Na mijn avontuur in 2019, om de tulpenvelden te fotograferen met een klassieke molen, zei ik dat ik niet per sé meer de bollenvelden hoefde te fotograferen. Anno 2021 ging ik toch weer een tweetal keren op pad om de tulpenvelden te fotograferen. Kijk je rond op de bekende social media dan staat het al sinds eind februari vol met foto’s van de tulpen. Wat maakt het dat wij landschapfotografen zo verzot zijn op de tulpenvelden te fotograferen. In deze blog leg ik het uit.
Licht, lucht, lijnen en de tulpenvelden fotograferen
Voor mij persoonlijk is alles samen te vatten zoals dit tussenkopje al zegt: licht, lucht en lijnen. Immers bollenvelden, althans totdat Albert Dros een paar jaar geleden zijn lage standpunten en fotostacking techniek erop losliet, legde je klassiek vast met een iets hoger standpunt. Zo kreeg je de lijnen van de paden als een perfecte diepte werkende lijn. Dus lijnen en diepte. Vaak in het voorjaar kun je daarbij op tellen dat het licht en daarmee ook de lucht zeer smakelijk kan zijn. Zelf fotografeerde ik de tulpen slechts een paar keer bij zonsopkomst, vaak overdag met typische Hollandse wolkenluchten zoals we die in het voorjaar kennen. Daarbij komt voor mij, net als bij de heide, dat een tulpenveld prachtig is als kleurrijke voorgrond om vast te leggen. Kortom 3 ingrediënten waarom ik toch ook dit jaar weer erop uitgegaan ben om de tulpenvelden te fotograferen. En om een tulpenveld als landschapfoto compleet te maken dan hoort daar een molen bij.
Tulpenvelden fotograferen en 5 landschapfotografen
Ik vroeg een vijftal landschapfotografen waarom zij zo graag de tulpen fotograferen.
Goede voorbereiding het halve werk bij fotograferen van de tulpen
Dit jaar was het dé gewassen fotograaf, Jeroen Schouten die me uitnodigde om mee te gaan fotograferen bij de tulpen in de flevopolder. We hadden eerder dit jaar afgesproken dat ik eens met hem mee op stap zou gaan, in mijn beleving een veld met boerenkool 😃 maar het werden dus tulpen. Jeroen over de aantrekkingskracht van de tulpen en waarom hij ze fotografeert: “Kleur, typisch Hollands, inlopende lijnen, symmetrie. Dat is wat ik vaak probeer vast te leggen en dat vind ik mooie beelden. Tulpenvelden/bloemenvelden hebben dat allemaal. En ik bereid de plekken altijd goed voor, en dat vind ik leuk om te doen zodat ik wat meer onderscheidend ben/probeer te zijn. Bij de tulpen/bloemenvelden is dat altijd hard nodig want ze staan elk jaar ergens anders. Dat laatste geldt misschien meer voor andere soorten dan tulpen 🤔
Kleurrijk en Hollands
Albert Lamme: “Ik denk dat het gaat om het kleurrijke, Hollandse en uitdaging. Dat laatste om de compositieleer te verbeteren. Een tulp is een tulp. Maar is elke ook weer anders. Zijn stand is anders, de tulpenvelden staan elke keer ergens anders, er zijn contouren rondom de tulpen waar je mee kan spelen.”
Tulpenveld als local patch
Ellen van den Doel zegt hierover: “Het is een onderdeel van mijn leefomgeving de tulpenvelden. Dus daardoor voelt het extra leuk om de tulpen mooi vast te leggen. Trots op Flakkee noemen ze zoiets geloof ik. 😉Daarnaast hou ik van kleur! Valt niet op toch op mijn insta? 🤭🙈 Dus daarom trekken de tulpenvelden ook enorm! Net nog zo maar een rondje gewandeld langs de tulpen en het zien van zulke grote vlakken kleur blijft dan toch bijzonder om te zien. Zeker omdat het de tulpenbloei ook maar zo kort duurt. En doordat ik ieder jaar foto’s van de tulpenvelden maak voel ik een soort van uitdaging om de lat voor mezelf steeds hoger te leggen. Dat houdt het leuk, geeft nieuwe uitdaging. Soort van je local patch vastleggen, maar dan steeds anders.”
Spectaculaire foto’s neerzetten van de tulpen
Albert Dros over zijn tulpen mania: “Gewoon puur omdat tulpen een leuk onderwerp zijn om te fotograferen. Het is niet zo moeilijk om een relatief mooie foto van de tulpen te maken, maar toch een uitdaging om een ECHT spectaculaire foto neer te zetten en vernieuwend te zijn in het fotograferen van de tulpenvelden. Dat trekt mij aan. Ik fotografeer de tulpen al vele jaren en vind het steeds weer een uitdaging om elk jaar weer nieuwe foto’s te maken. Nieuwe omstandigheden, nieuwe tulpen, nieuwe locaties (molens etc) maakt dat het elk jaar toch weer anders is.
Tulpen en het perfecte plaatje
Nick Skyes over de tulpen: “Vooral de kleuren vind ik er mooi aan en dan met een typisch Nederlandse molen op de achtergrond maakt voor mij “het perfecte” plaatje. Beetje mist zou het helemaal afmaken😃”.
Tulpen dicht bij huis
Een andere reden om niet per sé wild te zijn van het fotograferen van de tulpenvelden is de relatief grote afstand van huis. De populairste velden zijn te vinden Goeree Overflakkee, Flevoland, Noordoostpolder en uiteraard Noord-Holland. Het dichtstbijzijnde veld ligt op een uur en een kwartier rijden. Wil ik een bollenveld met een klassieke molen fotograferen is het minimaal een uur en driekwartier rijden. Geluk bij een ongeluk. De laatste 3 jaar zijn er ook dichtbij huis tulpenvelden te vinden. De uitdaging met tulpenvelden is de ligging, want dit is jaarlijks anders. Dit heeft helaas te maken met wat ik begrepen heb door de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden en de grond na een kweek het jaar erna niet bruikbaar is. In 2020 lag een bollenveld perfect op de zonsopkomst met een mooie achtergrond, dit jaar is dat wat anders. Maar toch gisteren er even een kleine dertig minuten gefotografeerd bij het ‘lokale tulpenveld’.
Kanttekening bij het fotograferen van de tulpen
Wat me wel als fotograaf raakt is dat we ons als fotografen proberen te gedragen bij de bollenvelden. Okay ik ben zelf ook een rood-wit lint overgestapt om aan de buitenkant van een veld te fotograferen. Maar de ongeschreven regels waaraan ik me probeer te houden zijn: (Bron: Albert Dros photography)
- Meestal is het oké om naar een veld te kijken als het niet is omheind. Als er een hek is, klim er dan NIET op. Het is niet voor niets omheind.
- Als je de teler in de buurt ziet, ga dan naar hem toe en vraag vriendelijk of het oké is om wat foto’s te maken op zijn perceel. Wees aardig en vraag ze of je ze een van de foto’s per e-mail kunt sturen.
- Wees heel voorzichtig bij het maken van foto’s in het veld. Dit is iemands tuin en eigendom. Je wilt het niet vernietigen.
- Neem GEEN bloemen mee naar huis. Ga respectvol om met de eigendommen van de teler. Je gaat niet zomaar iemands tuin in en neemt hun bloemen, of wel?
Respecteren van het tulpenveld
Deze regels lijken voor de hand liggend, maar tijdens het tulpenseizoen zijn er veel toeristen en fotografen die ze helemaal niet respecteren. Alleen zijn het wel de fotografen, want de taferelen die ik zie en meemaakte terwijl ik een klein half uurtje bij het lokale tulpenveld stond heb ik me echt, maar dan ook echt staan verbazen. Gezinnen die ver het tulpenveld in lopen om met smartphone een complete family shoot te maken selfie style, oudere mensen die er ook in lopen in het paadje, door de hurken gaan maar door iemand anders overeind geholpen moeten worden en tot slot jonge dames die halverwege het veld erin lopen om spring foto’s te gaan maken. En dat alles terwijl jezelf staat te fotograferen en de mensen zonder op of om te kijken door je beeld of in je beeld gaan staan.
En als je er dan wat van zegt krijg je als opmerking, maar wij hebben niet zo’n goede camera als u! Sja…. Heeft niets met de camera te maken maar met fatsoen! Kortom tulpen gekte ook bij de kiekjesmakers…
Tot slot over fotograferen van de tulpen
De tulpen horen bij ons typisch Hollandse landschap. Voor de landschapfotograaf is het een heerlijke kleurrijke voorgrond waar op allerlei manieren mee te fotograferen is zoals je las bij de vijf fotografen die ik ernaar vroeg. Ook dit jaar heb ik me weer vermaakt bij de bollenvelden. Er notabene op ‘koningsdag’ samen met P@tje rondgereden door de polder en een mooi veld gevonden dat gunstig voor de zonsondergang lag. Een gezellige avond en een stapeltje leuke foto’s mee naar huis genomen, want stiekum blijft het nog steeds leuk om samen de tulpen te zoeken, vastleggen en nu naar dit geschreven te hebben te herbeleven, naast licht, lucht en lijnen die het ook biedt!
Mooi blog. Mooie foto’s. Top!
Mooie foto’s en leuke blog vooral ook met de ‘gast’ fotografen. Geeft toch een mooi kijkje in hun gedachten. Mag je vaker doen 😊