er staat iemand in het water en in mijn beeld. Al snel herpakte ik me en zeker toen ik de fotograaf zo mooi in de compositie zag staan. Even later herkende hij me, en zo maakte ik al begin 2023 dit beeld van een van mijn favoriete fotoplek met fotograaf Tressmendous aka Menno in mijn beeld. De boom in het water en de man in het water, ik zeg 1+1 = 3.

 

Strand van Stokksnes met de Vestrahorn en Batman in de achtergrond

1: Zonsopkomst op het strand van Stokksnes, Vestrahorn. (Sony A7RV + E 28-200mm F2.8-5.6 0,4 sec. f/11, ISO400 (5 liggende beelden tot 1 panorama samengevoegd) Een ochtend die begon met dat gevoel van ohhhh als deze lucht maar er nog is als we er zijn die je dan tijdens de rit hiernaartoe ziet. Wind, kou en deze kleuren en dan voor de eerste keer met zonsopkomst hier staan. Nigel Danson zegt altijd in zijn vlogs “It doesn’t get and better than this!”. Nou dat ging hier helemaal op. Ondanks pas dag 3 van een negendaagse reis zeiden Sander, Julien en ik tegen elkaar; “Alles wat hierna komt is bonus!”. Kortom om deze eindejaarsblog en deze top 10 af te ronden, dit beeld was letterlijk en figuurlijk een hoogte punt van 2023 en daar sluit ik hier graag deze blog mee af.

 

Bedankt voor het lezen en kijken. Tot in 2024.

//Dave

error: Content is protected !!