Het is het einde van het jaar. Tijd voor het finale overzicht, tijd om de balans op te maken en mijn eigen persoonlijke foto overzicht van 2018 te delen. Eigenlijk maken we het hele jaar door wel een lijstje of een overzicht. Toch zijn ze op het einde van het jaar extra bijzonder. Had ik in eerste instantie net als vorig jaar een top 10 medio November al af, klaar en gereed. Toch bedacht ik me. Het wordt een top 18 over 2018. En de nummer 1 foto van 2018 die vinden jullie onderaan in dit overzicht, boordevol weetjes en feitjes en gedachten bij de desbetreffende foto Er is nog veel te zeggen over 2018, maar dat houden jullie ten goede van me. Anders wordt het wel een bijzonder lange blog! Laten we het bij een overzicht houden.

Eerst maar eens een feitje. Deze vind je ook her en der in dit overzicht van 2018 terug

Belangrijkste feit is dat ik afscheid nam van Canon en overstapte naar Sony. Het blog dat ik deels klaar had over deze overstap heb ik nooit gepubliceerd, wellicht komt dat nog. Maar feit wil dat ik 465 foto’s met de Sigma sd Quattro H, 1.366 foto’s met de Fuji X-T1 (die ik mocht lenen van fotovriend Maarten Takens), 3.896 foto’s met de Canon EOS 5DMKIII en 6.229  foto’s met de Sony A7III fotografeerde die ik sinds eind juni in mijn bezit heb. De meest gebruikte lens; 16-35 mm., gevolgd door de 24-105 mm. en 12-24 mm. En ISO100 vertegenwoordigd bijna 50% van mijn foto’s. Meer feiten verderop in dit overzicht.

De 18 foto’s van 2018. Waarom 18? Ach keuzes maken is niet mijn sterkste eigenschap. Fotobuddy P@tje zei het weleens over me: “Jij vindt alles leuk!” Zo eigenwijs als ik ben betwist ik dat nog steeds, maar ten aanzien van foto keuzes niet!

18. Blue hour Rotterdam

Rotterdam, avondfotografie, top 2018, blue hour, Sony A7III

Als je dan toch in de buurt ben, camera meenemen en hier gaan fotograferen. Maakt niet uit of dit al 100.000 keer gedaan is. Gewoon doen, want zeg nou eerlijk, dit is toch on Nederlands mooi. Ik schoot hem met de Tamron 28-75 mm. f/2.8 lens. Het is dat ik een Sony 24-105 mm. lens heb, anders had ik deze gekocht en zou het maar zo mijn meest gebruikte lens kunnen worden. Deze lens had ik een weekje in bruikleen via CameraNU.nl, met als vraag of ik er iets over kan zeggen en schrijven voor hun blogwebsite. Zo gezegd zo gedaan. Positieve aan deze lens, scherp en perfect in balans met de Sony A7 serie systeemcamera’s.

In 2018 heb ik 12.390 foto’s in mijn bibliotheek staan. 1/3eervan gefotografeerd met de Canon 5DMKIII en 2/3emet de Sony A7III. Dit laatste is niet verwonderlijk, want ik schoot in de zomer een aantal reportages, dan loopt al snel het aantal foto’s op. Ook is het najaar mijn seizoen qua fotografie als ik dit vergelijk met andere overzichten.

17. United colours of autumn

Het is nog begin van de herfst, temperaturen zijn nog steeds hoog als ik deze foto schiet op de heide bij Renkum. Ook hier kun je goed zien in de voorgrond dat de heide flink te leiden heeft gehad van de hitte en als gevolg daarvan de droogte. Samen met Sander Grefte was ik hier deze ochtend. En hoewel bij aankomst in het donker er amper sprake was van mist, zette deze alsnog op. Gelukkig had ik die ochtend wat tijd voor mijn werk, want toen eenmaal de zon erbij kwam zorgde de mist en de zon samen voor een prachtig schouwspel. Samen met de opkomende zon kleurden deze bomen perfect en kwam de foto pas ech tot leven!

16. Monument op de heuvel

Landschapsfotografie, de seizoenen, het licht, lijnen en de atmosfeer. Elementen die een foto maken of breken. Ik wilde graag een graanakker vastleggen, wat voor mij typisch is voor de zomermaanden. Tot mijn verbazing vond ik er een paar vlakbij huis. Maar dat dit markante kapelletje zo mooi omgeven zou zijn door het goudgele graan, dat was een verrassing voor me. Daarna ettelijke keren hiernaartoe gereden om te fotograferen zonder geluk, want telkens het verkeerde licht of een strakblauwe of grijze lucht.  Totdat op een zomerse avond, ik de lucht zag veranderen. Geen seconde getwijfeld, camera gepakt en gaan fotograferen. Alles kwam hier perfect samen. Dit is wat ik zo mooi vind aan landschapsfotografie: lijnen, compositie en de lucht die het afmaakt! Ook nog eens met deze foto genomineerd in de fotowedstrijdvan fotoboeken maker Cewe, Made in Holland. Die ik alweer 3 jaar geleden op mijn naam wist te schrijven. Ik was daar overigens dit jaar met 2 foto’s genomineerd.

15. Kleurexplosie Veluwezoom

Lees het weerbericht, volg het weer en ken je omgeving. Na eerst op een andere plek te zijn geweest en daar al snel gezien dat er geen mist was en vooral dat de beoogde bomen al hun herfsttooi verloren hadden, direct plan B gekozen. Dit bracht ons naar het Rozendaalse veld en daar kwamen we ‘Just in Time’. Bijzondere aan deze kleurrijke ochtend; “Eindelijk weer eens op pad met fotobuddy P@tje!” Enneh meer foto’s van deze ochtend zie je in het maandoverzicht van Oktober. Een maandelijks foto overzicht dat ik sinds April heb toegevoegd aan deze site. November 2018 ontbreekt alleen nog steeds 😉 

14. Typisch Nederland

Molen de Vlinder met de westbetuwefotograaf

De westbetuwefotograaf.com en ik heb vrijwel wekelijks een lijntje met elkaar. Hij verwend ons de laatste jaren met supermooie beelden van de vroege ochtend met nevelige condities en fraaie kleuren. Eind Mei was ik weer eens op pad met hem en schoot een schitterende ochtend volop met dit soort sfeerfoto’s, waarvan dit een van de eerste van die ochtend was. Vooral het verloop in de lucht met de warme tones en de koele tinten van het gras spreken mij aan.

Meest gebruikte brandpuntafstand is 16 mm. met ca. 1.200 foto’s. Daarna is 24 mm. met 1.000 foto’s een goede tweede, nipt gevolgd met ca. 900 foto’s met niet verwonderlijk 50 mm.!

13. Arnhem Noord – park Klarenbeek, klein Zwitserland

Soms herinner je een fotolokatie en besluit je er eens langs te rijden. En dat deed ik op een middag, om vervolgens de volgende ochtend direct terug te gaan en zo in de vroege herfst, deze eerste herfstkleuren vast te leggen. Het kleine beetje nevel met de lakenfelders (koeien) op de juiste plek zorgt ervoor dat dit voor mij een foto is die absoluut in de the make your memory today foto top 18 thuis hoort 🙂

12. Sonsbeekpark

Sonsbeekpark watervalSonsbeekpark waterval

Een van mijn doelen was om eens wat te fotograferen in Sonsbeekpark dit jaar. Uiteindelijk belandde ik hier pas in de herfst. Een ander doel was om meer uit Adobe Photoshop CC te halen. In deze foto is beide gelukt en zoals jullie zien in het voor en na beeld.

11. Tradities

herfstlaan, herfstkleuren, nevel, bosfotografie

Ik kan er niet omheen, een laan met herfstkleuren en wat nevelige condities. En ook dit jaar bezocht ik deze locatie voordat ik naar mijn werk moest. Saillant detail, ik kwam veel te laat op mijn afspraak, maar met een hele gave serie foto’s! De fotograaf in de achtergrond (geen flauw idee wie het is) zorgt voor een focus punt en diepte. En o’ja ISO2500, f/5 met 1/250eop 100 mm. Ik schoot dit vanuit de hand en bewust 1/250eom zo met deze ‘lange lens’ i.c.m. de IBIS (in body stabilisatie) geen bewegingsonscherpte te krijgen.

Ruim 1/6e van de foto’s 2.391 om precies te zijn fotografeerde ik op f/16. 1.718 op f/11 en 1.768 op f/8. Of te wel diafragma waardes die thuishoren bij een landschapfotograaf.

10. Kashia ‘Baloo’ v.d. Amandelgaard

Toller, Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Absoluut hoogtepunt in 2018 is dat we gezinsuitbreiding zouden krijgen in de vorm van onze eigen hond. Dus een foto van hem mocht absoluut niet ontbreken in deze serie. Eerder in 2018 kregen we al het goede nieuws dat we op de wachtlijst stonden bij Kennel van de Amandelgaard. Op 14 April het nieuws dat Kashia geboren was. 3 juni 2018 zijn we hem gaan ophalen en dit is een van de eerste foto’s die ik van hem maakte. Kashia is overgens van het ‘merk’ Nova Scotia Duck Tolling Retriever ook wel  afgekort ‘Toller’ genoemd.

9. John Frostbrug Arnhem ‘de ouwe Brug’ 

John Frostbrug Arnhem, ouwe brug, Arnhem, a Bridge too Far, Slag om ArnhemJohn Frostbrug Arnhem, ouwe brug, Arnhem, a Bridge too Far, Slag om Arnhem

Al vele malen door mij en inmiddels vele anderen gefotografeerd en een zeer geliefd onderwerp in het blauwe uur. Doordat het al sinds het voorjaar zeer mooi weer is en behoorlijk droog, stond de Rijn extreem laag. Dit biedt nieuwe perspectieven voor het fotograferen van deze Arnhemse brug. En in combinatie met de groothoeklens van Sigma, de 12-24 mm. f/4 Art krijg je dit soort perspectieven. Deze foto is op f/9, 30 seconden, ISO200 en 13 mm. geschoten. Hoewel de blue hour er voor mij zeker mag zijn, er toch eens voor gekozen om te zetten naar zwart-wit en afgewerkt in NIK Silver FX.  In combinatie met de voorgrond en de spiegelgladde Rijn vond ik dat deze foto absoluut niet mocht ontbreken in dit overzicht. Het is en blijft mijn lievelingsplekje hier bij de ouwe brug in Arnhem. En is precies de plek waar ik als ik zin en tijd heb om te fotograferen altijd naar toe kan gaan.

In September van dit jaar bezocht ik samen met Aline het fotografisch zeer aantrekkelijke Opaalkust. In 4 dagen tijd schoot ik hier maar liefst 850 foto’s. Dit is ook direct een voornemen van me in 2019 – selektiever fotograferen en tevreden zijn met wat je hebt geschoten!

8. Reitdiep

Groningen, Reitdiep, Groningen, blue hour

Het Reitdiep is een echte instahotspot las ik op de blog van Laura Vink. Ja het is zeker een populaire lokatie maar ondanks dat deze al door velen waarschijnlijk nog mooier dan deze gefotografeerd is, heb ik er geen enkele moeite mee om zelf ook deze foto te maken! Enneh blue hour avondfotografie, helemaal mijn ding. En als je dan in Groningen mag zijn voor werk, dan kan een bezoekje aan deze prachtige locatie gewoon niet ontbreken. En dan eindelijk zijn de condities bijna perfect met wat doortekening in de lucht en amper wind, zodat het water een spiegelvormt. 

Lightroom kent een sterren systeem, die ik gebruik om mijn beste (* ster), super beste (***sterren) en allerbeste (*****sterren) te markeren. Van de ruim 12,000 foto’s hebben er 130 *ster en 407 maar liefst ***sterren en 169 foto’s zijn gelabeld met *****sterren. Dit maakt het voor mij wat makkelijker deze top 18 over 2018 samen te stellen. Leuke daarvan is ook weer, ik leer er weer van door terug te kijken en te herbeleven. 

7. Rockanje aan Zee, sunset

Sunset Rockanje aan Zee, seascaping, sunset, zonsondergang, zee, Noordzee

Terwijl in het oosten van het land voor de zoveelste keer de temperatuur ruim boven de 28 graden zou eindigen die dag. Toog ik met enkele liefhebbers afkomstig van de Life on Pixels fotogroep naar Zeeland. En wat is er dan mooier om een lucht zoals deze te kunnen vastleggen op het einde van een heerlijke dag fotograferen aan zee met aangename temperaturen. 

6. Posbank tijdens het ochtend blauwe uur

2018 heeft alle weerrecords gebroken qua zomer, droogte en hitte. Slachtoffer van deze extreme weersomstandigheden is onmiskenbaar de heide. Bloeit deze normaliter eind Augustus prachtig roze, paars en purper. Dit jaar was er amper die kenmerkende fraaie kleur te vinden, zoals ook in deze foto zichtbaar is. Desondanks ben ik er samen met fotobuddy Sander Grefte diverse ochtenden naar de fameuze heuvels van de Posbank geweest. En dan ga je andere plekjes opzoeken en ontstaan er nieuwe perspectieven in de vroege ochtend. Nb. Deze foto is genomen omstreeks kwart over 6. Het ochtend bluehour met het vleugje paars aan de horizon balanceren voor mij perfect de kleuren met de voorgrond. De lijnen zorgen voor diepte en de mist voor ultieme sfeer 🙂 

5. Zonsopkomst op de Ginkelse heide

Zonsopkomst Ginkelse heide bij Ede

Afgesproken met meester heide fotograaf Peter Bijsterveld. En door het ontbreken van de andere grootmeester in heidefotografie, Sander Grefte, zorgde hij voor de nodige koffie deze vroege ochtend en ik voor de koeken. Maar die kwamen pas aanbod, nadat we ons hadden kunnen uitleveren op het fotograferen van de Ginkelse heide. Het licht en de kleuren waren ons goed gezind, zo vlak voordat de meteorologische herfst op 1 september zou beginnen. En zoals je ziet, het onderwerp in het midden van je foto plaatsen, I don’t mind J

4. In the Spotlight, Posbank Zijpenberg

Posbank, Zijpenberg, boom, heidelandschapPosbank, Zijpenberg, boom, heidelandschap

Met de #heidekoorts die ondanks de droogte toch vat op me had gekregen, toch nog maar even naar de Posbank toe gereden. Enerzijds zodat de hond even uit kon en anderzijds om met mijn net nieuwe Sony FE2.8 16-35 mm. GM lens te fotograferen. Ik moest ‘m gewoon uitproberen!

Gelukkig was het weer me goed gezind, want deze dreigende luchten en dito licht was precies wat ik nodig had voor deze foto. In combinatie met de Benro ND4 0.6 Master series hardverloop grijsfilter de lucht wat extra contrast gegeven. En vlak voordat de regenbui zou toeslaan, nog net dit laatste stukje licht kunnen vangen die precies op de goede plek zijn werk deed. En ondanks de droogte en de verbrande heide, voor mij een volwaardige foto die absoluut in de top 10 een plek verdiend! Want zeg nou eerlijk, alles in fotografie draait toch om licht en niets anders dan licht? Enneh ook dit verhaal, van de droogte en wat het deed met de Posbank, hoort bij Make your Memory Today!

We naderen de top 3, maar nog eerst een klein feitje.

In 2018 publiceerde ik 26 blogs op deze website nldazuu.com. Maar op natuurfotografie.nl waar ik sinds januari van dit jaar voor ben gaan schrijven, verschenen er dit jaar 7 columns van mijn hand. `Bij CameraNU.nl, waar ik sinds 2014 voor mag schrijven, verschenen er dit jaar maar liefst 9 artikelen van mijn hand! Heel varierend want van review van Gear ook een paar leuke inspiratie tips mogen verzorgen. Hoogtepunt, met maar liefste 3 items; ‘Zomerse landschappen, het paarse goud en Winterse plaatjes vertegenwoordig mogen zijn in het magazine ‘Beeldrecepten’ dat ze uitgaven ter gelegenheid van hun 15-jarige bestaan.

Rond de zomer werd ik door fotoclub.nl gevraagd ook items voor hun website te maken, daar publiceerde ik inmiddels alweer 5 artikelen, waarvan 2 over het blauwe uur. Je mag me ondertussen dus denk ik wel de schrijvende fotograaf noemen 😉

3. Palen in zee

Petten aan Zee, Palen in zee, zeelandschap, sunset, zonsondergang, lange sluitertijdPetten aan Zee, Palen in zee, zeelandschap, sunset, zonsondergang, lange sluitertijd

Samen met je gezin naar Petten aan Zee rijden tijdens de krokusvakantie. Wandelen langs het strand met je gezin. Ik die wat langer bleef hangen op het strand, want sja die fotografie hobby hè! Dus zij gingen alvast in het nabij gelegen strandrestaurant wat drinken en opwarmen. Ik die met zijn laarzen in zee de zon ziet ondergaan en van compositie naar compositie holt. En dan als de zon net achter de horizon verdwenen is, spelen met het aflopende water om de vegen in het water te creëren. Kortom genieten en nog een genieten, ook van de vele foto’s die het oplevert en deze nu nog steeds de mooiste is vind ik. In deze foto was een sluitertijd van 1,6 seconde voldoende om het juiste effect te krijgen. (Exif: 5DKIII + 16-35 mm. f/4L IS USM 27 mm., 1,6 sec. – f/8,0 – ISO100) Verder qua Lightroom niet veel gekke dingen gedaan, anders dan wat met licht, kleur en een cameraprofiel….

2. Posbank, ‘Rainbow in the Sky’ of ‘2 minutes before sunrise’

Beste foto op flickr 2018, Posbank 2018

Een foto die in 2018 volgens het flickr algoritme de meest interessante foto op mijn tijdlijn daar was. Een foto ook met ruim 108.000 kijkers, mede dankzij een onverwachte top 10 plek in Explore. Maar vooral een foto die ik zelf graag wilde maken, maar terwijl ik daar die ochtend was, toch thuis kwam met een ontevreden gevoel. Daarover schreef ik in dit blog: “Een dunne scheidslijn tussen tevreden en ontevreden!”  

Een standpunt die ik een week voordat ik deze foto maakte van Sander Grefte cadeau had gekregen. Hij had daar al eerder een super gave foto van gemaakt in de herfst. De eerste keer was leuk, maar toen ik een week later alleen naar boven liep en de mist al zag, moest ik mijn koppie er goed bij houden! Wat een stuitermoment en vooral wat een ochtend was dit. Magische kleuren, mist. Kortom alles kwam op het juiste moment bij elkaar. Ik schoot nog net niet een geheugenkaartje vol. Achteraf gezien ben ik super blij met de beelden. Alleen als je het blog wat ik er toen over publiceerde leest, leer je dat ik in eerste instantie niet tevreden was. Nu achteraf gezien, zeker wel tevreden met deze hele serie beelden van deze magische machtig mooie foto ochtend.

en dan komt alles voor 2018 tot een einde. Je laatste blog voor dit jaar is een feit en moet je nog 1 ding doen. De nummer 1 foto van dit jaar publiceren. Dat is voor ondanks de andere 17 prachtige foto’s toch echt deze foto onderstaand.

1.  Fotograferen aan de Opaalkust, Audresselles (Frankrijk)

Opaalkust, Audresselles, Frankrijk, zonsondergang, landschapOpaalkust, Audresselles, Frankrijk, zonsondergang, landschap

Simpelweg omdat deze foto een weekend symboliseert van alles wat ik met fotografie heb, ik heb hier 4 dagen kunnen vastleggen (dus lekker fotograferen), dat mocht ik samen beleven met Aline die gek genoeg was om een lang weekend met me mee te gaan naar de Opaalkust. En nu met deze foto als mijn persoonlijk mooiste, herbeleven.

Een spontaan idee en wat geapp leidde tot het boeken van een appartement in Wissant en dus naar de Opaalkust gaan. Samen reden we op een vrijdagavond naar Noord-Frankrijk. En van zaterdag tot maandag genoten we van alles wat op dat moment de Opaalkust ons te bieden had. Van fotograferen in de regen met een schaap dat de hele tijd stoïcijns zijn kont naar ons gekeerd hield, onstuimige zee bij de mosselpalen en opklaringen die ons een fraai schouwspel boden, tot en met een ongekend stuitermoment aan de kust bij Audresselles ’s avonds waar deze foto de mooiste herinnering aan is! 

Het licht in de voorgrond, de huisjes en het gouden licht. Alles wat ik mooi vind aan fotografie. En dan daar in je eentje in de wind staan te genieten en de wereld om je heen vergeten. Maar vooral dat je in zo’n weekend ook  heerlijk kan afschakelen van werk en drukte thuis. Kortom herbeleven en nu ik weer deze foto zie, ik weer maximaal dat moment herbeleef van die fraaie zonondergang, dat briesje vanaf zee en de zon die rechts van ons onderging. Net als in dat lied van Imagine Dragons eventjes ‘on top of the world’. Die emotie en vooral het plezier en de onbezorgdheid die ik daar had, sja dan moet dit wel mijn nummer 1 beeld zijn, die ik verrassend genoeg amper op andere plaatsen dan in het eerdere blog gedeeld heb..

Tot slot

Met deze laatste alinea van 2018, wil ik iedereen bedanken voor wat we samen in 2018 beleefd, vastgelegd en herbeleefd hebben. Op naar 2019, de teller staat weer op 0. In een nieuwe blog neem ik jullie mee in mijn plannen, en vooal mijn voornemens voor het nieuwe fotojaar. Dank je wel voor het lezen en mee herbeleven. Een reactie stel ik zeer op prijs, hier op Flickr, Facebook of Instagram, als het maar een reactie is.

//Dave

Nog even alle foto’s in 1 overzicht.

 

 

error: Content is protected !!