Het is zover, de bestnine, topnine of te wel de beste 9 foto’s uit 2019 van Instagram is weer online. Beetje bij beetje komen we aan bij het einde van 2019. De vakantie is in elk geval begonnen, dus conform mijn planning, deze week de Instagram best nine delen.

En onderstaand zie je de beste 9 foto’s uit Instagram #bestnine2019. Zijn dit ook mijn persoonlijke beste 9 foto’s en zijn dit ook foto’s die ik ook zelf in mijn top 10 heb staan? Dat laatste gaan we na de kerstdagen zien. Want in die week deel ik mijn laatste blog van het jaar met mijn top 10 over 2019. Okay ik zal verklappen dat er 2 foto’s in de beste 9 foto’s #bestnine in de top 10 aanwezig zijn.

To like or not too like Instagram beste 9 foto’s uit 2019

Tot medio 2018 was ik niet zo met Instagram bezig qua fotografie. Dat kun je overigens ook nog wel zien in de bestnine collage, want je ziet dat mijn afbeeldingsformaat niet helemaal des Instagrams is. Flickr was mijn primaire fotokanaal, dan Facebook en dan Instagram. Echter de impact van Flickr als fotodeel kanaal is fors veranderd, mede door de invloed van Instagram en de verbinding met Facebook.

Dus in 2019 had ik als doel om meer met Instagram te gaan doen. Ten opzicht van 2018 heb ik in 2019 maar 19 keer vaker een beeld geplaatst. Echter het aantal likes is wel bijna verdubbeld (1,48x meer). Conclusie ergens meer aandacht aan geven werkt dus wellicht wel een beetje. 2018 kregen mijn foto’s nog 10.779 likes. Enfin, ik ben eigenlijk veel meer geïnteresseerd in views, bekijks, maar hoe ik dit uit Instagram tover ‘geen flauw idee’.

best nine 2019 nldazuu

De beste 9 foto’s op Instagram

Anderzijds laten we eerlijk zijn, 22.491 likes. Waar hebben we het eigenlijk over? Er zijn fotografen die ik ken die op één single post al de helft van dit aantal likes krijgen!! Anderzijds dit zijn ook accounts met +100,000 volgers. En in dat opzicht denk ik ach leuk die likes en ben ik ergens wel tevreden met deze beste 9 foto’s uit 2019 in dit overzicht. Wel grappig om te zien dat paars als kleur het goed doet op Instagram. Wat ik wel bijzonder leuk vind is dat ik op dit kanaal door de 1.000 volgers barrière ben gegaan. Zou ik net als op Flickr hier ook naar de +6.000 volgers ooit kunnen? 

Consistente presentatie beste foto’s

Herikhuizerveld

Wat werkt wel of niet op Instagram?

Terug naar de discussie over likes, waar eigenlijk de beste 9 foto’s uit 2019 op Instagram overgaat.  Doe ik het voor de likes. Ja en Nee. Ja ik zie likes als een klein teken van leven dat je beeld is gezien, bekeken en gewaardeerd. Maar ook Nee. Ik deel wat ik zelf mooi vind en in die zin heb ik eigenlijk wel een haat-liefde verhouding met Instagram. Immers ik houd van scherpte, details en compositie qua fotografie. Instagram drukt je een foto in een kleine collage van nog maar amper 1080 px. Je weet dat sterke kleuren het altijd goed doen, dus daar kun je beelden op pushen. Dat laatste doe ik niet. Wel probeer ik een mooie serie van beelden die past bij mijn beleving op dat moment te delen.

In die zin was augustus en september een goed moment. Blader ik nu door mijn tijdlijn en de beste 9 uit 2019, dan zie je dat ik met mijn fotografie de seizoenen laat zien en probeer een consistente sfeer van beelden die ik mooi vind te delen. Wel ben ik bewuster in het veld mijn foto’s gaan maken zodat ik naast de standaard landschapsbeelden ook rekening houdt met mijn passie voor panoramafotografie en ook het podium Instagram gaan verwerken in het maken van beelden, dus wat meer staande beelden gaan maken, los van de andere beelden. 

Zijn dit dan je beste foto’s uit 2019

2019 was een bijzonder fotojaar

Laat ik daar eerlijk in zijn. Voor het podium Instagram zijn volgens hun feiten, meeste likes gekregen, dit de beste foto’s op dat podium als je alleen naar die parameter likes kijkt. Ergens kan ik ze geen ongelijk geven, want wat men ziet en liked is dus goed. Alleen er is 1 ding die we daarbij moeten beseffen. Word je wel gezien, want ik volg best wat mensen om me heen, maar zie niet altijd hun beelden in mijn tijdlijn. Andersom gebeurt dus ook. Ook de deelgroepen, die je exposure geven zie hier niet echt in terug. Ze helpen wel om een klein beetje je volgers schare uit te breiden denk ik. En het is leuk om een feature te krijgen. Maar ook daar is de concurrentie of bij zekere podia wel twijfelachtig als ik zie hoe er steeds dezelfde worden gekozen. Ach ja noem het afgunst, het hoort anno 2019 ook bij fotografie net zoals dit in 1985, 1999 of 2010 waarschijnlijk al was. Kortom het blijven momentopnames en dus afhankelijk van het juiste moment van delen en gezien worden. Het schijnt dat er minder dan 1 seconde per foto wordt gekeken op Instagram…. 1 seconden….zucht

Mooie momenten in de beste 9 foto’s

avond, heide, landscap

Ook ’s avonds kun je mooie plaatjes van de heide maken

Zijn dit mijn mooiste foto’s die ik gemaakt heb in 2019? Nee, want ik heb er een aantal niet gedeeld op Instagram omdat het formaat van die foto’s niet geschikt is voor Instagram. Anderzijds wel erg leuk om te zien dat in mijn beste 9 foto’s uit 2019 het wel 5 momenten betreft  waar ik als landschapsfotograaf 200% in mijn flow, passie en ultieme beleving zat van 2019. Namelijk fotograferen op de Posbank. Wat bloeide de heide verschrikkelijk mooi paars dit jaar! Okay, naast blue hours, fraaie zonsondergangen (of opkomsten die ik heel weinig deed) en de herfstkleuren en sindskort fotograferen uit de fotohut, is de bloeiende heide wel mijn ultieme fotografie moment die dus nadrukkelijk de beste 9 foto’s vertegenwoordigd. Dus in die zin mooie momenten in deze bestnine.

Ook tof dat een klassieker als de molens en tulpen het goed doet en dat een zeelandschap erin vertegenwoordigd is. Dus momenten wise leuk zo’n bestnine, maar qua hoe ik zelf naar mijn fotografie kijk, nodig ik jullie uit in de dagen na kerst nog eens terug te komen op deze pagina om de top 10 over 2019 te bekijken. Je bekijkt hier nog de bestnine van 2018 en de top 18 van 2018.

//Dave

 

 

error: Content is protected !!