Normaliter publiceerde ik maandelijks een blog met mijn maand in beeld. Zoals je wellicht gemerkt hebt is dat er de laatste maanden niet van gekomen. Met de vakantie vlak voor de boeg en de tijd en creativiteit weer aan de juiste zijde, tijd om een fotografie terugblik over het eerste half jaar te schrijven en te publiceren. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Om met de deur in huis te vallen – er mag een liedje komen dat niet heet “Het duurt te lang”, nee het zou wat mij betreft kunnen heten “Het gaat te snel!”. Ongelofelijk is het besef als ik terugblik in mijn fotobibliotheek en de datum 1 juli zie staan. Over een paar dagen begint mijn zomervakantie en het lijkt nog als de dag van gisteren als ik dat ik door de sneeuw liep te wandelen over de Ginkelse heide. Nog erger wordt het als ik terugblik en besef dat het nu precies een jaar geleden is dat ik in deze periode de overstap maakte van Canon naar Sony en inmiddels al aan mijn derde Sony toe ben! Maar ook ongelofelijk als ik zie dat ik toch nog veel, maar niet meer dan voorgaande jaren gefotografeerd heb. Kortom welkom in deze blog over de eerste zes maanden van het jaar 2019.

Januari terugblik op fotografie in winterse sferen

Stond vooral in het teken van blue hour fotografie en het testen van de filters van H&Y voor CameraNU. Dit laatste leverde me enkele nieuwe fraaie beelden van de Arnhemse John Frostbrug op. Maar eind januari herinner me ook nog goed, omdat terwijl ik een bezoek afspraak had in Bergschenhoek er ook sneeuw was voorspelt. Kortom camera mee en maar hopen op een mooi plaatje. Diezelfde avond een monsterfile als gevolg. En als je dan toch de camera bij je hebt, dan maar lekker fotograferen. En mede dankzij Peter Bijsterveld de wondere wereld van TKPanels en Luminousity masking aan het ontdekken geslagen met de onderstaande foto als eerste resultaat.

Toyota Material Handling Nederland blue hour

Van de nood een deugd maken, als er dan toch file staat dan kun je net zo goed maar even gaan fotograferen!

Fotografie terugblik op februari: ‘vallen en weer opstaan!’

In februari viel er ook nog wat sneeuw, wat me ’s ochtends voor werktijd naar de Ginkelse heide bracht. Een heerlijk moment genieten in de vers gevallen sneeuw. Om vervolgens diezelfde maand ook weer eens met fotobuddy Patrick op pad te gaan. Iets wat we de laatste tijd helaas niet meer veel samen doen, maar wel direct een onvergetelijke herinnering oplevert zoals je kon lezen in deze blog en waar ik deze foto’s aan te danken heb. In deze maand ging ik door met spelen met de magnetische H&Y filters,  maar ook met de LOAWA magic shift converter. Een unieke converter voor de Sony gebruikers om een soort van shift lens te creëren. Een blog over deze lens is gemaakt, maar wacht nog even met publicatie als ik mijn twee artikelen over panoramafotografie afgerond heb.

Doesburg en winterse bui voor het blauwe uur begon

Stadsgezicht op Doesburg met de Loawa Magic Shift Converter

Als ik terugblik op de maand Februari dan stond deze dus in het teken van mijn camera crash. Gelukkig mocht ik de Fuji X-T1 met wat lenzen van fotobuddy Maarten Takens lenen. En zo nam ik deel aan het eerste foto uitje met de Stap Vakfotogroep. Dit bracht me in de avond naar de Maasvlakte waar Liesbeth een mooie route had uitgezet en onderstaande foto een mooie terugblik van is!

Maavlakte industrieel landschao

Maasvlakte industrieel landschap tijdens avondofotgrafie workshop met STAP fotovakgroep, foto met de H&Y filters.

De maand februari sloot ik af met een heerlijk weekend samen met Julien en Sander in Zeeland. We begonnen in de mist bij Zeeland brug en wat een uniek beeld bracht dat. Om vervolgens in datzelfde weekend ook in mijn t-shirt in de zon te genieten van een biertje op het terras en vervolgens daarna een bijzonder fraaie zonsondergang bij Westkapelle vast te leggen.

Zeeland, Long exposure fotografie

Zonsondergang op het strand van Westkapelle

Maart, carnaval, langs de lijn en eekhoorntjes in de fotografie terugblik

Begin Maart stond ik in de stromende regen in het centrum van Huissen om de carnavalsoptocht te fotograferen. Geïnspireerd om andere dingen te doen dit jaar door mijn deelname aan de STAP fotovakgroep, bedacht ik me dat leuk verklede mensen tijdens de carnavalsoptocht niet alleen kleurrijke beelden kan opleveren, maar ik ook kan oefenen met continue autofocus en goed vastleggen van bewegende en feestvierende mensen.

Carnavalsoptocht Huissen, carnaval, optocht, Huissen, Lingewaard

P@tje tijdens de Huissense carnavalsoptocht 2019

Lichtfestival

Diezelfde maand was er een uniek evenement gaande bij kasteel Doornenburg. Daar was voor de eerste keer het lichtfestival georganiseerd. Niet wetende wat ik ervan moest verwachten ben ik eerste samen met Heleen en camera, maar zonder statief, gaan kijken. Dit gaf me de gelegenheid een idee te krijgen van de mogelijkheden. Vervolgens ben ik een dag later weer gegaan. Ditmaal wel met statief en ik was vroeg omdat ik in het blauwe uur wilde fotograferen. Gelukkig stond ik vooraan en kon snel naar de plek waar ik vandaan wilde fotograferen. Ook hier kwam de 12 mm. groothoeklens, 16 mm. en de Magic Shift Convertor goed van pas.

Lichtfestival Doornenburg

Lichtfestival Doornenburg

Blue Hour Deventer

Blue hour Deventer

Ter voorbereiding van mijn blue hour lezing voor fotokring Deventer bracht ik ook nog een bezoekje aan Deventer om een blauw uur foto te maken.

Hoogtepunt in mijn fotografie terugblik van het eerste half jaar

Het hoogtepunt van de maand bevond zich letterlijk op het einde van de maand maart. Samen met 3 andere begenadigde fotografen (Remco, Wim en Marlow)  zijn we in Zeeuws-Vlaanderen vanuit boshut Clinge gaan fotograferen. Maar niet voordat ik die avond ervoor al op het strand van Domburg samen met Marlow een paar avondopnames van een unieke zonsondergang kon fotograferen. De boshut is inmiddels alweer opnieuw geboekt. We gaan in de late herfst van dit jaar weer. Want wat heb ik een fotoplezier gehad met het fotograferen van de snelle wendbare eekhoorntjes, roodborstjes, mezen, pimpelmezen, boomklevers en de bonte specht.

Eekhoorn vanuit boshut Clinge

Genoten tijdens de eerste keer fotograferen vanuit een boshut

April terugblik op bloesem, bollen en blue hour

Het voorjaar is het kantelmoment om wel of niet blauwe uur foto’s te maken. Immers naarmate April vordert en de dagen lengen, wordt het mooie moment van het blauwe uur een uitdaging. Dat mooie moment is voor mij dat kantoorpanden, huizen en architectuur nog verlicht zijn. Het kantelpunt was voor mij midden April toen ik op een vrijdagavond nog besloot naar Ede te rijden. Ik had van mijn collega namelijk de tip gekregen dat ons pand, in de voorbereiding op het oranjebal dat in ons kantoorgebouw zou plaatsvinden vlak voor koningsdag, aan de buitenzijde verlicht zou zijn. En dat was het! Maar op het moment suprême, juist dat het blauwe uur zijn hoogtepunt zou bereiken, doofde de verlichting in het pand! Gelukkig had ik nog wel de volle opkomende maan rechts in beeld als extraatje.

Toyota Material Handling Nederland in het voorjaar

Blauw uur fotografie van pand Toyota Material Handling Nederland tijdens een heerlijke avond in het voorjaar

Gelukkig zijn er medio April ook die heerlijke momenten om bloesem te fotograferen. Hoewel ik me had voorgenomen dit jaar er niet te veel energie in te steken, heb ik dat lekker wel gedaan. En gelukkig maar, want het maakte me erg vrolijk. Op natuurfotografie.nl lees je mijn column hierover.

Bloesem tussen de madeliefjes door

Ieder jaar word ik weer vrolijk van de sfeer die bloesem creeërt

Het is paasweekend. De wekker loopt heel vroeg af als ik onderweg ga naar Schermerhorn voor een zonsopkomst te fotograferen. Alles lijkt op zijn plaats te zijn als het gaat om die klassieke Hollandse foto van tulpen en molens. Wat een heerlijk moment is het toch als je zo vroeg in je weekend besluit er op uit te gaan en je thuis komt met foto’s die je al geruime tijd wil maken. In mijn blog dat ik hier eind April over publiceerde lees je er alles over. Nog steeds heerlijk om te zien en het fijne van terugblikken op de mooie herinneringen.

Panorama bollenveld te Schermerhorn

een Nederlandse klassieker, panorama van Schermerhorn en haar molens

In de Mei terugblik– een ongevraagde pauze in fotografie!

Eind April sloeg voor de tweede keer dit jaar het noodlot toe! Een minder fraaie terugblik, want terwijl ik tijdens perfecte condities mijn passie landschapsfotografie aan het uitoefenen was, stond klaarblijkelijk mijn camera niet goed vast op mijn statief. Wederom sneuvelde mijn A7III!  Alleen dit keer duurde het wat langer alvorens we wisten waar we aan toe waren. Dat betekende letterlijk dat mijn fotografie tot stilstand kwam en er amper nieuwe beelden gemaakt werden. De zin en ook het vertrouwen was compleet weg. Ondanks dat ik met de Fuji X-T1 van fotovriend Maarten Takens er al vrij snel weer op uit ben gegaan, heb ik fotografie gelaten voor het was deze maand mei. Toch pakte ik om de hoek, thuis in mijn woonwijk, een fraai moment mee.

Huissen Loovelden het eiland

Huissen, Loovelden. Blik op wat ze noemen het Eiland

Maar toen eind mei het bericht kwam dat ik de nieuwwaarde uitgekeerd kon krijgen – heb ik via CameraNU.nl mijn nieuwe set direct besteld. In dit geval – dankzij de cashback acties die er liepen van Sony, het naderende vakantiegeld en eindejaar bonus die eraan zat te komen -gekozen na lang twijfelen voor de Sony A7RIII met 16-35 mm. en 100-400 mm. lenzen, beide uit de G-Master lijn. En zo stond ik op de valreep van de maand Mei naast fotobuddy Sander Grefte die ook net zijn nieuwe Nikon Z6 had ontvangen. En waar kun je beter je eerste foto’s met je camera maken als op de Posbank.

Posbank landmark, de dode boom

Posbank, de bekende ‘dode boom’

Het plezier en de zin om te fotograferen kwam ook terug mede een heerlijke dag pielen met de camera in urban omgeving, die vanuit de STAP fotovakgroep op de agenda stond. Hoewel ik er in eerste instantie tegen op zag, in verband met vermoeidheid en het lage energieniveau dat ik had door mijn drukke werkweken, werd het uiteindelijk een prachtige fotodag als ik er nu op terugblik. Mede ook dankzij de gloednieuwe Toyota Corolla die ik dat hele weekend van Toyota dealer van Gent mee had en perfect aan de tand kon voelen tijdens de reis naar de omgeving van Vaals en het Belgische Luik. Ergens in een oude legerkazerne schoot ik deze plaat op het einde van de dag en het was het licht wat me er toe zette om deze onderstaande foto te maken, naast de vette kleuren. 

Urban in een oud legerkazerne

Urban fotografie of Graffiti fotografie

Juni – er gebeurt iets in de lucht

Ondanks de hitte die we in Juni enkele dagen mochten ervaren, was het ook een feest om nu en dan met de camera aan de slag te zijn. Zo begon de maand bij het befaamde kleine kerkje van Homoet.

Ondanks de hitte die we in Juni enkele dagen mochten ervaren, was het ook een feest om nu en dan met de camera aan de slag te zijn. Zo begon de maand bij het befaamde kleine kerkje van Homoet. Ik hou van dit licht over het weiland en geniet van het dynamisch bereik van de A7RIII om nog maar te zwijgen van de details.

En na de traditionele zomer BBQ met sales team Noord van Toyota Material Handling was het genieten op de Deventer Wilhelmina brug waar het letterlijk een ongekend kleuren spektakel werd boven het mooiste stadje aan de IJssel, Deventer met als eyecatcher de Grote Of Lebinus kerk.

Deventer vlak na zonsondergang

Stadgezicht Deventer met uniek kleurenspektakel (geen Photoshop!)

De maand Juni is ook de maand dat veel gewassen op de akkers, zoals graan, een geliefd beeld kunnen opleveren. In de buurt van Oosterbeek had ik op een heuvel een mooie plek gezien en verhip, ook hier werkte de kleur in de hemel fraai mee. 

Zomers landschap

Graanveld in de omgeving van Arnhem

Toen ik enkele dagen later in de maand Juni, ergens op de langste dag, weer op pad gegaan ging trof ik het wederom met een fraaie wolkenlucht en kleur op het graanveld.

Graanveld tijdens het gouden uur

Het gouden uur op zijn best!

Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken (Noctilicent Clouds) boven Huissen Loovelden

Maar ken je dat moment bij jezelf dat je omhoogkijkt (althans ik doe dat vaak als landschap fotograaf, omdat wat er in de lucht gebeurt je landschapsfoto kan maken over breken!) en denkt; “Wat is dat dan?”. Dus in rap tempo liep ik naar een fotostekje waarvan ik wist dat ik ook een reflectie in het water kon meenemen van deze bizar mooie lucht tijdens het blauwe uur. Pas toen ik thuis kwam en een tweet voorbij zag komen van weerman Reinier van den Berg wist ik dat ik de befaamde lichtende nachtwolken op de gevoelige plaat had vastgelegd.

Lightroom tip in de terugblik

Tot slot in deze terugblik over het eerste half jaar een kleine tip. Luminousity masking in Lightroom i.c.m. radiaal filters is iets wat als ik door mijn foto selectie van het eerste half jaar blader vele malen heb toegepast. Echt een aanrader om je in het verdiepen. In deze videoclip van Thomas Heaton demonstreert hij op eenvoudige manier hoe je dankzij deze Lightroom functionaliteit meer uit je foto’s haalt. 

Vooruitblikken op

Denemarken, Houvig Fort

Denemarken, Houvig Fort, Søndervig

Inmiddels verblijf ik in Denemarken als ik deze blog post schrijf. En ondanks dat het zomerweer en de temperaturen nog lager zijn dan in februari toen ik in Zeeland was – laat ook de lucht zich van zijn beste kant hier zien – onderstaand alvast een voorproefje van mijn Denemarken vakantieweek. Wat deze maand me verder gaat brengen is waarschijnlijk seascapes en dan gaan we naar mijn fotografische hoogtepunt van het jaar toewerken; het paarse goud proberen op fraaie wijze vast te leggen.

Tot dan.

Fotografie terugblik eerste half jaar 2019

error: Content is protected !!